Top 10 filme recomandate de Steven Spielberg: ce pelicule celebre l-au impresionat pe regele Hollywood-ului
5336
0
2 martie 2013 14:26
Steven Spielberg si George Lucas au discutat, intr-o conferinta din cadrul Universatii de Sud California, despre viitorul industriei de film si ce schimbari se vor petrece. Steven Spielberg e de parere ca in urmatorii ani va exista o implozie in industrie si ca e inevitabila o schimbarea drastica, scriu cei de la The Verge.
George Lucas si Steven Spielberg, doi dintre cei mai puternici si influenti oameni de la Hollywood, inventatorii blockbusterelor, au discutat despre viitorul cinematografiei si al industriei de film. Ei sunt de parere ca serviciile on-demand pe internet vor ajunge triumfatoare, iar mersul la cinematograf va disparea, pana la urma.
Spielberg e de parere ca esecurile cinematografice care costa 250 de milioane de $ vor altera definitiv industria, care se va transforma inevitabil. Regizorul crede ca preturile biletelor de film vor exploda: "O sa ajungeti, probabil, sa platiti 25 de dolari pentru urmatorul film Iron Man. Pentru Lincoln, veti avea nevoie cam de 7 dolari".
Steven Spielberg a mai spus ca in acest moment exista o competitie acerba intre toate mediile de comunicare, de la companiile de jocuri video la televiziune, care se lupta toate pentru atentia consumatorilor: "Nu putem trage de timp. Nu putem mari ziua, tot 24 de ore raman. Asa ca ramanem blocati in atatea optiuni. Ce alegem?"
Cantitatea enorma de continut disponibila a impins marile studiouri de film sa devina conservatoare si sa investeasca bani doar in proiecte care le-ar asigura profitul, dar nu si un loc in istorie. "Marile studiouri au ajuns sa cheltuie fara sa clipeasca 250 de milioane de dolari doar ca scoata mai multi bani. Dar nu sunt interesate de alte lucruri cu importanta, proiecte care sa devina si istorice, de ce nu? Va exista o implozie, cand cateva dintre aceste blockbustere se vor prabusi, iar paradigma industriei se va schimba radical inca o data." a mai spus regizorul.
George Lucas a venit cu o imagine si mai clara asupra viziunii lui Spielberg: "Vor ramane si mai putine cinematografe. Vor exista cinematografe mai mari si mai aratoase. O sa ajunga sa te coste 50 de dolari ca sa te duci sa vezi un film, poate chiar si 100-150 de $. Se va transforma totul intr-un eveniment sportiv, vor fi cateva filme care vor rula tot anul in cinematografe. Iar asta vom numi noi <<industrie de film>>. Dar consumatorii isi vor indrepta atentia catre cablu, tv, si Tivo. Viitorul industriei este televiziunea pe internet, sala de cinema va fi abandonata in favoarea propriei sufragerii".
Aceasta schimbare, conform spuselor celor doi mari cineasti, ar putea aduce noi oportunitati atat pentru consumatori, cat si pentru cineasti. "Spectatorii vor avea acces la o paleta mai larga de programe, de obicei mai interesante decat ce se vede si distribuie in cinematografe. Si o sa ai acces la ele de oriunde, promovarea va fi nisata, insa interesul publicului va fi mai mare. " a spus Lucas.
Unul dintre exemplele cele mai bune este postul tv HBO, care a redefinit televiziunea, din punct de vedere al programelor de entertainment. HBO a lansat produse pe care studiourile de film s-au temut sa o faca sau nu au avut suficienta incredere, iar cel mai recent exemplu este Behind The Candelabra, filmul lui Sodebergh despre Liberace. "Ai nevoie de 1 milion de oameni, atat." a spus Lucas.
Steven Spielberg si-a adus aminte de momentele sale de glorie, cand a realizat filme de succes ca Indiana Jones sau E.T. "Cand am inceput sa fac eu filme, acest domeniu era grozav, filmele mele au stat si cate un an in cinematografe. Daca era un succes, rula chiar si un an. Raiders of The Lost Ark a fost in cinema timp un an, E.T a rulat un an si patru luni. Era o situatie uimitoare atunci. Azi, unele productii parasesc salile de cinema dupa 2 saptamani. Se va schimba situatia, se va ajunge intr-un punct in care publicul va avea acces direct de acasa, on-demand, la super productii, in aceeasi zi in care se lanseaza in cinema. Filme ca Lincoln cred ca o sa dispara definitiv din cinema si se vor difuza doar pe posturile tv. Cand am realizat Lincoln, am fost la un pas sa-l fac alaturi de HBO, pentru televiziune. Sa ii intrebati".
Chiar daca acum industria este haotica, cei doi mari inventatori ai blockbusterelor sunt siguri ca aceste schimbari vor avea loc si se vor dezvolta noi oportunitati. "Spre deosebite de 2008, cand criza economica globala afecta puternic industria, acum chiar daca este un haos total, din acest haos se pot face lucruri minunate. Acum este sansa tinerilor sa vina si sa schimbe paradigma acestei industrii si sa spuna <<vreau sa fac asta si nimeni nu ma poate opri".
Actorul și-a văzut cariera prăbușindu-se după ce a fost acuzat de violență domestică de fosta sa soție, Amber Heard.