Festivalului International de Film Transilvania si-a deschis portile. Clujul a fost luat cu asalt de o explozie de filme si evenimente de senzatie, dar si de invitati de marca.
Startul oficial al TIFF 2010 este dat vineri, 28 mai, ora 21.30, in cea mai noua si spectaculoasa locatie open air de pana acum: Ursus Open Air in prezenta Primarului orasului Cluj, Sorin Apostu, Directorului Festivalului, Tudor Giurgiu si Directorului Artistic TIFF Mihai Chirilov, care vor dezvalui cateva dintre surprizele si noutatile acestei editii. Chitaristul american Gary Lucas va da tonul muzicii de film de calitate, oferind publicului clujean o mostra de 10 minute din spectacolul pe care il pregateste pentru cinefili, duminica, 30 mai, la Castelul Banffy, de la Bontida. Festivalul se deschide cu o comedie savuroasa, Soul Kitchen, in regia lui Fatih Akin, o poveste despre un proprietar de restaurant urmarit de ghinion, ale carui aventuri si patanii vor delecta spectatorii.
Tot vineri, clujenii nu trebuie sa rateze proiectia de gala a filmului Mama/Mother, in regia lui Bong Joon-ho, ce aniverseaza 20 de ani de relatii diplomatice desfasurate cu succes intre Republica Coreea si Romania. Prezent in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, filmul spune povestea unei mame care duce o lupta acerba pentru a dovedi nevinovatia fiului ei acuzat de crima. Filmul va fi proiectat la Cinema Republica, ora 18.30, in prezenta consului general al ambasadei Republicii Coreea, domnul Lee Yong-il.
Primul weekend al festivalului se anunta unul bogat din punct de vedere al proiectiilor si evenimentelor de neratat. Sambata, incepand cu ora 12:00, publicul este asteptat la Cinema Victoria, la un documentar original si provocator Videocratia/ Videocracy, in regia lui Erik Gandini, pe baza caruia o serie de invitati ai festivalului, politicieni si profesionisti din industria cinematografica vor dezbate tema Film si Politica. Dezbaterea va avea loc la Fashion Club, incepand cu ora 17.00.
De la ora 18.00, publicul este asteptat la Cinema Republica, la proiectia de gala a filmului Caravana Cinematografica, in regia lui Titus Muntean, ce va avea loc in prezenta regizorului si a echipei.
Ziua de sambata nu se incheie aici. De la ora 20.00, aceeasi locatie va fi gazda unui experiment audio vizual inedit: filmul cult Metropolis (R. Fritz Lang), va rula in varianta sa restaurata si completa, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrala a filmului de muzicianul si artistul media Antonio Bras.
Ziua de duminica se anunta a fi la fel de ofertanta. Discutiile si intalnirile de marca intre invitatii TIFF si publicul festivalier initiate anul trecut sub egida TIFFLounge vor continua si in actuala editie, din 30 mai si pana pe 6 iunie, de la ora 17.00, la Muzeul de Arta din Cluj
De la ora 17.00, clujenii isi dau intalnire la Cinema Republica pentru a participa la proiectia speciala a unui documentar pe cat de original, pe atat de interesant: La Danse / Dansul de Frederick Wiseman, urmand ca de la 21.30, Cinema Echinox sa gazduiasca proiectia unui film care a influentat generatii de cineasti, artisti si balerine, The Red Shoes / Pantofiorii rosii, in regia lui Michael Powell si a lui Emeric Pressburger.
TIFF 2010 sfideaza criza si bate record dupa record, oferind publicului cinefil in acest an 240 de productii din 47 de tari, (203 lungmetraje si 37 scurtmetraje), ce vor putea fi urmarite in cele 14 locatii ale festivalului: Republica, Arta, Victoria, Cinema City (Sala 1, Sala 2, Sala 10), TIFF Meeting Point (in curtea interioara a Muzeului de Arta din Cluj), TIFF Lounge, sala UBB Auditorium, Echinox (curtea Universitatii Babes-Bolyai), Insomnia Cafe, Ursus Open Air, Teatrul National, Iulius Mall Drive In. De asemenea, TIFF va aduce la Cluj peste 400 de invitati, profesionisti din domeniul cinematografic, din tara si din strainatate.
Programul festivalului va fi compus atat din sectiunile devenite deja traditionale cum ar fi Competitie, Supernova, Umbre, Fara limita, 3x3, Ce se intampla, documentarule?, Focus, Zilele Filmului Romanesc, Ziua HBO, Ziua Maghiara, cat si din trei noi sectiuni tematice: Less is more, compusa din filme-omnibus, Profesiune: actrita, in care personajele principale sint actrite de film sau de teatru, sau Terapii Extreme, productii ce abordeaza diverse tratamente neconventionale la care recurge omul atins de "bolile" lumii moderne: alienare, incomunicabilitate, stres, conformism.
Unul dintre cele mai așteptate sequel-uri tocmai și-a prezentat trailer-ul.