marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Pozitia Copilului: filmul lui Calin Peter Netzer a castigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, este primul film romanesc premiat cu Golden Bear

Filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a primit, sambata seara, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin. Filmul "Pozitia copilului" va putea fi vazut in cinematografele din Romania incepand cu 8 martie 2013.

Pozitia Copilului: filmul lui Calin Peter Netzer a castigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, este primul film romanesc premiat cu Golden Bear

 

Distinctia a fost primita de regizorul Calin Peter Netzer si de producatorul Ada Solomon de la celebrul cineast Wong Kar Wai, presedintele juriului editiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.


„Pozitia copilului” si filmul chilian „Gloria”, de Sebastian Lelio sunt considerate cele mai mare succese al Berlinalei din acest an.  Filmul lui Calin Peter Netzer s-a impus in fata unor productii cu nume mult mai sonore, productii hollywoodiene cu bugete impresionante ca "Promised Land" de Gus van Sant cu Matt Damon sau "Side Effects", de Steven Soderbergh, un thriller despre industria farmaceutica folosita in psihiatrie, cu Jude Law si Catherine Zeta-Jones.


"Nu am cuvinte. Vreau sa multumesc Berlinalei ca mi-a oferit acest premiul si ca m-a invitat aici si vreau sa multumesc echipei mele" a declarat regizorul Calin Peter Netzer dupa ce a primit premiul.

 


 


Producatorul Ada Solomon a atacat lipsa de sustinere din partea institutiilor romanesti, spunand ca astazi ar fi imposibil sa mai faca un film ca „Pozitia copilului” la acelasi nivel. Aceasta i-a multumit in mod special actritei Luminita Gheorghiu:  "Vreau sa-i multumesc in special Luminitei Gheorghiu, acesta este in mare parte premiul ei." Luminita Gheorghiu, favorita la premiul Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita a pierdut distinctia in favoarea Paulinei Garcia ("Gloria").



Tudor Caranfil: "Avem dreptul sa fim mandri de locul cucerit si avem posibilitatea sa facem filme si mai bune. La viteza cu care lucreaza, cu care isi ia zborul cinematografia noastra, la curajul pe care ni-l dau aceste inalte trofee, avem sansa ca acest nou val al cinematografiei romanesti, cum a fost numit, sa devina un val permanent."


In „Pozitia copilului”, Luminita Gheorghiu este Cornelia, o mama dominatoare care incearca sa isi salveze fiul, Barbu, de la inchisoare, dupa ce acesta a omorat un copil intr-un accident de masina. Barbu (Bogdan Dumitrache) risca sa stea 15 ani dupa gratii. Dar, pe cat de mult vrea sa scape de inchisoare, tot asa de mult isi doreste sa scape de mama sa, care i-a controlat tot timpul viata si care nu-i da voie sa se maturizeze.

 

Filmul a fost turnat, in cea mai mare parte, in mai multe apartamente de bloc, iar camera ii urmareste aproape tot timpul pe Cornelia si fiul sau, ceea ce sporeste sentimentul de tensiune si sufocare.„Mi-a placut scenariul, mi-a placut subiectul filmului. Este foarte greu sa fii parinte, e foarte greu, si nimeni nu te invata sa fii un bun parinte. Trebuie sa descoperi asta singur, si trebuie sa descoperi ce inseamna sa iubesti si ce se intampla cand dragostea ta e prea puternica”, a spus actrita Luminita Gheorghiu.


Titlul filmului face aluzie la o pozitie din yoga, recomandata impotriva depresiei si anxietatii.„Este vorba despre o relatie disfunctionala, patologica, bazata pe complexul lui Oedip. Prin urmare, intre mama si fiu nu este o relatie normala. Iar motivul rezida in relatiile Corneliei cu barbatul ei”, a declarat regizorul Calin Peter Netzer.
 



 

Ieri, pelicula a primit Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competitia festivalului dintre cele 19 filme aflate in cursa pentru Ursul de Aur.
 

Saptamana trecuta cotidianul german Die Welt, a laudat forta scenariului, viziunea regizorala si performanta Luminitei Gheorghiu in rolul unei mame care incearca sa recastige controlul asupra vietii fiului ei (Bogdan Dumitrache). „Filmul este portretul unei tari si profilul psihologic al unei obsesii”, noteaza publicatia.

 

 

The Hollywood Reporter remarca, la randul sau, excelenta interpretare a actritei Luminita Gheorghiu, care „straluceste in rolul unei mame posesive care incepe sa se precipite atunci cand fiul ei adult accidenteaza un copil”.„Dupa Paulina Garcia din filmul chilian «Gloria», si in asteptarea lui Catherine Deneuve in «On My Way», competitia Berlinalei aduce un alt tribut unei actrite puternice, Luminita Gheorghiu”. Publicatia americana apreciaza si scenariul scris de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer, „admirabil construit, cu momente de umor care echilibreaza un final cu adevarat dramatic”, interpretarea lui Bogdan Dumitrache si a Ilincai Goia, precum si felul „bland si sigur al lui Netzer de a dirija performanta remarcabila a lui Gheorghiu”.

 

Criticul Jay Weissberg, de la Variety, considera ca „Pozitia copilului” este unul dintre cele mai puternice scenarii care poarta semnatura Razvan Radulescu din ultima vreme si descrie filmul ca pe o „disectie a monstruoasei iubiri materne” si „o satira taioasa la adresa noilor imbogatiti ai Romaniei (tipologia nu se limiteaza la o singura tara), o clasa obisnuita sa mascheze adevaruri si sa se asigure ca lumea se da din calea lor cand apar conflicte”.

 


"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer, dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora.


Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.


  Distributia filmului este completata de nume ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

 

 

Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.




Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies