marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Regele muzical al blockbusterelor: povestea celui mai nominalizat artist in viata la Oscar

Muzica lui te lasa fara cuvinte la propriu. Fie ca a castigat Oscarul sau a primit nominalizari la Oscar pentru soundtrackurile create, muzica lui a ramas nemuritoare. Legendarul John Williams, supranumit regele muzical al blockbusterelor concureaza in acest an cu doua filme la capitolul best orginal score:  The Adventures of Tintin si War Horse si a stabilit un nou record.

Regele muzical al blockbusterelor: povestea celui mai nominalizat artist in viata la Oscar

Compozitorul si pianistul american, John Williams a semnat coloanele sonore ale unor serii celebre: Star Wars, Indiana Jones, Jurassic Park, Home Alone, Harry Potter sau a unor filme ca Jaws, Superman, E.T. the Extra-Terrestrial, Hook, Jurassic Park, Schindler's List.


Are 47 de nominalizari la Oscar, record absolut pentru o persoana in viata si este cunoscut pentru colaborarile sale cu Steven Spielberg si George Lucas. Williams este pe locul 2 in topul persoanelor cu cele mai multe nominalizari la Oscar dupa Walt Disney.


In urma cu cateva saptamani, artistul care si-a inceput cariera ca pianist de jazz in cluburile din New York a implinit 80 de ani (pe 8 februarie). Intr-o cariera de peste 6 decenii, John Williams a luat 5 premii Oscar pentru muzica din Schindler's List (1993), E.T.: The Extra-Terrestrial (1982), Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977), Jaws (1975), Fiddler on the Roof (1971), patru Globuri de Aur, sapte Premii BAFTA  si 21 de Premii Grammy.


A descoperit muzica de mic copil sub indrumarea tatalui sau - percutionist de jazz care a cantat in Cvintetul Raymond Scott. John Williams foloseste in compozitiile sale conceptul laitmotivului – o tema muzicala recurenta pe care o asociaza cu un personaj, o tema sau o idee cinematografica.


Alaturi de Ennio Morricone, Hans Zimmer, Henry Mancini, Max Steiner sau a lui Vladimir Cosma, Williams face parte dintre maestrii muzicii de film fara de care pelicule care au scris istorie ar fi fost mult mai sarace. Williams a primit prima nominalizare la Oscar pe cand avea 35 de ani pentru coloana din Valley of the Dolls (1967), iar la 39 de ani lua primul Oscar pentru muzica din Fiddler on the Roof, o drama premiata cu 3 statuete Oscar si regizata de Norman Jewison.

Martin Scorsese, John Williams, Steven Spielberg


3 ani mai tarziu incepe colaborarea cu regizorul Steven Spielberg aflat atunci la debut: a semnat muzica tuturor filmelor acestuia, mai putin doua. Un an mai tarziu colaborarea lor avea sa nasca un film genial care a "inventat" conceptul de blockbuster si a carui coloana sonora castigatoare de Oscar avea sa devina sinonima cu pericolul iminent si teroarea rechinilor - cea pentru Jaws.


La recomandarea lui Steven Spielberg, John Williams a devenit in scurt timp si  preferatul lui George Lucas creatorul francizei Star Wars a carei valoare se ridica la 30 de milioane de dolari: vanzarile box-office (4,27 miliarde dolari) si din licente (20 miliarde dolari), din jocurile video (3 miliarde dolari), din vanzarile de DVD-uri (2,5 miliarde dolari) si din inchirierea filmelor (800 milioane dolari).

Coloana sonora intitulata "Luke's Theme" alaturi de "Force Theme" din Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977) au devenit adevarate simboluri ale seriei si printre cele mai recunoscute fragmente muzicale din istoria filmului. Institutul American de Film a numit muzica din Star Wars creata de Williams pe primul loc in topul celor mai bune 100 de coloane sonore.

In 1980 „Marsul Imperial” compus de John Williams, o muzica uimitoare, a ramas pe veci in inima fanilor genului SF, in general si ai seriei Razboiul Stelelor, in particular.

Compozitorul a readus la viata magia si inocenta copilariei prin muzica odata cu povestea lui Steven Spielberg in E.T. din 1982. Pentru muzica din finalul peliculei, Steven Spielberg l-a incurajat pe Williams sa conduca orchestra ca si cum ar fi in timpul unui concert. Forta coloanei sonore este data si de faptul ca, paradoxal, Spielberg a reeditat pelicula pentru ca filmul sa se potriveasca cu muzica si nu invers cum se practica de obicei.

In 1993, cei doi mai creau o bijuterie cinematografica si muzicala premiata cu Oscar - Schindler's List. Pentru a crea coloana cutremuratoare din Schindler's List, John Williams a colaborat cu violonistul Itzhak Perlman care a declarat ca interpretarea sa pentru acest film este unul dintre cele mai glorioase momente ale carierei sale.



Nominalizatii la Oscar pentru cea mai buna coloana sonora originala din 2012:

The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn -John Williams


The Artist -Ludovic Bource

Hugo -  Howard Shore

Tinker Tailor Soldier Spy -  Alberto Iglesias

War Horse - John Williams


 


Cine trebuie sa castige Oscarul in 2012 pentru cea mai buna coloana sonora? (11 voturi)
Th Adventures of Tintin - John Williams
36.36%
Artistul - Ludovic Bource
0%
Hugo - Howard Shore
36.36%
Tinker Tailor Soldier Spy - Alberto Iglesias
18.18%
War Horse - John Williams
9.09%

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies