Cinematografia romaneasca va fi din nou prezenta la Cannes, la cea de-a 62-a editie a celui mai respectat Festival International de Film.
Astfel,Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) / Romanian Film Promotion organizeaza pentru al patrulea an consecutiv un stand de prezentare romanesc autonom in Village International dincadrul Marche du Film.
Marche du Film reprezinta cel mai important eveniment anual din industria filmului la care participa un numar impresionant de producatori, agenti de vanzari, distribuitori, reprezentanti ai televiziunilor precum si institutii ale statului care isi promoveaza oferta nationala.
In cadrul Marketului au loc anual importante negocieri si vanzari de filme si proiecte, iar majoritatea tarilor europene isi promoveaza oferta de filme, locatii si proiecte.
Village International este un spatiu special organizat in cadrul market-ului de film de la Cannes, ce ofera posibilitatea fiecarei tari sa-si promoveze cultura si cinema-ul autohton.
Anul trecut au fost reprezentate cu cate un stand propriu peste 40 de tari din toata lumea, printre care amintim Africa de Sud, Canada, Franta, Germania, SUA etc dar si un numar important de tari din centrul si estul Europei precum Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Romania, Slovacia, Turcia, Ungaria sau Polonia, fiecare prezentandu-si cu succes filmele si cinematografia locala dar si oportunitatilede filmare din tara respectiva.
Prezenta constanta in market-ul cannez e cu atat mai importanta cu cat vine ca o reconfirmare a importantei acordate de APFR industriei de film romanesti in totalitatea ei.
Pe langa prezentari de market, standul romanesc de la Cannes are misiunea de a oferi cat mai multe informatii despre activitatile cinematografice romanesti curente.
In plus, APFR reediteaza catalogul Shooting Romania, un compendiu exhaustiv ce pune Romania pe harta locatiilor ideale de filmare, ce trece in revista tot ceea ce inseamna industria cinematografica romaneasca si care se doreste a fi o invitatie deschisa pentru companii din intreaga lume sa vina sa filmeze in Romania si care sunt interesate de eventuale colaborari cu companiile romanesti de profil.
O misiune aparte a APFR la Cannes o reprezinta sustinerea romanilor prezenti in diferite sectiuni competitive sau noncompetitive ale Festivalului.
Astfel, cinematografia romaneasca inregistraza un nou succes in cadrul Festivalului de Film de la Cannes, fiind prezenta atat in Selectia Oficiala, cat si in sectiunea oficiala paralela Un Certain Regard.
In sectiunea Un Certain Regard, Romania bifeaza o noua premiera, fiind prezenta, pentru prima data in istorie, cu doua filme. Primul e Politist, adjectiv, cel de-al doilea film al lui Corneliu Porumboiu (laureat in 2006 cu premiul de debut Camera d’Or pentru A fost sau n-a fost?), un fals policier despre un tanar politist de provincie care isi pierde increderea in legea pe care ar trebui s-o aplice. Premiera canneza a filmului va avea loc in data de 15 mai.
Cel de-al doilea film romanesc selectionat in Un Certain Regard este “Amintiri din Epoca de Aur”, omnibusul format din 6 scurtmetraje regizate de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu (acesta din urma castigator in 2007 al trofeului Palme d’Or cu “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”) menite sa faca portretul unei epoci in care alimentele erau mai importante decat banii, libertatea mai importanta decat dragostea si supravietuirea mai importanta decat principiile. Premiera canneza a filmului va avea loc pe 19 mai.
In plus, pelicula romano-franceza “Cenusa si sange”/ “Cendres et Sang”, coprodusa de Libra Film, va fi vazut sub forma unui Special Screening organizat in cadrul Selectiei oficiale.
O productie 2009, scrisa si regizata de o debutanta in regie, actrita Fanny Ardant, Cenusa si sange spune povestea lui Judith , care se intoarce acasa la 10 ani dupa asasinarea sotului ei, fapt ce va redeschide vechi rani si-o va sili sa se confrunte cu propriul trecut. Filmul va avea premiera pe data de 22 mai.
De asemenea, ca urmare a lobby-ului facut de APFR in cadrul European Film Promotion, al carui membru activ este, Romania continua sa fie prezenta – in acest an prin producatorul Daniel Mitulescu – in programul Producers on the Move, initiat pentru a-i introduce in industrie pe tinerii producatori europeni.
Pentru al doilea an consecutiv, Romania va fi prezenta si in sectiunea Short Film Corner cu un program initiat de producatorul Dan Burlac, Romanian Short Waves si-n care vor putea fi vazute cele mai recente productii de gen romanesti.
Standul romanesc de la Cannes este organizat in colaborare cu Centrul National al Cinematografiei.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.