marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Povestea adevarata si tragica din spatele filmului Joe: cum a ajuns un om al strazii sa joace alaturi de Nicolas Cage

Entertainment Weekly prezinta povestea din spatele filmului Joe din distributia caruia fac parte spre surprinderea multora un om al strazii alaturi de Nicolas Cage in rolul unui fost condamnat.

Povestea adevarata si tragica din spatele filmului Joe: cum a ajuns un om al strazii sa joace alaturi de Nicolas Cage

articole relationate


Personajul lui Cage este un om cu intentii bune, dar cu o predilectie catre auto-distrugere care nu se poate abtine sa nu isi ajute protejatul, pe Gary, rezultatul unei casatorii destramate. Adolescentul va incerca sa obtina de la Joe un serviciu, dar atunci cand este vazut de acesta carandu-si tatal intr-o remorca situatia lui pare a fi fara iesire.


Tatal lui Gary, Wade este un alcoolic degenerat care a fost concediat din cauza faptului ca era lenes, iar de-a lungul actiunii se va dovedi ca este o idee proasta sa ii intorci spatele. Acesta isi va bate fiul pentru a-i lua banii castigati in timpul zilei si isi va scoate propria fiica pe strada pentru a se prostitua. Pelicula prezinta o portretizare a depravarii si urateniei incarnate intr-un actor debutant care va marca publicul cu siguranta.


Gary Poulter locuia pe strazile din Austin, Texas cand regizorul filmului  l-a recrutat pentru o auditie in cadrul peliculei Joe, cu toate ca nu mai jucase niciodata in vreun film sau piesa de teatru, iar anii dedicati bauturii si-au lasat amprenta pe chipul sau: „ Avea acea personalitatea si carisma pe care doar un om ce a trecut prin acele experiente le are si pe care nu le poti gasi la niciun actor. Privirea sa si textura pielii, chiar si faptul ca ii lipseste o jumatate de ureche il fac un personaj remarcabil si unic ceea ce l-a si recomandat pentru rol.”


In cadrul Festivalului International de Film de la Toronto, Green impreuna cu cele doua vedete principale ale peliculei de la Hollywood s-au prezentat pentru o serie de intrebari, insa Gary Poulter nu se afla printre ei. Acesta nu se afla nici in Austin, ci decedase la scut timp dupa terminarea filmarilor.


Pe data de 19 februarie, la doua luni de la  terminarea filmarilor, Gary a fost gasit mort in lacul Lady Bird din Austin, cauza mortii nefiind inca sigura. Finalul teribil si straniu a impresionat pe toti cei care au lucrat la realizarea filmului, dar si pe cei care au reusit sa il vizioneze. Totusi, moartea acestuia nu a fost un eveniment socant, intrucat batranul se lupta cu dependenta de droguri si alcool inca din tinerete ceea ce i-a incheiat rand pe rand relatiile cele mai importante din viata sa, inclusiv cu cele doua fiice. Despre el, sora mai mica, Maria MacGuire a declarat ca „ era foarte inteligent si carismatic, dar in acelasi timp si diavolul in persoana. Este pacat ca si-a distrus viata in halul asta.”


Carisma sa a fost elementul care i-a atras atentia lui Green care a cautat intotdeauna sa introduca oameni din viata reala in filmele sale. In momentul in care au inceput filmarile, acesta l-a rugat pe regizor sa filmeze locurile frecventate de el in Austin si sa incerce sa intervieveze cat de multe persoane in vederea gasirii unui posibil talent pentru Joe. Dupa un interviu rapid in fata camerei, Poulter a fost chemat in auditie pentru un rol micut insa regizorul i-a observat talentul si i-a propus un rol mai mare: "i-am spus : asculta, iti pot oferi rolul asta pentru care vei veni o jumatate de zi sau pot sa iti dau al treilea rol important in productie si vei juca alaturi de Nicolas Cage, un rol pentru care trebuie sa fii treaz si avem nevoie sa arati seriozitate, sa memorezi replici si sa vii la timp pentru filmari, noi nu ne prostim. Atunci el a raspuns simplu de acord! Adauga-ma in distributie.”

Poulter chiar a visat toata viata sa fie actor si a reusit sa apara in cateva filme insa doar ca figurant, dar rolul acesta i-ar fi adus cu siguranta un Oscar. In timp ce Green si restul producatorilor dezbateau daca e in regula sa acorzi un rol atat de important unui om al strazii, Poulter dovedea angajament total trecand in fiecare dimineata pe la biroul directorului distributiei lipindu-i cate o hartie pe care era scris „John, sunt un om de nadejde.”  Despre decizia finala de a pastra un om cu un trecut indoielnic in cadrul distributiei, Green declara ca ”este riscant uneori sa alegi si anumite vedete de cinema sa interpreteze un rol...eu cred totusi ca trebuie sa iti asumi riscuri si sa iti urmezi instinctul atunci cand ceva pare a fi potrivit cu ce cauti tu...trebuie sa iti acorzi singur o sansa”.


Se pare totusi ca riscul asumat a adus castiguri peliculei decat defavoruri. Poulter a reusit sa interpreteze exceptional rolul negativ care ii fusese atribuit, si mai mult, a adaugat cateva elemente de impovizatie personala care au reusit sa faca personajul si mai inspaimantator.


Nicolas Cage a fost si el de acord ca Poulter era talentat. „A-l avea alaturi mi-a facut munca mult mai interesanta. Eu nu sunt un actor scolit, sunt doar cineva care a crescut vizionand filme si care si-a gasit drumul propriu...la fel a facut fi Poulter”.

 


MacGuire nu a stiut ce sa creada in momentul in care fratele sau a anuntat-o la telefon ca va juca intr-un film alaturi de Nicolas Cage. „Am crezut o mare parte din timp ca vorbea prostii”, declara aceasta. Dar in momentul in care l-a vizitat in timpul lucrarilor, si-a schimbat parerea si a ramas uimita de modul in care acesta era transformat, dar si de atitudinea celorlalti fata de el. „Toata lumea era fericita sa il aiba pe Gary acolo. S-a simtit pentru prima data acceptat si a gasit acolo lumea in care se potrivea dupa ce o lunga perioada din viata sa nu si-a gasit locul nicaieri. Toata echipa l-a primit cu drag si i-a oferit dragoste si ajutor ceea ce m-a impresionat. A  depus eforturi serioase de a nu se atinge de alcool in timpul filmarilor dar a reusit pentru ca nu vroia sa piarda aceasta sansa.”


Cand filmarile s-au terminat in luna decembrie, sora lui Poulter si-a facut griji pentru acesta si chiar l-a indrumat catre cei de la Crucea Rosie care ofera suport celor nevoiasi si ii ajuta sa isi gaseasca un loc de munca, insa acesta avea alte planuri. „M-a sunat dupa proba sustinuta si mi-a spus: a trebuit sa plang la aceasta auditie asa ca m-am gandit la tine. Ne-am apropiat asa de mult in ultima vreme si m-am gadit la cat de trista ai fi cand intr-o zi voi muri, iar asta m-a facut sa plang” , i-a marturisit acesta.

 

 

Pentru a se asigura totusi ca fratele sau este in regula, MacGuire l-a rugat pe acesta sa o sune la zilnic sau sa ii trimita un e-mail pentru a-i confirma ca totul este in regula. La jumatatea lui februarie insa acesta nu i-a mai dat niciun semn timp de 3 zile ceea ce a ingrijorat-o pe Maria si a determinat-o sa anunte politia. In data de 19 februarie cele mai negre ganduri i-au fost confirmate atunci cand corpul neinsufletit al lui Poulter a fost gasit in lacul Lady Bird. Conform medicilor acesta ar fi suferit un alt atac de apoplexie ceea ce i-a adus sfarsitul.


Cu toate ca Poulter nu a reusit sa vada filmul in forma finala, Green i l-a dedicat in intregime „proiectul nostru a fost un moment de maxima importanta in viata lui, fiind pregatit in sfarsit sa isi reorganizeze viata si sa se puna pe picioare. A fost o adevarata inspiratie pentru noi in fiecare zi de filmari.”


MacGuire a declarat ca la cateva zile de la moartea fratelui sau, John Williams a sunat sa anunte ca acesta obtinuse rolul pentru care plansese la auditii. Ca un omagiu adus acestuia, a trimis surorii sale filmarea din timpul auditiilor: „Fratele meu chiar si-a dorit sa fie un actor si sa isi revina si in plan personal, dar boala a fost mai puternica decat el. A murit totusi fericit pentru ca reusise sa isi indeplineasca visul si nu a fost nevoit sa treaca prin suferintele cauzate de boala care il macina deja de cativa ani.”
 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies