Primul film din lume realizat de cimpanzei va fi difuzat de BBC, ca parte a unui documentar de istorie naturala, potrivit site-ului BBC News Online, citat de www.mediafax.ro
Maimutele au realizat filmul cu ajutorul unei camere speciale, in cadrul unui studiu asupra modului in care cimpanzeii isi percep semenii si lumea exterioara. Materialul va fi inclus in programul "Chimpcam" si va fi difuzat de BBC Two miercuri.
Proiectul ii apartine specialistei in primatologie Betsy Herrelko, care pregateste un doctorat privind comportamentul primatelor la Universitatea Stirling din Marea Britanie. Ea a furnizat aparatura video, pentru o perioada de 18 luni, unui grup de 11 cimpanzei, plasati intr-o zona inchisa separata, la Gradina Zoologica din Edinburgh.
Ingradirea respectiva, in interiorul careia animalele pot fi studiate, cuprinde trei spatii exterioare largi conectate intre ele si o serie de camere mai mici, spatiul fiind cel mai mare de acest fel din lume.
Desi cimpanzeii studiati nu mai fusesera inclusi intr-o cercetare, la scurt timp ei au afisat un oarecare interes fata de filmat. Primatele au avut doua sarcini: sa foloseasca un touchscreen pentru a selecta diverse materiale video si sa foloseasca o camera, inchisa intr-o cutie pentru protectie, denumita "Cimpcam". Pe capacul de deasupra al cutiei, era instalat un ecran care arata imaginile surprinse de camera.
Initial, cimpanzeii erau mai interesati unii de altii decat de tehnologia video, insa cu timpul unii dintre ei au invatat sa selecteze filme pentru a le viziona, aparent fara a manifesta vreo preferinta pentru unele materiale. Filmuletele pe care le aveau la dispozitie prezentau printre altele spatiul din afara ingradirii sau camera in care li se pregatea mancarea.
Autoarea studiului, Betsy Herrelko, a presupus ca dezinteresul cimpanzeilor ar putea decurge din faptul ca imaginile care le-au fost puse la dispozitie erau prea familiare si ei nu aveau cum sa ceara ceva diferit.
In ceea ce priveste utilizarea Chimpcam-ului, cimpanzeii au ajuns cu timpul sa se joace cu acest aparat, purtandu-l in spatiul care le-a fost alocat si urmarind imaginile filmate pe ecran.
In concluzie, maimutele au fost mai interesate de camera decat de touchscreen-ul pe care puteau urmari filmulete.
Este totusi improbabil ca cimpanzeii sa fi incercat in mod constient sa filmeze ceva anume sau sa fi inteles ca faceau un film atunci cand se perindau cu camera prin tarcul lor.
Cu toate acestea, rezultatul cercetarii aduce noi informatii despre felul in care cimpanzeilor le place sa vada lumea si ar putea constitui un moment important in istoria televiziunii.
Un plan pus la cale de un tânăr genial, care moare de cancer, o salvează pe fata din vecini de abuzuri.