marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Reîntâlnire cu Mircea Dinescu şi regretatul Gheorghe Dinică, în Filantropica, una dintre cele mai gustate comedii româneşti de 20 de ani încoace

Şi după două decenii, filmul lui Nae Caranfil, poate cel mai gustat de public, rămâne de un umor rar, autentic, şi cu un subiect, din păcate, la fel de actual.

Reîntâlnire cu Mircea Dinescu şi regretatul Gheorghe Dinică, în Filantropica, una dintre cele mai gustate comedii româneşti de 20 de ani încoace
„Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană! Fii profesionist, ce dracu’!“ este replica celebră a marelui Gheorghe Dinică, ce rezumă filosofia scenariului filmului „Filantropica“ (2002). O comedie cu un umor tipic românesc, uşor amar, despre „miracolul“ libertății și capitalismul în România zilelor noastre.
 
Mircea Diaconu este Ovidiu, un burlac de 35 de ani care încă locuiește cu părinții, face parte din clasa bucureștenilor „cerșetori cu diplomă“, anume este profesor de literatură pentru elevii lui cu Mercedes și telefoane mobile. Cartea lui autopublicată nu e un succes și banii pe care îi face din vânzări nu-i ajung nici măcar de un bilet de tramvai. Dar viața i se întoarce peste cap când o întâlnește pe Diana (Viorica Vodă), un model cu apariții televizate. Îndrăgostit până peste cap, Ovidiu se prezintă ca romancier de succes și o convinge să iasă cu el în oraș. Din păcate, o singură noapte la club cu Diana îl costă salariul pe o lună.
 
Salvarea apare în forma unei fundații, Filantropica, condusă de Don Pepe (Gheorghe Dinică), un tip misterios și diabolic de întreprinzător. Jumătate artist, jumătate om de afaceri, Pepe este un scriitor pentru cerșetori, un distribuitor de roluri pentru săraci, un impresar al sărmanilor. Iar rolul pe care îl inventează pentru Ovidiu e unul neobișnuit…

 
Cu 6 premii UCIN, ăplus alte premii la Paris, Montreal, Bratislava, Atena şi Statele Unite, filmul lui Nae Caranfil a intrat în circuitul festivalurilor şi are fani şi în ţară, şi peste hotare.
 
Filmul „Filantropica“ este difuzat sâmbătă, 31 decembrie, de la ora 20:30 și, în reluare, duminică, 1 ianuarie, de la ora 00:00.

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies