marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Șapte lucruri pe care (poate) nu le știai despre Harrison Ford

După 55 de ani în slujba filmului, Harrison Ford (80 de ani) a dat de înțeles că e timpul să se retragă după al cincilea episod din seria Indiana Jones. Nominalizat o singură dată la Oscar, pentru interpretare, actorul american merita, cu siguranță, mai multă apreciere din partea experților din lumea filmului. Iată 7 lucuri curioase despre Harrison Ford, pe care cel mai probabil nu le știai!

Șapte lucruri pe care (poate) nu le știai despre Harrison Ford
Harrison Ford nu visa să devină actor, însă credea că are înclinații spre radio. Vocea sa plăcută, dar fermă și profund masculină, era marele său atu la începutul anilor '60. Cu această convingere a mers la primul său interviu de angajare, însă a picat cu brio. Destinul i-a pregătit altceva: cine altul să-l joace pe Indiana Jones?
 
1. Câștiga 150 de dolari pe săptămână pentru figurație în filme mici

Primul contact cu cinematografia l-a stabilit în 1964, când a călătorit în California pentru a se angaja la radio. N-a luat postul, însă a fost angajat la Studiourile Columbia, unde era plătit cu 150 de dolari pe săptămână pentru a face figurație în filme cu buget mic. În anii '60 a jucat în seriale precum Gunsmoke, Ironside, Kung Fu și American Style.

2. A luat lecții de actorie fiindcă era timid

Harrison Ford nu s-a dat în vânt după actorie, după cum am menționat anterior. Însă, în facultate (Ripon College), a început să ia lecții de actorie pentru a-și vindeca timiditatea și teama de a vorbi în public. Cum, deseori, pofta vine mâncând, Ford a descoperit că are talent și înclinație spre meseria de actor.

3. S-a ales cu cicatricea din bărbie în urma unui accident


Actorul american are o cicatrice pronunțată în bărbie, care datează din anii '80. Ea poate fi văzută și în Ultima cruciadă a lui Indiana Jones. Deși ai putea fi tentat să crezi că s-a accidentat la filmări, Harrison Ford s-a ales cu cicatricea distinctivă în urma unui accident de mașină petrecut lângă Laguna Beach. A intrat cu mașina într-un copac, în timp ce încerca să-și pună centura de siguranță în mers.

Urmărește Ultima cruciadă a lui Indiana Jones la PRO CINEMA, sâmbătă, 21 ianuarie 2023 (ora 20:30). Detalii despre film AICI.

4. Și-a pus cercel în ureche la 55 de ani

Se zice că oamenii fac cele mai mari nebunii în tinerețe, însă Harrison Ford s-a păstrat pentru cea de-a doua parte a vieții. Actorul a decis să-și pună cercel în ureche la vârsta de 55 de ani, iar povestea acestei alegeri este amuzantă. Actorul lua masa cu niște prieteni la restaurant și, la un moment dat, a realizat că e singurul din grup care nu poartă o podoabă în urechi.

Ford și-a luat soția de atunci de mână (cineasta Melissa Mathison) și s-a dus la un salon specializat. La final, a notat în cartea de oaspeți a salonului: „Pentru Tavora. Ai făcut o gaură în mine. Harrison Ford”. 


5. A fost tâmplar înainte să reușească în cinematografie

Când a venit la Los Angeles și a început să joace în filme ca figurant, Harrison Ford avea probleme cu banii. Atunci a învățat tâmplărie, din niște cărți împrumutate de la bibliotecă. În scurt timp a devenit furnizor de mici piese de mobilier pentru cineaști precum George Lucas și Francis Ford Coppola. 

La un moment dat, Harrison Ford a făcut parte din staff-ul trupei Doors, amenajând scena și echipamentul în culise pentru spectacolele artiștilor. 

6. A avut cel mai scump divorț de la Hollywood

Harrison Ford s-a căsătorit de trei ori, cu trei femei diferite. Cel de-al doilea mariaj, sau mai bine zis divorțul, a fost, de departe, cel mai costisitor. Când s-a despărțit de Melissa Mathison, în 2004, a fost nevoit să-i plătească acesteia peste 118 milioane de dolari. Ford a mai fost căsătorit cu Mary Marquardt (1964-1979) și cu Calistra Flockhart (2010-prezent).

7. Filmele sale sunt pe locul 4 în lume la încasări 

Harrison Ford a jucat în producții grandioase, cu mare succes la public. Încasările au fost pe măsură, astfel că din 2019 filmele în care au jucat sunt pe locul 4 în lume la încasări. Doar în SUA, Ford a reușit să aducă producătorilor 4,96 de miliarde de dolari și e depășit doar de Samuel L. Jackson, Robert Downey Jr și Scarlett Johansson.

Fotografii: Getty Images

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies