Ads by IBU ProTV
marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Seara in care romanii au triumfat inca o data la Festivalul de Film de la Cannes: "Dupa dealuri" filmul lui Cristian Mungiu, premiu pentru cel mai bun scenariu si cele mai bune actrite

Cristian Mungiu a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu, duminica, la Festivalul de Film de la Cannes, pentru filmul "Dupa dealuri", catalogat de presa de specialitate si ca un favorit la un al doilea Palme d'Or pentru autorul sau. Castigatoare au fost si actritele romance, Cosmina Stratan si Cristina Flutur, care au fost numite cele mai bune actrite.

Seara in care romanii au triumfat inca o data la Festivalul de Film de la Cannes:  Dupa dealuri  filmul lui Cristian Mungiu, premiu pentru cel mai bun scenariu si cele mai bune actrite

Cristian Mungiu a declarat, duminica, la gala de premiere de la Cannes, ca în spatele povestii din "Dupa dealuri" exista "oameni care au suferit cu adevarat", amintind ca filmul este bazat pe fapte reale.

"Ma bucur sa ma aflu aici. Nu stii niciodata cand ti se mai da aceasta ocazie", a spus Cristian Mungiu pe scena de la Palais des Festivals, unde se desfasoara ceremonia de premiere.

Cristian Mungiu este scenaristul si regizorul filmului "Dupa dealuri/ Beyond the Hills", înscris la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei în septembrie anul trecut, cu titlul "Provizoriu".


Pelicula reprezinta o coproductie între casa cineastului roman - Mobra Films -, casa franceza Why Not Productions si casa de productie, cu sediul în Belgia, a fratilor Jean-Pierre si Luc Dardenne, Les Films du Fleuve.

Filmul "Dupa dealuri/ Beyond the Hills" spune povestea a doua fete, Alina si Voichita, care au crescut împreuna la orfelinat si s-au regasit apoi într-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina îl înfrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep sa creada ca este posedata de diavol.


Din distributia filmului lui Mungiu fac parte Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Dana Tapalaga, Catalina Harabagiu si Valeriu Andriuta.

Cristian Mungiu este detinatorul unui premiu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", primit în 2007.

Mungiu s-a remarcat cu filmul "Occident", în 2002, iar dupa primirea distinctiei de pe Croazeta, el a produs si a participat la realizarea filmului colectiv "Amintiri din Epoca de Aur" ( I - "Tovarasi, frumoasa e viata!" si II: "Dragoste în timpul liber") în 2009.