Tensiune aproape de limita suportabilului, rastunari de situatie, o intriga construita cu minutiozitatea unui puzzle ingenios si personaje surprinzatoare – acestea sunt cateva dintre “ingredientele” care au facut din “Prison Break” un serial-fenomen, care a creat o adevarata isterie din Oceania si pana in Asia, din America si pana in Europa.
Incepand de vineri, 23 ianuarie, de la miezul noptii, telespectatorii pot patrunde, impreuna cu Michael Scofield (Wentworth Miller) in universul terifiant al penitenciarului Fox River, odata cu debutul primului sezon al serialului ”Prison Break”, la Pro Cinema.
De doua ori nominalizat la premiul Globul de Aur pentru “cel mai bun serial”, dar si pentru interpretarea actorului din rolul principal - Wentworth Miller – ”Prison Break” a sedus in primul rand prin scenariul sau surprinzator. Conceptul – un barbat care intra in inchisoare de buna voie pentru a ajuta o persoana deja aflata acolo sa scape – i-a fost propus lui Paul Scheuring, creatorul serialului, de producatorul Dawn Parouse, care voia sa realizeze un serial de actiune.
Paul Scheuring a fost incantat de aceasta idee, iar in 2003, dupa ce a pus totul pe hartie, a prezentat proiectul casei de productie Fox, insa a fost refuzat, pentru ca nu parea viabil.
Nici alte case de productie nu au crezut in proiectul ”Prison Break”, facand obiectia ca scenariul este mai potrivit unui film de actiune decat unui serial.
S-a vehiculat apoi ideea unei miniserii, din 14 parti, care i-a atras atentia lui Steven Spielberg, dar si lui Bruce Willis, insa nici aceasta nu s-a materializat. I
Insa dupa succesul urias al unor seriale precum ”Lost”, sau ”24”, casa de productie Fox s-a decis sa-si incerce norocul cu serialul de actiune (extrema) “Prison Break”. Si dupa cat s-a vazut ulterior, a mizat pe o carte castigatoare.
Majoritatea oamenilor ar face orice pentru a scapa de inchisoare. Michael Scofield (Wentworth Miller) este singurul insa care ar face tot ce-I sta in puteri pentru a intra acolo.
Si asta pentru a-l ajuta pe fratele sau, Lincoln Burrows, condamnat la moarte pe nedrept, (Dominic Purcell) sa evedeze.
Personaje avand in spate povesti uluitoare, o conspiratie care duce pana la cele mai inalte niveluri si un erou – Michael Scofield – capabil prin genialitatea sa sa gaseasca o portita deschisa in cele mai imposibile situatii sunt cateva dintre elementele care-i vor tine cu sufletul la gura, din 23 ianuarie, pe telespectatorii Pro Cinema.
Aproape cinci ore a durat aplicarea, la fiecare filmare, a tatuajului elaborat pe care-l are personajul principal. Insa in realitate, cine ar dori sa se tatueze in acest fel, ar trebui sa scoata din buzunar aproximativ 20.000 de dolari si sa suporte un chinul tatuarii pret de 200 de ore.
Multe dintre scene au fost filmate in inchisoarea Joliet, care in prezent este dezafectata. Celula in care Lincoln Burrows isi ispaseste pedeapsa este fosta celula a lui John Wayne Gacy, un violator care a fost condamnat sI ulterior executat, pentru ca agresase sexual 33 de baieti.
Mare parte a echipei a refuzat sa intre in acea celula, punand atmosfera apasatoare de acolo pe seama faptului ca este bantuita.
13 inchisori din Statele Unite au protestat dupa debutul acestui serial, considerat ca aceste institutii sunt prezentate intr-o lumina negativa.
Stacy Keach, directorul inchisorii in care sunt inchisi Scofield si fratele sau, a petrecut sase luni intr-un penitenciar din Marea Britanie si si-a modelat personajul dupa seful acelei institutii de corectie.
Un plan pus la cale de un tânăr genial, care moare de cancer, o salvează pe fata din vecini de abuzuri.