marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Samsara, un film cum nu ai mai vazut vreodata: 5 ani, 25 de tari, 100 de locatii de filmat, o calatorie de neuitat

Pamantul este o oaza nesecata de peisaje care iti taie rasuflarea, iar documentarul Samsara este o calatorie magica pe integ globul pamantesc. Visul cinematografic al regizorului de imagine Ron Fricke si al producatorului Mark Magidson s-a implinit atunci cand au reusit sa conceapa documentarul Samsara, care la nivel vizual este considerat o capodopera.

Samsara, un film cum nu ai mai vazut vreodata: 5 ani, 25 de tari, 100 de locatii de filmat, o calatorie de neuitat

articole relationate

 

Filmat pe o perioada de cinci ani, in douazeci si cinci de tari de pe cinci continente, Samsara este un documentar impresionant din punct de vedere vizual, fiind realizat integral in format de 70mm. Realizat de Ron Fricke cel care a produs si creat documentarele Chronos (1985) si Baraka (1992), Samsara ne transporta in lumi variate cu tinuturi sacre, zone de dezastru, complexe industriale si minuni ale naturii. Titlul Samsara se refera la ciclul de reincarnari sau renasteri din hinduism si budism.


Samsara nu are dialoguri, ci se aseamana mai mult cu un colaj de fotografii realizate la o calitate superioara. Cuvintele sunt inlocuite de o coloana sonora puternica, iar filmul nu are o poveste structurata, ci asa cum sugereaza si titlul, este o prezentare a circuitului existentei in lume pe baza formulei nastere-moarte-renastere a vietii pe planeta. Samsara exploreaza comorile pe care planeta le ofera, minunile lumii, dar si relatia spirituala dintre om si natura. Documentarul nu respecta niciun fel de regula si poate fi considerat mai mult unul experimental si de meditatie.

Samsara este al doilea film din ultimul deceniu care va fi filmat  in intregime pe pelicula de 70 mm. Filmul a impresionat la unison criticii din intreaga lume care au descris vizionarea acestui documentar ca "o experienta unica, ce iti taie respiratia". Regizorul a folosit tehnica de montaj a celebrului Sergei Eisenstein, descris ca "mintea sclipitoare si tatal montajului", si cel care a inventat tehnica acum 100 de ani. Cei de la movies.com l-au numit  "cel mai bun film din 2012 pe care merita sa-l vezi in cinematograf".
 

 

 

Samsara isi poarta spectatorii prin lumile extroardinare ale Tibetului, la triburile africane si muncitorii din fabricile din China, dar si pe soselele aglomerate ale Los Angelesului si peisajele sumbre lasate de uraganul Katrina. In tot acest amalgam de peisaje si minuni, predomina tema mortii, vietii, ritmul acesteia si cum energiile fiecarui suflet se intrepatrund simbolic in lume. Samsara spune povestea lumii noastre, dar intr-un mod unic, ce nu poate fi recreat.

Criticul Gabrielle Lipton a scris in recenzia sa pentru Paste Magazine ca "turul vizual spectaculos de 99 de minute propus de Fricke si Madgison este o expresie pura a fortei cinematografice, care iti intoxica mintea. Cei doi reusesc sa ofere o calatorie spirituala intre trecut, prezent, sentimentele umane si conexiunea dintre natura si individ."


 

 

Intr-un interviu in care regizorul Ron Fricke a vorbit despre film a spus ca acesta a fost scopul, sa nu spuna nimic si sa il lase pe privitor sa interpreteze in modul sau. Fricke, care este un adept inrait al meditatiei, a spus ca documentarul sau este "un ghid non verbal in meditatie". Farmecul filmului sta in modul in care imaginile total opuse sunt montate intr-un stil cu totul aparte pentru a reda un peisaj global naucitor. Acesta este alcatuit atat din imagini splendide, dar si tulburatoare: puscariasi, papusi care inlocuiesc oamenii si gesturi care intrerup mirajul unei lumi incantatoare. Samsara il invita pe spectator sa isi regaseasca radacinile si legatura spirituala dintre el lumea inconjuratoare.
 

 

"Nu am folosit nici un scenariu, ci doar un concept. Dar am reusit sa facem acest film pana la urma. Nu am facut decat sa ne plimbam in jurul lumii si sa surprindem acele imagini naucitoare. Imaginea este esenta acestui film. Am ales sa il filmam pe pelicula de 70 de mm, iti ofera acea calitate a imaginii pe care alt tip de pelicula nu poate. Numai asa puteam reda culorile si claritatea imaginilor.

 

 


 

 

 

Filmul documentar a fost vazut in premiera la Festivalul de Film din Santa Barbara din acest an si  intra in cinematografele din SUA pe 24 august. In Romania nu are o data de lansare.

 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies