marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Ray Harryhausen: omul care a creat efectele speciale unor capodopere cinematografice a murit la 92 de ani

Ray Harryhausen, un pionier in domeniul efectelor speciale din cinematografie, apreciat pentru creatiile sale utilizate in filme precum "Jason and the Argonauts" (1963) si "Ciocnirea titanilor/ Clash of the Titans" (1981), a murit marti, la varsta de 92 de ani, la Londra.

Ray Harryhausen: omul care a creat efectele speciale unor capodopere cinematografice a murit la 92 de ani

Mesaje continand declaratii laudative au inceput sa "curga" la Hollywood odata cu anuntul decesului lui Ray Harryhausen, nascut in 1920, la Los Angeles, creator al tehnicii "dynamation" (tehnica speciala care combina filmarile reale cu cele miniaturale), in anii '50.


"Ray ne-a inspirat considerabil pe toti cei din industria efectelor speciale", a declarat George Lucas, creatorul celebrei francize SF "Razboiul stelelor".

 

 


Regizorul neozeelandez Peter Jackson a declarat ca filmele sale din trilogia "Stapanul inelelor" reprezinta "lungmetrajele (lui) in stilul Ray Harryhausen", pentru ca "ele nu ar fi fost niciodata facute, in orice caz nu de catre el, fara contributia acestui maestru al efectelor speciale".

Printre celelalte filme celebre la care Ray Harryhausen a colaborat se numara pelicula de animatie "Mighty Joe Young", recompensata cu premiul Oscar pentru efecte speciale, in anul 1949, dar si "A saptea calatorie a lui Sinbad", primul sau film color.
 

Sursa: Mediafax.ro


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies