Ads by IBU ProTV
marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Sergiu Nicolaescu: a murit o legenda a filmului romanesc

Doliu in lumea filmului. Indragitul regizor Sergiu Nicolaescu a murit la varsta de 82 de ani.

Sergiu Nicolaescu: a murit o legenda a filmului romanesc

O peritonita descoperita poate prea tarziu a dus la complicatii ce i-au fost fatale acestui titan al cinematografiei romanesti. Sergiu Nicolaescu fusese internat la Spitalul de Urgenta Elias din data de 27 decembrie pentru o afectiune digestiva cronica. Ulterior medicii i-au diagnosticat cu totul o alta boala. El a fost operat laparoscopic in data de 28 decembrie.Cu o saptamana inainte de internare, Nicolaescu a cazut in timp ce se indrepta spre garajul sau, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat cateva coaste


Sergiu Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie 1930 la Targu Jiu. A devenit cunoscut prin filme istorice de mare anvergura ca "Dacii" (1966) si "Mihai Viteazul" (1970) si a fost ales presedintele Comisiei de cultura din Senat.
 


Legendarul comisar Miclovan, devenit apoi Moldovan, cu care Sergiu Nicolaescu afirma ca a atins celebritatea ca actor, s-a nascut in 1972, dupa ce Titus Popovici si Petre Salcudeanu le-au propus lui Nicolaescu, Manole Marcus si Iulian Mihu realizarea unui serial politist. Personajul sau, un vechi politist, avea un rol secundar in serialul in care acesta apare alaturi de Ilarion Ciobanu (Roman).
 


Citeste si: Cele mai bune filme din cariera lui Sergiu Nicolaescu!


Urmeaza, pentru Sergiu Nicolaescu, o perioada profesionala prolifica, intre anii 1970-1980, timp in care a infiintat prima scoala de cascadori din Romania si o alta de recuzita. Este o perioada in care realizeaza cam doua filme si jumatate pe an, documentandu-se, in paralel, pentru alte proiecte.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), " Cu mainile curate" (1972), "Osanda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Marin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul mortii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravietuitorul" (2008), "Poker" (2010).

 


Sergiu Nicolaescu: marele sau vis, ce regizori l-au inspirat, cum a realizat Mihai Viteazul


Daca filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionata premiera romaneasca a anului 2004, probabil ca cea mai impresionanta productie semnata de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea in rolul principal - creatie de referinta in istoria filmului romanesc.


Sergiu Nicolaescu a fost nu doar unul din actorii Revolutiei din 1989, dar a si scris pe aceasta tema cateva carti. Cea mai recenta a fost lansata in 2011 si se numeste "Mamaliga a explodat. Decembrie 1989".


Cele mai citite

(P) Un film bun merge cu ceva dulce, de la magazinul italian SuperMercato
Ce poate fi mai distractiv decât o seară de film petrecută în compania familiei, prietenilor sau alături de persoana iubită? 
Citeste mai mult ►