marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Nu-ti va veni sa crezi ca nu au luat Oscar pentru interpretare. 32 de actori geniali uitati de Academia Americana de Film

Din galeria actorilor care nu s-au bucurat de aprecierea Academiei Americane de Film fac parte nume grele, actori cu un talent impresionant care insa au fost trecuti cu vederea sau care pur si simplu au 'lovit' cu interpretari fascinante intr-un an in care au concurat cu alte prestatii magnifice.

1. Charlie Chaplin - The Little Tramp

Cel mai haios vagabond al tuturor timpurilor este poate cel mai bun exemplu ca Academia Americana de Film comite greseli inexplicabile. Cel mai mare comediant de film mut al secolului XX ne-a lasat filme celebre ca The Great Dictator (1940), Modern Times (1936), The Gold Rush (1925) si City Lights (1931), insa nu a luat niciodata un Oscar pentru interpretare. A castigat doua Oscaruri onorifice, in 1929 si 1973, si Oscarul pentru cea mai buna coloana sonora cu Limelight, film ce a fost lansat la 20 de ani de la turnare.

2. Cary Grant - Barbatul care a invatat America sa se imbrace

"Everybody would like to be Cary Grant". Era o vreme in care gropita din barbia lui Cary Grant facea mai multe victime decat razboiul din Irak. Unul dintre marile staruri americane ale Hollywood-ului de altadata nu a primit niciodata Oscar pentru interpretare. Cary Grant a fost nominalizat de doua ori la Oscar, actorul primind in 1970 un premiu onorific din partea Academiei de film americane. Grant, cunoscut din filmele lui Alfred Hitchcock, a mai jucat in clasicele "North by Northwest" si "To Catch a Thief".

3. Richard Burton - Actorul cu cea mai frumoasa poveste de dragoste a secolului XX

Burton era alaturi de Elizabeth Taylor un fel de Brad Pitt si Angelina Jolie al anilor '60. A fost nominalizat de 7 ori la premiile Oscar pentru roluri impresionante in My Cousin Rachel (1952), The Robe (1953), Becket (1964), The Spy Who Came in from the Cold (1965), Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966), Anne of the Thousand Days (1969), Equus (1977), insa nu l-a castigat niciodata pentru interpretare.
 

4. Peter O'Toole - Cel mai nominalizat actor din istorie la Oscar, fara sa castige vreodata

Nominalizat de opt ori la Oscar, Peter O'Toole, cunoscut pentru rolurile de rebeli si interpretarile shakespiriene a primit intr-un final, in 2003, o statueta onorifica din partea Academiei de film americane. Desi nu a castigat vreun Oscar pentru rolurile la care a fost nominalizat, O'Toole a fost recompensat pentru talentul sau cu alte premii prestigioase. Interpretarea sa din "Lawrence of Arabia" a fost catalogata mai tarziu de catre Premiere Magazine drept "cea mai mare interpretare din toate timpurile".

5. Clint Eastwood - "Go ahead, make my day!"

Starul de film preferat al Americii si al lumii, Clint Eastwood ramane al doilea actor dupa John Wayne cu cele mai multe aparitii in topul vedetelor de film cel mai bine vandute, insa nu a luat Oscar pentru interpretare. A luat 2 Oscaruri pentru cel mai bun regizor si cel mai bun film cu "Necrutatorul" (1992) si inca 2 la aceleasi categorii pentru "O fata de milioane" (2004) la care se adauga inca un Oscar onorific - un fel de "ne cerem scuze pentru ca nu ti-am dat unul pentru cel mai bun rol masculin".

6. James Dean - Copilul rebel al Hollywood-ului

A avut o cariera scurta. A fost numit “copilul rebel al Hollywood-ului" si a lasat o mostenire nemuritoare. Cu doar 3 roluri mari principale, James Dean a devenit o emblema, insa nu a luat Oscar niciodata pentru interpretare. A fost nominalizat pentru doua treimi din filmele sale "East of Eden" in 1955 si "Giant" in 1956, un record care nu va putea fi egalat prea usor.

7. Fred Astair - "Can't act. Can't sing. Balding. Can dance a little."

A revolutionat Hollywood-ul in anii 30 impreuna cu Ginger Rogers. E un monstru sacru care a adus dansul in filme. "Nu stie sa joace. Nu stie sa cante. E aproape chel. Danseaza un pic" asa a fost evaluat actorul dupa primul lui test pentru marele ecran. Azi e considerat de Institutul American de Film pe locul 5 in topul celor 50 de legende ale cinematografiei. A primit o singura nominalizare la Oscar pentru "The Towering Inferno" (1974) si a primut un Oscar onorofic, insa nu a castigat niciodata prestigioasa statueta pentru interpretare.

8. Johnny Depp - "But Why is the Rum Gone?"

Unul dintre cei mai cameleonici actori ai Hollywood-ului, Johnny Depp (48 de ani) n-a reusit sa obtina nici un Oscar pana acum, desi a fost nominalizat de trei ori, pentru rolurile din Sweeney Todd (2007), Finding Neverland (2004) si Pirates of the Carribean: The Curse of the Plack Pearl (2003). De la Edward Scissorhands si pana la Piratii din Caraibe, fiecare interpretare a sa a fost uluitoare, reusind sa ofere unele dintre cele mai captivante personaje din istoria filmului.

9. Leonardo DiCaprio - Aproape fiecare rol e de Oscar

Al doilea actor preferat al lui Martin Scorsese, dupa Robert De Niro, Leonardo DiCaprio i-a uimit pe critici inca de la 19 ani, cand primea prima nominalizare la Oscar pentru rolul din What’s Eating Gilbert Grape (1993). De atunci, a mai primit doua nominalizari pentru rolurile exceptionale din The Aviator (2004) si Blood Diamond (2006), dar presa straina a scris ca fiecare rol al sau merita o nominalizare la Oscar.

10. Edward Norton - Violence as a way of life.

Putini actori din generatia sa au dovedit o forta actoriceasca atat de puternica ca cea a lui Edward Norton. Actorul de 43 de ani a fost nominalizat prima data in 1997 la Oscar pentru Primeal Fear, iar a doua a primit-o in 1999 pentru American History X si a continuat sa isi impresioneze fanii cu rolurile din Fight Club, The Illusionist, The Painted Veil, 25th Hour, insa Academia Americana de Film a ramas indiferenta la prestatiile sale.

11. Brad Pitt - Baiatul de Aur al Hollywood-ului

Cu fiecare film facut, Brad Pitt dovedeste tot mai mult cat de talentat este. De la Interviu cu un vampir, Legendele toamnei (1994), Sapte ani in Tibet (1997) , Se7en (1995), Fight Club (1999) si Moneyball (2011), Brad Pitt a impresionat de fiecare data cu intepretarile sale. Insa, n-a reusit niciodata sa smulga ravnita statueta. Pana acum, a primit trei nominalizari la Oscar pentru interpretare, in 1996 pentru Armata celor 12 maimute, in 2009 pentru The Curious Case of Benjamin Button si anul acesta pentru rolul din Moneyball. S-a spus de multe ori ca Pitt este unul dintre cei mai nedreptatiti actori de catre Academia Americana de Film.

12. Jim Carrey – Omul cu o mie de fete

Jim Carrey este unul dintre cei mai versatili actori de la Hollywood, insa n-a reusit nici pana acum sa primeasca macar o nominalizare la Oscar. Cu un talent nemarginit, Carrey a facut roluri comice memorabile in The Mask, Ace Ventura, Liar, Liar, dar a demonstrat cat de usor poate face tranzitia de la comedie la drama cu rolurile din The Truman Show, Eternal Sunshine of the Spotless Mind si Man from the Moon, pentru care trebuia macar nominalizat la Oscar in 2000.

13. Matt Damon – Talentatul Domn Damon

In 1998, Matt Damon stralucea in Good Will Hunting, pentru care a primit o nominalizare la Oscar pentru actor in rol principal si cu care a castigat Oscarul pentru scenariu, pe care l-a impartit cu colegul sau Ben Affleck. De atunci, a mai primit o singura nominalizare la Oscar pentru interpretare, in 2010 cu rolul din Invictus. Un rol care a trecut neobservat de catre membrii Academiei de Film este cel din Talentul Domn Ripley, in care Damon a stralucit.

14. Willem Dafoe - A Tough Villain

Si-a facut un renume lucrand cu unii dintre cei mai apreciati regizori din lume: cu Anthony Minghella in The English Patient, film castigator al Premiului Oscar; cu Oliver Stone in Platoon, in rolul Sergentului Elias Grodin; cu Martin Scorsese in The Last Temtation of Christ; cu David Lynch in Wild at Heart; cu Alan Parker in Mississippi Burning. Desi a fost nominalizat de 2 ori la Oscar pentru Platoon (1986) si Shadow of the Vampire (2000), actorul american nu a primit niciodata statueta.

15. Glenn Close - Ice Queen

Pare ireal ca o actrita de talia lui Glenn Close sa nu fi castigat niciodata premiul Oscar pentru interpretare. Actrita de 65 de ani a primit 6 nominalizari la Oscar, inclusiv pentru Fatal Attraction in 1988, Dangerous Liasions in 1989. Dupa 23 de ani, Academia American de Film i-a oferit a sasea nominaliziare la Oscar in 2012, pentru rolul din Albert Nobbs, dar ramane un mister cum n-a reusit sa obtina statueta in peste 30 de ani de cariera, in care a oferit roluri memorabile.

16. John Hurt - Cel mai stimat si prolific actor britanic

O cariera de peste 60 de ani in care a creat personaje ca Winston Smith in "1984/ Nineteen Eighty-Four", Rich in "Un om pentru eternitate/ A Man for All Seasons" si Max in "Expresul de la miezul noptii/ Midnight Express", pentru care a castigat un premiu BAFTA si un Glob de Aur. John Hurt a fost nominalizat de doua ori la Oscar pentru Midnight Express (1978) si The Elephant Man (1980), fara sa-l castige vreodata.

17. Julianne Moore - Actrita capabila sa portretizeze orice personaj vrea

A jucat un dublu rol in serialul TV "As the world turns", a fost star porno in "Boogie Nights" (1997), agent FBI in "Hannibal" (2001) si o nevasta casnica dornica de libertate in "The Hours" (2002), insa desi a fost nominalizata de 4 ori la Oscar actrita nu a castigat niciodata statueta.

18. Harrison Ford – Presedintele Americii pe marele ecran/ "Get off my plane!"

Cu 2 dintre cele mai populare serii de filme din istorie, Indiana Jones si Star Wars, si cu numeroase roluri apreciate in thrillere si drame politice, Harrison Ford este o adevarata legenda a Hollywood-ului. Totusi, pana in acest moment, actorul american n-a reusit sa primeasca decat o singura nominalizare in 1986, pentru rolul din Witness. Ramane unul din cei mai populari actori, iar intrepretarile sale din Air Force One, The Fugitive sau Presumed Innocent raman memorabile.

19. Michelle Pfeiffer - Timeless Beauty

Una dintre cele mai frumoase si talentate actrite, Michelle Pfeiffer a impresionat publicul cu rolurile din Love Field (1992), Dangerous Liasions (1988) si The Fabulous Baker Boys (1989), pentru care a primit cele trei nominalizari la Oscar din cariera. Desi a stralucit in Scarface (1983), Pfeiffer n-a fost luata in seama de Academia Americana de Film si ramane si astazi fara nici un Oscar castigat.

20. Samul L. Jackson - Nimeni nu spune "motherfucker" mai des ca el in filme

Samul L. Jackson, una dintre cele mai populare vedete de culoare de la Hollywood, a fost declarat de catre Cartea Recordurilor ca fiind cel mai profitabil actor din istorie. Filmele sale au strans in total 7.4 miliarde de dolari. Actorul, in varsta de 64 de ani, a jucat in peste 100 de filme de-a lungul carierei si a fost nominalizat la Oscar pentru rolul sau din Pulp Fiction. Interpretarea lui ca Jules Winnfield din Pulp Fiction a fost inclusa pe lista celor mai bune 100 de interpretari din istorie. Din pacate actorul nu a castigat niciodata Oscarul pentru interpretare.

21. Ray Liotta – Un Bad Guy genial

Cine-l poate uita pe Ray Liotta in celebrul Goodfellas? Se pare ca Academia Americana de Film, care nici macar nu l-a nominalizat la Oscar pentru rolul lui Henry Vill. Nascut pentru roluri negative, Ray Liotta este unul dintre cei mai buni „bad guy” de la Hollywood.

22. Bruce Willis – 'Yippee-ki-yay, motherfucker!’

De la filmele de actiune celebre din anii 80 si thrillere captivante ca Armata celor 12 maimute sau al Saselea simt, Bruce Willis a demonstrat ca este un actor versatil care poate juca orice gen de rol. Totusi, pana acum n-a reusit sa obtina nici o nominalizare la Oscar, insa fanii sai nu au uitat interpretarile stralucitoare din Al saselea simt (1999), Pulp Fiction (1994), Unbreakable (2000) sau Die Hard (1988).

23. Robert Downey Jr - Actorul de otel

Acum 20 de ani Robert Downey Jr. Reusea sa obtina prima nominalizare la Oscar pentru rolul din Chaplin, unde il portretiza pe Charlie Chaplin. De atunci, Robert Downey Jr.a demonstrat ca este la fel de talentat si carismatic si in drame impresionante, dar si in blockbustere ca Iron Man, iar astazi a devenit unul dintre cei mai respectati actori de la Hollywood. In 2009, a primit a doua nominalizare la Oscar, pentru rol secundar in Thropic Thunder.

24. Mel Gibson - Inima neinfricata

Unul din cele mai mari staruri ale filmului american, Mel Gibson a oferit roluri memorabile in Braveheart (1995), Patriotul (2000), Arma mortala (1987), dar n-a reusit sa castige niciodata Oscarul pentru interpretare. Totusi, in 1996, a fost premiat pentru cel mai bun regizor cu „Braveheart”, dar pentru interpretare n-a fost nici macar o data nominalizat.

25. Bill Murray -  He's having the day of his life...over and over again.

Bill Murray a fost nominalizat la Oscar o singura data, in 2004, pentru rolul din Lost in Translation, regizat de Sofia Coppola. Dar interpretarile sclipitare din Groundhog Day (1993) sau Scrooged (1988) au ramas neobservate. Murray a fost numit unul din cei mai buni actori de comedie si este apreciat de public pentru rolurile sale sarcastice, pline de umor si vitalitate.

26. Alan Rickman - Formula vocii masculine perfecte!

In ultimii ani, Alan Rickman i-a impresionat pe fani cu rolul profesorului Snape din seria Harry Potter. Dar actorul britanic a oferit interpretari memorabile si in Greu de ucis (1988), Rasputin (1996) si a fost votat de revista Empire drept unul din cele mai mari staturi de film din istorie. Totusi, n-a reusit sa obtina nici o nominalizare la Oscar, desi o parte din presa straina a scris ca merita in 2012 sa fie nominalizat pentru rolul din franciza Harry Potter.

27. Ralph Fiennes - Whoever saves one life, saves the world entire.

Actorul britanic, devenit celebru la Hollywood odata cu drama emotionanta The Schindler's List, care i-a adus si prima nominalizare la Oscar pentru interpretare, n-a obtinut niciodata pana acum Oscarul. A mai fost nominalizat in 1996, in rol principal cu The English Patient. Insa, fanii au fost innebuniti dupa el si in The Reader, In Bruges, iar in ultmii ani a captivat publicul cu rolul lui Voldemort in seria Harry Potter.

28. Robert Redford - Un sex simbol nemuritor

Un adevarat monstru sacru al Hollywood-ului, Robert Redford, n-a primit niciodata Oscarul pentru interpretare. Ba mai mult, a primit o singura nominalizare ca actor, pentru The Sting/Cacealmaua (1974). De atunci, a facut filme formidabile ca Toti Oamenii Presedintelui, A bridge Too Far, The Great Gatsby, The Natural, Indecent Proposal. In 1994, a castiga Oscarul pentru cel mai bun regizor cu Quiz Show, insa criticii au scris ca unul din cele mai mari roluri ale sale este cel din The Candidate (1972) pentru care nici nu a fost nominalizat. Totusi, Academia Americana de Film i-a oferit un Oscar onorific in 2002.

29. Sigourney Weaver - A reinventat eroina dura a marelui ecran

Actrita care a creat unul din cele mai tari personaje feminine din istorie in seria Alien, Sigourney Weaver a ajuns una dintre cele mai respectate staruri de la Hollywood. A reusit sa obtina trei nominalizari la Oscar, pentru rolurile principale din Aliens (1986) si Gorrilas in the Myst: The Story of Dian Fossey (1988), dar si pentru rol secundar in „Working Girl” (1988). A fost inclusa in topul celor mai mari 100 de staruri de film alcatuit de revista Empire.

30. Liam Neeson - Eternul mentor

In 1993, Liam Neeson uluia planeta cu interpretarea sa emotionanta din Lista lui Schindler, cu care a obtinut singura nominalizare la Oscar din cariera. Desi este considerat unul din cei mai mari actori,  britanicul n-a fost prea des bagat in seama de Academia Americana de Film desi a mai facut roluri memorabile in filme ca Les Miserables (1998), Rob Roy, Batman Begins, iar in ultimii ani si-a bucurat fanii cu un rol bestial in Taken.

31. John Malkovich - Un star enigmatic

Un alt mare actor care a impresionat publicul ani la rand cu talentul sau dar nu si pe cei din Academia Americana de Film. John Malcovich, n-a fost nominalizat la Oscar  decat de doua ori pentru  Places in the Heart (1984) si In the Line of Fire (1993). A mai facut roluri remarcabile in Dangerous Liasions (1988), Empire of the Sun (1987) si continua si acum sa fie in centrul atentiei si sa sclipeasca in fiecare film.

32. Gary Oldman - cameleonul britanic de la Hollywood

 

Pare greu de crezut ca un actor cu o cariera de 30 de ani si care a oferit unele dintre cele mai complexe roluri  sa ajunga de abia in 2012 sa primeasca prima nominalizare la Oscar. Gary Oldman a fost poate unul dintre cei mai nedreptatiti actori de catre Academia American de Film, insa in acest an a reusit sa le smulga prima nominalizare cu rolul spionului Smiley din Tinker Tailor Soldier Spy. A devenit un maestru al rolurilor negative si a cucerit pe toata lumea in Leon, Al cincilea element, Dracula sau JFK.


 


 

Cele mai citite

Tom Hanks spune drama marinarilor capturați de pirații moderni

Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies