marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Primul actor care a refuzat 1 milion de dolari. Un secol marcat de Burt Lancaster, barbatul care a inventat cel mai faimos sarut filmat vreodata

Un zambet ucigator, un fizic extraordinar, maniere elegante, dictie impecabila, un premiu Oscar si alte 3 nominalizari, un star ales de Entertainment Weekly pe locul 39 in topul celor mai mari actori din istorie - pe scurt e vorba de Burt Lancaster, un actor "self made" de la a carui nastere se implinesc pe 2 noiembrie 98 de ani.

Primul actor care a refuzat 1 milion de dolari. Un secol marcat de Burt Lancaster, barbatul care a inventat cel mai faimos sarut filmat vreodata

In aceasta toamna, se fac 58 de ani de la cel mai celebru sarut in istoria cinematografiei. Protagonisti: Milton Warden (Burt Lancaster) si Karen Holmes (Deborah Kerr) intr-un film castigator a opt premii Oscar - From Here to Eternity din 1953 - o drama regizata de Fred Zinnemann dupa romanul lui James Jones care spune povestea unui grup de soldati plini de probleme ( jucati de Burt Lancaster, Montgomery Clift, Frank Sinatra si Ernest Borgnine) stationati in Hawaii inainte de atacul de la Pearl Harbor. Sergentul Warden (Burt Lancaster)  are o torida relatie amoroasa cu sotia capitanului, frumoasa Karen.

Scena sarutului de pe plaja dintre cei doi actori care aveau o relatia si in viata de zi cu zi a fost mult timp cenzurata pentru ca era considerata prea erotica. Valurile care ii lovesc  a fost o inspiratie de ultim moment a regizorului. Plaja pe care a fost filmata scena este din H?lona Cove ( Hawaii) si dupa ce imaginea cu cei doi a devenit un reper in cultura pop americana, a fost denumita Plaja From Here To Eternity.


Inainte de a inventa un stil de a interpreta copiat de multi actori de la Hollywood, Burt Lancaster sau "Mr Muscles and Teeth" asa cum l-a numit presa  s-a nascut pe 2 noiembrie, 1913 la New York intr-o familie saraca de muncitori cu 5 copii. Dupa ce a absolvit liceul, a intrat intr-o trupa de circ perioada in care si-a construit fizicul care avea sa-l faca legendar. Nu a luat lectii de actorie, a invatat meserie pe parcurs si a facut-o ca nimeni altul.

Rolul care l-a facut cunoscut a fost cel din 1946 din The Killers unde a jucat alaturi de Ava Gardner si Edmond O'Brien., pe care l-a obtinut in urma unei auditii, dupa ce s-a intors din armata. From Here To Eternity (1953) este primul lui blockbuster iar rolul lui Milton Warden i-a adus prima nominalizare la Oscar. Filmul care i-a adus celebra statueta a fost drama Elmer Gantry (1960) in care joaca rolul  unui comis-voiajor invatat cu hotelurile dubioase, cu noptile de betie si relatiile frivole, dar care este "salvat" de o femeie predicator.  Birdman of Alcatraz (1962) si Atlantic City (1980) ii aduc alte 2 nominalizari la Oscar.

Se punea adesea in competitie cu Marlon Brando, care a devenit o adevarata legenda jucand rolul lui Stanley Kowalski din "A Streetcar Named Desire pe Broadway", rol pe care Burt Lancaster il refuzase. Nu a fost singura sa "greseala". A mai dat cu piciorul unui alt  rol iconic -  cel al lui Vito Corleone din The Goodfather. In 1959, a refuzat 1 milion de dolari ( suma uriasa la vremea respectiva) pentru a juca intr-un remake al lui Ben-Hur. Daca ar fi acceptat ar fi fost primul actor din istorie care sa obtina un salariu de un milion de dolari pentru un film. Onoarea a mers la Marlon Brando cu The Fugitive Kin din1960.

Era considerat un adevarat ladies man, Burt a fost insurat de 3 ori si a avut 5 copii. A murit in 1994 iar in ultimii ani de viata si-a pierdut capacitatea de a vorbi in urma unui infarct suferit la inceputul anilor '90. Poziitile sale politice liberale l-au adus  alaturi de Gene Hackman si Paul Newman pe "Enemies List" in timpul lui Nixon.


 

Sursa foto: Getty


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies