177 de minute de emotie intensa, realism dur, conflicte si adevaruri profunde care invita la reflectie – “Rocco si fratii sai” le imbina pe toate.
Alain Delon intr-unul dintre primele sale roluri, Renato Salvatori, Annie Girardot si Claudia Cardinale, de asemenea intr-unul dintre rolurile de dinainte de a deveni o vedeta internationala, se numara printre protagonistii acestei drame.
Filmul urmareste povestea lui Vincenzo, Simone, Rocco, Ciro si Luca, cinci frati care impreuna cu mama lor incearca sa se adapteze vietii dintr-un mare oras. Vaduva Rosaria pleaca din Lucania la Milano, impreuna cu cei patru fii ai sai. Cel de-al cincilea fiu, Vicenzo, locuieste deja la Milano. La inceput, familia intampina numeroase probleme, dar in curand, fiecare gaseste ceva de facut. Simone boxeaza, Rocco lucreaza la o curatatorie, iar Ciro studiaza. Simone o intalneste pe Nadia, o prostituata si au o legatura furtunoasa. Dupa ce isi termina serviciul militar, Rocco incepe si el o relatie cu Nadia, iar intre cei doi frati, acesta este inceputul disputei care va merge pana departe, chiar pana la crima.
Nadia (Annie Girardot), prostituata de care sint indragostiti atit Simone, cit si Luca, are n rol important in evolutia actiunii. Una dintre scenele cele mai dure ale filmului, subiect de controversa cu cenzura, este cea in care Nadia este violata de Simone chiar in fata lui Rocco si apoi ucisa.
De altfel pentru premiera din Statele Unite a dramei, Visconti a fost fortat sa taie aproape o jumatate de ora din film, pentru ca acesta a fost considerat prea violent pentru publicul american. In ciuda problemelor legate de cenzura, sau poate chiar din cauza lor, “Rocco si fratii sai” a avut un mare succes comercial in Italia.
Francis Ford Coppola a fost un fan atit de mare al filmului lui Visconti, incit l-a angajat pe compozitorul Nino Rota sa scrie muzica pentru urmatorul sau film – “Nasul” (“The Godfather”).
Simbata, 10 octombrie, incepind cu ora 22:00, Cristian Tudor Popescu prezinta telespectatorilor Pro Cinema unul dintre filmele care au influentat dezvoltarea ulterioara a cinematografiei. De la “Nasul”, “Proscrisii” si pina la “Taurul furios” drama lui Visconti si-a lasat amprenta asupra cinematografiei americane si mai ales asupra filmelor care au ca subiect mafia, desi “Rocco si fratii sai” nu au legatura nici cu acest subiect, nici cu America.
Un plan pus la cale de un tânăr genial, care moare de cancer, o salvează pe fata din vecini de abuzuri.