Pe 7 martie 1999, la 70 de ani, Stanley Kubrick, unul dintre cei mai apreciati regizori din istorie pleca dintre noi, lasand in urma cateva dintre cele mai mari capodopere cinematografice. De la Spartacus, 2001: Odiseea Spatiala la Eyes Wide Shut, filmele sale au castigat milioane de fani in lumea intreaga.
Galerie foto cu imagini inedite din filmele sale
In urma cu 52 de ani, Stanley Kubrick realiza una dintre capodoperele cinematografiei, Spartacus, in care a reunit doi monstri sacri: Kirk Douglas si Laurence Olivier. La acea vreme Spartacus era considerat un adevarat blockbuster, care a impartit critcii in doua: unii l-au considerat genial, altii l-au desfiintat. Insa nimeni nu poate contesta valoarea cinematografica pe care o are Spartacus.
Si dupa 5 decenii, filmul sau ramane iubit si apreciat de cinefili. Imediat dupa lansare cei de la TIME numeau Spartacus “un nou gen de film hollywoodian”, iar de-a lungul timpului criticii au cazut de acord ca, desi are anumite scapari, Spartacus este un film memorabil, care imbina perfect actiunea cu drama istorica.
Spartacus l-a transformat intr-un adevarat star pe Kirk Douglas, cu care Kubrick mai lucrase cu 3 ani in urma, la Paths of Glory, unul dintre cele mai impresionante filme anti-razboi. Spartacus a schimbat regulile pentru ca aducea ceva nou, era realizat intr-un stil complet diferit de ceea ce se facuse pana atunci.
Cu o durata foarte mare pentru aceea vreme, nu mai putin de 3 ore, Spartacus reusea sa captiveze milioane de oameni . In 1961, Spartacus dadea lovitura si devenea cvaduplu castigator de Oscar, insa nici Douglas, nici Kubrick nu au pus mana pe ravnita statueta.
La comemorarea a 13 ani de la disparitia celebrului regizor, cei de la LIFE si-au adus aminte de moment memorabile din culisele realizarii filmului Spartacus.
Kubrick a preluat proiectul dupa ce Kirk Douglas si regizorul Anthony Mann au avut o cearta monumentala. Kirk Douglas, care a fost si co-producator, a insistat ca scenarist sa fie Dalton Trumbo. Kubrick n-a avut deloc control asupra scenariului, pe care l-a considerat plin de prostii si clisee moralizatoare. Acest film l-a facut pe Kubrick sa schimbe regulile in viitorul carierei sale cand a cerut control total, inclusiv asupra scenariilor filmelor sale. Dupa terminarea filmarilor, Kirk Douglas a declarat ca a fost groaznica colaborarea cu Kubrick, ca ii pare rau ca l-a alungat pe Mann din proiect si ca daca ar avea ocazia, nu ar mai lucra niciodata cu Stanley Kurick.
Douglas a reusit sa aduca in film multe celebritati in roluri secundare: Tony Curtis, Laurence Olivier, Peter Ustinov etc. Se spune ca pentriu a-i convinge pe acestia sa accepte rolurile, le-a arat un scenariu diferit fiecaruia, in care personajele lor erau mult mai accentuate. Replica “Eu sunt Spartacus” a fost votata a 64-a cea mai celebra replica din istorie de catre reviste Premiere, in 2007. Institul American de Film l-a inclus pe pozitia a 5-a in topul filmelor considerate a fi "epice".
Dupa 50 de ani, verdictul criticilor ramane acelasi: Spartacus este o capodopera, un film antrenant si impresionant, care inca mai are putearea de a fascina milioane de oameni.
Stanely Kubrick in 1999 Tom Cruise si Stanley Kubrick la filmarile "Eyes Wide Shut"
Nascut pe 26 iulie 1928 in New York si avand bunici evrei de origine romana, Stanley Kubrick si-a inceput cariera ca fotograf al publicatiei Look. Day of The Fight (1951), un scurt documentar de 16 minute realizat pentru The March of Time, creatorul unor mini serii difuzate in salile de cinema, marcheaza debutul lui Kubrick in cinematografie.
Dupa succesul nebun pe care l-a avut cu Spartacus, Kubrick a mai oferit o bijuterie cinematografica. Science-fiction-ul vizionar pe muzica de Richard Strauss, Johan Strauss sau Aram Haciaturian Odiseea spatiala 2001 / 2001: A Space Odyssey (1968), o alta reactie la unul dintre fenomenele care au marcat omenirea deceniului 7 al secolului trecut: cucerirea Spatiului, este lungmetrajul care il va clasa pe Kubrick in randul celor mai mari regizori ai lumii. Lansat in 1968, filmul este considerat o capodopera cinematografica.
Coloana sonora si efectele vizuale revolutionare, prezenta minima a dialogului, abordarea regizorala au dat o noua dimensiune genului SF, publicul asistand, pe parcursul celor 140 de minute, la un spectacol cinematografic hipnotic. Pentru acest film, Stanley Kubrick avea sa castige un Premiu Oscar pentru Regie, precum si 3 premii BAFTA - pentru Cea mai Buna Coloana Sonora, Cea mai Buna Scenografie si Cea mai Buna Imagine.
Anarhistul Portocala mecanica / A Clockwork Orange, realizat in 1971, ecranizare dupa controversatul roman al lui Anthony Burgess, este, cu siguranta, cel mai discutat film al lui Stanley Kubrick, fiind retras din circulatie in Marea Britanie timp de aproape 30 de ani, la initiativa regizorului, datorita criticilor foarte dure primite. Filmul spune povestea lui Alex, interpretat de Malcolm McDowell, un tanar delincvent care comite acte de o violenta uimitoare fara nicio remuscare. Pentru a scapa de inchisoare, Alex accepta o terapie experimentala, de asemenea radicala, care ii suprima impulsurile violente. Trimis inapoi in societate, incapabil sa mai faca rau, Alex devine un individ slab, debil.
Filmul de epoca Barry Lyndon (1976) castigator a 4 Premii Oscar (mai multe decat oricare film regizat de Kubrick), a revolutionat perspectiva asupra imaginii de film, atunci cand Stanley Kubrick si directorul de imagine John Alcott au ales sa se foloseasca exclusiv de lumina naturala si de cea din cadru, pentru a reconstrui lumea de secol XVIII in care se petrece actiunea.
Horror-ul Stralucirea / The Shining (1980), adaptare dupa Stephen King cu Jack Nicholson in rolul principal, este unul dintre cele mai cunoscute filme semnate Stanley Kubrick, fiind cotat intre primele trei filme horror ale secolului trecut, ca influenta si notorietate – alaturi de Psycho (r. Alfred Hitchcock) si Exorcistul (r. William Friedkin).
Full Metal Jacket (1987) e un film de razboi care spunea o poveste din mai putin cunoscutul razboi de guerilla din orasele Vietnamului. Ultimul sau film e Eyes Wide Shut (1999), cu Tom Cruise si Nicole Kidman in rolurile principale, cele ale unui cuplu burghez din America zilelor noastre, care porneste in cautarea propriei sexualitati – un film pe care Kubrick nu a mai apucat sa il vada pe marile ecrane, decesul marelui regizor survenind imediat dupa ce acesta a trimis o varianta de montaj starurilor si studiourilor.
Cruise. Kidman.Kubrick. Imagine din Eyes Wide Shut (1999)
Inclus in topul celor mai mari regizori din toate timpurila, filmele lui Kubrick continua sa fascineze. Chiar daca a facut doar 16 filme in 48 de ani de cariera, creatiile sale sunt considerate deavarate bijuterii care au revolutionat industria cinematografica.
Sursa foto: Getty
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.