marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Reîntâlnire cu Leonardo Di Caprio și Jeremy Irons. Cât e adevăr și cât e legendă în Omul cu masca de fier?

Unul dintre cele mai îndrăgite filme istorice îl are în centru atenției pe Ludovic al IV-lea și un presupus frate al său ținut ascuns într-o închisoare de pe o insulă.

Reîntâlnire cu Leonardo Di Caprio și Jeremy Irons. Cât e adevăr și cât e legendă în Omul cu masca de fier?
„Omul cu masca de fier” a fost un prizonier de stat neidentificat în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea al Franței (1643-1715). Măsurile stricte luate pentru a păstra secretul încarcerării sale au dus la apariția unei legende de lungă durată cu privire la identitatea sa. Arestat la 19 iulie 1669 sub pseudonimul „Eustache Dauger”, a fost prins în apropiere de Calais la 28 iulie, încarcerat la 24 august și ținut timp de 34 de ani în custodia aceluiași temnicer, Bénigne Dauvergne de Saint-Mars, în patru închisori franceze succesive, inclusiv la Bastilia. Când a murit acolo, la 19 noiembrie 1703, certificatul său de inhumare purta pseudonimul „Marchioly”, ceea ce a determinat mai mulți istorici să concluzioneze că prizonierul era diplomatul italian Ercole Antonio Mattioli.
 
Adevărata sa identitate rămâne un mister, chiar dacă a fost intens dezbătută de istorici, iar diverse teorii au fost expuse în numeroase cărți, articole, poezii, piese de teatru și filme. În timpul vieții sale, s-a zvonit că ar fi un mareșal al Franței sau un președinte al Parlamentului; ducele de Beaufort sau un fiu al lui Oliver Cromwell, iar unele dintre aceste zvonuri au fost inițiate chiar de Saint-Mars.


 
Printre cele mai vechi teorii se numără cea propusă de filosoful și scriitorul francez Voltaire, care a afirmat în lucrarea sa, „Questions sur l'Encyclopédie” (1771) , că prizonierul era fratele mai mare, nelegitim, al lui Ludovic al XIV-lea. Alți scriitori au crezut, de asemenea, că era fratele geamăn sau mai mic al regelui – lucru susținut și de filmul lui Randall Wallace, în care Leonardo DiCaprio joacă dublul rol al lui Ludovic al XIV-lea și al presupusului său frate geamăn, în timp ce Jeremy Irons era vestitul muschetar Aramis. 
 
Cert e că mai mult de 50 de candidați, reali și ipotetici, au fost propuși de istorici și alți autori cu scopul de a rezolva misterul. Și asta întrucât puținele informații despre prizonier se bazează pe documente contemporane descoperite în secolul al XIX-lea, în special pe o parte din corespondența dintre Saint-Mars și superiorii săi din Paris, inițial Louvois, secretarul de stat pentru război al lui Ludovic al XIV-lea. Aceste documente arată că prizonierul a fost etichetat drept „doar un valet” și că a fost încarcerat pentru „ceea ce era angajat să facă” înainte de arestarea sa. Legenda spune că nimeni nu i-a văzut vreodată fața, deoarece aceasta era ascunsă de o mască de catifea neagră, despre care Voltaire a spus mai târziu, în mod eronat, că era o mască de fier. Documentele oficiale arată însă că prizonierul a fost obligat să își acopere fața doar atunci când călătorea între închisori, după 1687, sau când mergea la rugăciuni în interiorul Bastiliei, în ultimii ani ai încarcerării sale; istoricii moderni cred că această din urmă măsură a fost impusă de Saint-Mars doar pentru a-și spori propriul prestigiu, făcând astfel să circule zvonuri persistente despre acest prizonier aparent important.



 

 
În 1932, istoricul francez Maurice Duvivier a propus ca prizonierul să fie Eustache Dauger de Cavoye, un nobil asociat cu mai multe scandaluri politice de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Această soluție a fost însă infirmată în 1953, când scrisori de familie inedite au fost descoperite de un alt istoric francez, Georges Mongrédien, care a concluzionat că enigma a rămas nerezolvată din cauza lipsei unor documente istorice fiabile privind identitatea prizonierului și cauza încarcerării sale îndelungate.
 
El a fost subiectul multor opere de ficțiune, cel mai proeminent în 1850 de către Alexandre Dumas. O secțiune a romanului său „Vicontele de Bragelonne:Zece ani mai târziu” - ultima parte a saga lui D'Artagnan - îl prezintă pe acest prizonier, portretizat ca fiind geamănul identic al lui Ludovic al XIV-lea și obligat să poarte o mască de fier. În 1840, Dumas a prezentat pentru prima dată o trecere în revistă a teoriilor populare despre prizonier existente în epoca sa în capitolul „L'homme au masque de fer”, publicat în al optulea volum al cărții sale non-ficționale Crimes Célèbres. Această abordare a fost adoptată de mulți autori ulteriori, iar lucrările speculative au continuat să apară pe această temă.


 

Filmul lui Randall Wallace ridică miza: întrucât Regele a devenit indiferent la nevoile oamenilor, necruțător, legendaria muschetari Athos (John Malkovich), Porthos (Gérard Depardieu) și Aramis (Jeremy Irons) vor să-l înlocuiască cu geamănul său ascuns la naștere, apoi închis timp de 6 ani în spatele unei măști de fier. Singurul care se opune este D'Artagnan (Gabriel Byrne), însă în cele din urmă este convins și el să li se alăture.
 
Filmul „Omul cu masca de fier”/„The Man in the Iron Mask” este difuzat la Pro Cinema sâmbătă seară de la ora 20:30 și, în reluare, de la ora 01:00.

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Bătălia legală se încinge! Justin Baldoni a publicat o înregistrare video pentru a demonta acuzațiile lui Blake Lively

Echipa juridică a lui Justin Baldoni a distribuit un videoclip cu imagini din filmul „It Ends With Us” pentru a dezminți acuzațiile de hărțuire sexuală ale lui Blake Lively făcute la începutul lunii ianuarie.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies