A raspuns la primul apel al telefonului. "Accept cu o placere deosebita sa ne vedem si sa vorbim. Stabilim o zi si ne intalnim cu mare drag". Nu sunt cuvintele la care te-ai fi asteptat sa vina din partea singurei actrite din Romania cu nume la Hollywood. Parca te asteptai sa te trimita la agenda PR-ului. :)
Interviul a avut loc in restaurantul aeroportului "Henri Coanda", intr-o atmosfera placuta, cu vedere la gigantii cu doua aripi. "Plec la Cluj, am un spectacol." Un decor potrivit pentru un gigant al cinematografiei romanesti. Cunoscuta pentru numeroasele roluri jucate in filme si pe scenele teatrelor din Romania, dar mai ales pentru interpretarea magistrala a Fecioarei Maria, in pelicula "Patimile lui Hristos", Maia Morgenstern (50 de ani) s-a dezbracat de secrete intr-un interviu sincer, presarat cu umor si condimentat cu picanterii.
Ne-am intalnit in dupa-amiaza unei zile insorite, inaintea zborului spre Cluj al artistei. La un pahar de apa plata, cu multa decenta si bun simt, Maia Morgenstern sau "Luceafarul de dimineata" a raspuns pe rand intrebarilor, fara ocolisuri sau subintelesuri.
Imbracata intr-un tricou portocaliu, cu parul strans in coc, putin machiata, cu bagajele aranjate in doua rucsacuri, plina de entuziasm si buna dispozitie, cea care a lucrat alaturi de Mel Gibson a trecut, timp de 40 de minute, prin toate etapele carierei, transforamand interviul intr-o poveste la fel cum o face pe scena sau in fata camerelor de filmat.
O poveste despre "Patimile lui Hristos", cu critici si regrete, despre noua generatie de actori si regizori, cu realizari si esecuri, dar si despre mama si femeia Maia Morgenstern.
- Sunteti una dintre putinele actrite care au cunoscut succesul pe plan international. Care este reteta succesului?
- Munca, pasiunea, dorinta si perseverenta m-au adus aici. Acestea sunt ingredientele principale care m-au propulsat spre o cariera frumoasa, plina de impliniri. Totusi sunt multi actori care meritau, cel putin la fel de mult ca mine, sa fie recunoscuti si apreciati. (se gandeste putin, parca rememorand o lista intreaga a celor care i-au marcat existenta) Lucian Pintilie este unul dintre oamenii caruia ii datorez o mare parte a succesului meu, datorita lui am ajuns la acest nivel.
- Ce a insemnat pentru dumneavoastra interpretarea rolului Mariei din "Patimile lui Hristos"? Care a fost prima reactie pe care ati avut dupa confirmarea colaborarii?
- (plina de emotie) Am fost coplesita de faptul ca m-a cautat Mel Gibson, de faptul ca vrea sa joc in filmul sau. E un miraj care functioneaza ba la tinerete, ba la varste mai avansate. A fost un amalgam de emotie, de spaima. Nu am povestit nimanui dinafara familiei ca am fost luata in considerare pentru acest rol. Doar cand am primit confirmarea, am anuntat minunata veste.
(foto: Teodora Maftei)
- Cum ati trait intreaga experienta, filmarile, colaborarea cu Mel Gibson?
- Am filmat cu pare placere si cu ambitia de a da tot ce este mai bun. Au fost niste filmari foarte grele si cand va spun grele, asta inseamna crunte, in conditii cumplite, de vant, de ploaie (parca amintindu-si de orele petrecute pe platoruile de filmare). Poate sa fie el orice film si sa avem rulote cu norisori de puf si mancare aleasa, in fata camerei suntem toti la fel. Mi-a placut tot ce s-a intamplat pe platouri, deoarece a contat fiecare detaliu, nu a fost lasat nimic de izbeliste.
- Ati regretat vreo clipa decizia de a interpreta acest rol?
- Nu, niciodata. De ce as regreta ca am filmat intens, in detaliu, in amanunt, in finete? Nu pot sa regret asa ceva. Momentul in care te suna regizorul si iti spune: "Multumesc pentru ceea ce ai facut!", te face sa te gandesti ca nu ai facut degeaba umbra pe pamant. In schimb, regret ipocrizia, regret obtuzitatea celor care s-au grabit sa-si dea cu parerea fara sa analizeze pelicula.
"Actoria este la fel ca iubirea, este un dar ce infloreste si da roade numai cand este cheltuit cu generozitate"
- Apropo de acest lucru, criticile care au aparut dupa lansarea filmului cum le-ati perceput?
- O mare parte a lor m-a durut, dar am trecut peste ele. Pana la urma, si criticile fac parte lumea asta. Am auzit la un moment dat cum criticii se imparteau inainte de aparitia filmului, care sa fie cei care scriu in mod negativ si care aleg sa fie de partea productiei.
Fara topuri si clasamente
Dupa o incursiune in universul celebrei pelicule lansata in 2004, am incercat sa aflam preferintele artistei din cinematografia internationala. S-a dovedit a fi o misiune dificila, dar pe buna dreptate. Pentru ca, in spatele valorii si al recunoasterii, Maia Morgenstern ramane o persoana modesta care se fereste de realizarea unor clasamente, considerandu-le "optiuni strict subiective".
- Ce rol celebru din cinematografia internationala v-ar fi placut sa interpretati?
- Am vazut de curand un film nemtesc, "Whisky cu vodka". M-a atins foarte tare, mi-a placut. E o poveste, o pledoarie, un dialog, o paralela dintre actorul de teatru si actorul de film, Germania de Vest si Germania de Est. Mi-ar fi placut sa fiu acolo. In rest, orice rol are farmecul sau aparte, trebuie doar sa-l gasesti.
- Exista pentru Maia Morgenstern un top al filmelor favorite si al actorilor favoriti?
- Imi plac foarte multi actori, foarte multe actrite. Ar fi nedrept sa fac nominalizari, deoarece probabil nu i-as putea enumera pe toti. Nu imi place sa fac topuri si sa dau note. Pana la urma este o problema de subiectivitate. Sunt multi actori in voga care mie nu-mi spun nimic, dar asta nu inseamna ca nu sunt valorosi. Totusi va dau un nume, Anthony Hopkins.
- Care este rolul care v-a ajuns cel mai aproape de suflet, care va este cel mai drag?
- Paradoxal, rolurile cele mai controversate, multe din rolurile tratate asa cu superficialitate, cele care au fost intr-un fel impotriva opiniei generale, acestea mi-au fost cele mai dragi.
- Dupa lansare, va uitati la filmele in care jucati?
- Da, ma uit si devin atat de critica cu mine si ma apuca depresia, pentru ca sunt o perfectionista si imi gasesc tot felul de greseli. Incerc sa invat cat mai mult din asta. (probabil acest raspuns a fost dat in timp ce isi aducea aminte de vreo reprezentatie, pentru ca expresia fetei a devenit putin incruntata)
- Cum isi alege Maia Morgenstern rolurile pe care le interpreteaza?
- Rolurile cred ca ma aleg pe mine. Am refuzat, rar, dar am refuzat, mai ales dupa lansarea filmului "Patimile lui Hristos". Am primit o serie de propuneri la indigo si nu am acceptat. Erau scenarii cu dat ochii peste cap, cu un val pe cap si atat. Nu am vrut, erau personaje fara motivatie. Imi plac lucrurile diverse. Am acceptat chiar si roluri ale studentilor la teatru care mi-au cerut ajutorul pentru un examen.
Cu sinceritate despre Romania
Despre noua generatie din cinematografia romaneasca are numai cuvinte de lauda. Nu se sfieste sa recunoasca si sa exprime aceste pareri cu ardoare. Admira curajul tinerilor regizori, considera ca publicul din tara inca are probleme cu privire la perceptia subiectelor abordate in productiile noastre, iar viitorul il vede in roz. Pentru ca "tinerii de astazi au curajul sa treaca peste bariere si peste idei de genul "cum ar fi daca".
- Ce impresie v-au lasat filmele 3D, efectele speciale utilizate in noile pelicule? Se poate vorbi despre o lipsa de inspiratie la nivel de scenarii sau e doar un simplu trend?
- Nu toate imi spun mare lucru. Sunt filme 3D la care ma uit fara sa-mi straneasca nicio emotie, ma uit la ele la fel cum urmaream pixurile acelea care aveau o bila in interior si o dadeam dintr-o parte in alta (timp in care imita miscarile despre care vorbeste). Nu trebuie sa-mi treaca un glont prin fata capului (un deget ii trece amenintator prin dreptul ochilor) ca sa ma emotionez. Totusi nu putem spune ca exista o lipsa de imaginatie. Scenarii bune si scenarii proaste exista inca din Antichitate, e vorba doar de gusturi.
"Istoria noastra trebuie sa ne-o asumam, insa in randul publicului romanesc inca mai naste orgolii"
- Sa revenim un pic la Romania. Ce parere aveti despre noua generatie de regizori si actori si de succesele obtinute de acestia in ultimii ani?
- Oh, sunt plina de mandrie si de satisfactie pentru succesele si talentul de care dau dovada. Nu poti decat sa te bucuri pentru ei. Avem diversitate, iar asta este un lucru foarte important. Laudele si premiile obtinute peste hotare sunt medaliile pe care trebuie sa si le asume cu mandrie.
- Considerati ca subiectele cele mai des utilizate in ultimele productii romanesti, gen epoca comunista, revolutia, sunt criticate de romanii tocmai din tendinta lor de a respinge, de a se dezice de aceea perioada?
- Nu sunt in masura sa fac o psihologie a maselor, insa e evident. Sunt niste subiecte dureroase. Curajul regizorilor de a aborda aceste teme si de a vorbi deschis, e magulitor. Este istoria noastra pe care trebuie sa ne-o asumam, insa in randul publicului romanesc inca mai naste orgolii. Nu e simplu si nu e comod, dar trebuie sa acceptam realitatea. Faptul ca suscita un asemenea interes, ar trebui sa conteze.
- Unde vedeti peste 10 ani cinematografia din tara?
- Tind sa cred ca va evolua in sens pozitiv. Avem actori si regizori tineri dornici sa se afirme, foarte muncitori, care au curajul sa treaca peste baiere si peste idei de genul "cum ar fi daca".
Dragoste pentru copii si actorie
Probabil singurul regret, desi este mult spus, se leaga de timpul limitat pe care il petrece cu familia. Maia Morgenstern are trei copii pe care ii indruma intr-un stil propriu in tainele unei realitati destul de dure, dar plina de frumuseti "daca stii unde sa le cauti". Adora sa mearga la cinematograf, iar actoria o asemuie cu iubirea.
- Ce face Maia Morgenstern in timpul liber? Se uita la televizor? Unde prefera sa vada filmele: acasa sau la cinematograf?
- Nu are timp liber, iar in acele putine momente stau alaturi de copii (ochii ii stralucesc de fericire). Recunosc ca ceea ce fac, fac de placere, iar datorita acestui lucru au fost momente in care am pus pe primul loc cariera. Nu ma uit la televizor, nu prea citesc ziare, imi place sa merg la cinema, sa ma copleseasca imaginile de pe ecran (in acest moment gesticuleaza maretia unui ecran). E marea mea pasiune. Daca as fi sa am timp, mi l-as dedica lecturii si studiilor.
- De unde mai gasiti inspiratia si entuziasmul pentru a urca pe scena, pentru repetitii?
- Nu cred ca se va pune vorba niciodata despre absenta placerii de a juca. Actoria este la fel ca iubirea, este un dar ce infloreste si da roade numai cand este cheltuit cu generozitate, spune Shakespeare.
Dupa 40 de minute petrecute alaturi de Maia Morgenstern, fiecare si-a urmat drumul, insa nu inainte de a ne face promisiunea ca aceasta nu va fi ultima intalnire. Cu cele doua rucsacuri si cu gandul la reprezentatia pe care avea sa o sustina in aceea seara, la Cluj.
Carte de vizita Maia Morgenstern
Data nasterii: 1 mai 1962
Locul nasterii: Bucuresti
A studiat la Academia de teatru si film (1981-1985)
Cele mai importante filme in care a jucat: Secretul lui Bachus (1984), Cei care platescu cu viata (1989), Balanta (1992), Cel mai iubit dintre pamanteni (1993), Patimilie lui Hristos (2004), Orient Express (2004), Domnisoara Cristina (premiera in 2012)
Numele ei, Morgenstern, inseamna in germana "Luceafarul de dimineata", nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat in filmul "Patimile lui Hristos"
Cuplul a pus capăt relației după ce în 2023 și-au anunțat logodna.