Michel Hazanavicius - The Artist
Premiat deja pentru cel mai bun regizor la premiile BAFTA. si Directors Guild Awards, francezul Hazanavicius a uluit pe toata lumea sa cu The Artist, considerat o bjiuterie cinematografica. Mut, alb-negru, dar extrem de fermecator, The Artist este filmul care sparge toate barierele la Hollywood in acest moment. Insa, necunoscutul pentru americani, Michel Hazanavicius, a avut curajul sa readuca pe marile ecrane farmecul filmelor mute, intr-o epoca dominata de tehnologia 3D.
Sarmant, talentant si tanar, Hazanavicius pare candidatul favorit la cel mai bun regizor, dupa ce The Artist a dominat toate galele importante, de la Globul de Aur si pana la BAFTA. Insa, are "ghinionul" de a concura impotriva unor regizori care au facut istorie: Martin Scorsese, Terence Mallick , Woody Allen si Alexander Payne. Sa fii francez si sa te lupti cu granzii la Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor este o adevarata provocare, pe care ramane de vazut daca Hazanavicius o va trece cu brio.
Alexander Payne - The Descendants
Drama The Descendants, cu George Clooney in rol principal, a cucerit pe toata lumea, de la primele vizionari. Regizorul Alexander Payne, care a reusit pana in 2012 sa le castige respectul membrilor Academiei Americane de Film cu pelicule ca Sideways sau About Schmidt, a transformat o poveste de viata emotionanta, intr-un film impresionant, care te atinge, oricat de insensibil ai fi. Desi este al doilea mare favorit la premiul pentru cel mai bun film, la capitolul regie s-ar putea ca Payne sa piarda in favoarea legendelor ca Martin Scorsese sau Woody Allen, dar si necunoscutului Michel Hazanavicius, francezul care a cucerit Hollywood-ul.
Martin Scorsese- Hugo
Martin Scorsese, unul dintre cei mai prestigiosi regizori americani, este si unul dintre cei mai nedreptatiti de catre Academia Americana de Film. Cu o lista impresionanta de filme in spate, considerate a fi capodopere, regizorul nascut in New York a primul Oscarul abia acum 5 ani, pentru The Departed, dupa 40 de ani de cariera. E rusinos ca un regizor care a creat filme memorabile ca Taxi Driver, Goodfellas, The Color of Money, Raging Bull, The Aviator sa nu aiba in palmares decat un Oscar, asa ca e posibil ca Academia Americana de FIlm sa isi rascumpere greseala oferindu-i al doilea Oscar in acest an. Scorsese a stiut sa se reinveteze iar in acest an a regizat Hugo, considerat a fi cel mai bun film 3D facut pana acum si ar putea scrie istorie, devenind primul regizor care ia un Oscar pentru un film 3D.
Woody Allen- Midnight in Paris
Woody Allen este unul dintre preferatii Academiei Americane de Film judecand dupa numarul de premii castigate (3 Oscaruri) si cele 23 de nominalizari. Preferand sa stea in afara reflectoarelor (n-a venit venit decat o singura data la Gala), Allen a creat cateva filme memorabile, iar in acest an a oferit unul din cele mai bune pelicule ale sale: Midnight in Paris, un oamgiu adus Orasului Iubirii, dar si o poveste fermecatoare desprea regasirea individului. O poveste impresionanta care readuce atmosfera Epocii de Aur nu putea fi facuta decat de Allen, maestrul filmelor emotionante si frumoase. Dar, filmul este o comedie si nu o drama, asa ca e posibil ca Academia Americana de Film sa isi indrepte atentia spre un regizor care ofera o poveste mai emotionanta ca Terrence Malick sau Alexander Payne.
Terrence Malick - The Tree of Life
Un veteran al Hollywood-ului, Terrence Malick a reusit in 2011 sa ofere unul din cele mai uluitoare filme facute vreodata, dar si unul extrem de complex. Tree of Life, o poveste despre nasterea vietii, univers si tot ce ne inconjoara, cu Brad Pitt, Sean Penn si Jessica Chastain, a reusit sa ii impresioneze pe cei de la Cannes si a fost premiat cu Palme D'or. Dar Malick are "defectul" de a face filme de arta, complexe si deloc comerciale, acesta fiind si motivul pentru care este atat de usor trecut cu vederea de Academia Americana de Film.