marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

George Lucas doneaza cele 4 miliarde de $ in scopuri caritabile. Povestea omului care a facut America sa creada in magia filmelor

George Lucas, creatorul fenomenului cinematografic care a fascinat si fascineaza milioane de oameni - Star Wars planuieste sa doneze o mare parte din cele 4 miliarde de $, obtinute din vanzarea companiei sale Lucasfilm catre Disney, unor organizatii de binefacere.

George Lucas doneaza cele 4 miliarde de $ in scopuri caritabile. Povestea omului care a facut America sa creada in magia filmelor

A produs si regizat peste 80 de filme iar din 2012 legendarul George Lucas planuieste sa spuna adio carierei cinematografice. Este unul dintre cei mai cunoscuti regizori din lume si desi a fost nominalizat de 4 ori la Oscar, de doua ori pentru American Graffiti (1973) si de doua ori pentru Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977) nu a castigat niciodata ravnita statueta.


George Lucas poate fi considerat unul dintre cei mai de succes cineasti americani in viata, filmele sale - la care a colaborat in calitate de scenarist, regizor sau producator - aducandu-i atat aprecierea criticilor de specialitate, cat si succese comerciale rasunatoare.


Un purtator de cuvant al lui Lucasfilm a declarat pentru Hollywood Reporter ca cineastul va dona majoritatea banilor de pe urma vanzarii lui Lucasfilm catre Disney in scopuri filantropice. "Imi dedic cea mai mare parte a averii mele pentru a imbunatati sistemul de invatamant. Este cheia supravieturii rasei umane" declara Lucas intr-o scrisoare deschisa pentru Hollywood Reporter in urma cu 2 ani. George Lucas a infiintat deja doua fundatii caritabile - Edutopia si George Lucas Educational Foundation. "Atat timp cat voi avea resurse la dispozitie voi cauta sa ridic stacheta pentru generatiile viitoare de studenti de toate varstele" a promis George Lucas.


"George Lucas a schimbat vietile multora cu saga Star Wars" a declarat jurnalistul   intr-un articol in Entertainment Weekly.


George Walton Lucas Junior si-a petrecut intreaga copilarie la ferma familiei sale, in localitatea Modesto. Tanarul Lucas, al carui  tata detinea o papetarie, detesta scoala. Fanatic al curselor de automobile, visa sa devina intr-o buna zi pilot profesionist. In 1962, la varsta de 18 ani, a suferit un accident teribil, la volanul automobilului sau Fiat Bianchina, pregatit pentru cursele locale. Centura de siguranta a cedat, el a fost proiectat in afara automobilului, dar a supravietuit in mod miraculos. A ramas insa mai multe zile in coma si a petrecut sase luni in spital. Accidentul i-a schimbat perspectiva asupra vietii si l-a indemnat sa se inscrie la Universitatea de film din California, unde a fost ajutat sa intre de Haskell Wexler, un regizor celebru. Parintii lui George Lucas nu au vrut sa ii plateasca studiile artistice.


George Lucas si Steven Spielberg in 1984

Acolo, el regizeaza cateva scurtmetraje, precum "Look At Life", "Freiheit", "THX 1138 4EB", "The Emperor" si "6-18-67". George Lucas s-a casatorit cu directoarea departamentului de montaj Marcia Lou Griffin in 1969. Au adoptat impreuna o fiica, Amanda, in 1981, dar au divortat in 1983. Lucas a adoptat apoi alti doi copii: Katie, in 1988, si Jett, in 1993.


In 1969, dupa ce a obtinut diploma, a infiintat cu prietenul sau Francis Ford Coppola compania de productie American Zoetrope, cu scopul de a-si castiga independenta fata de studiourile hollywoodiene. American Zoetrope a semnat un acord de finantare cu Warner Bros. Primul film vizat de acel acord este primul lungmetraj semnat de Lucas, "THX 1138".Vizionarea filmului, organizata de directorii de la Warner Bros., s-a dovedit dezastruoasa: ei considerau ca este imposibil ca filmul sa fie lansat in acel stadiu si au decis sa refaca complet montajul. Cu toate acestea, filmul a fost un esec comercial. In urma acestei experiente, Lucas si-a infiintat propria compania de productie cinematografica: Lucasfilm Ltd.


In 1973, Lucas a regizat al doilea film, "American Graffiti", o comedie dramatica profund autobiografica, in care el descrie lumea tinerilor americani de la inceputul anilor 1960. Oferindu-i un rol lui Harrison Ford, pe atunci tamplar si actor in timpul liber, George Lucas a pus bazele unei colaborari fructuoase. "American Graffiti" a avut mare succes si a fost distins cu multe premii (Globul de Aur, nominalizare la Oscar).


Dupa succesul obtinut de "American Graffiti", Lucas se apuca sa scrie scenariul de la saga SF "Razboiul stelelor", care combina elemente de calatorie initiatica, lumi paralele, mitologie si batalii spatiale. Proiectul este prezentat mai multor studiouri, inainte de a fi retinut de Twentieth Century Fox, care decide sa ii aloce tanarului regizor un buget de 10 milioane de dolari. Pentru a se ocupa de colosala cantitate de efecte speciale necesare pentru aceasta epopee intergalactica, George Lucas a infiintat in 1975 compania Industrial Light & Magic (ILM). Insa filmarile se dovedesc dificile, iar Twentieth Century Fox incepe sa se indoiasca serios de potentialul comercial al acestui "film pentru copii".

Primul film din serie, "Razboiul stelelor", a fost lansat in Statele Unite pe 25 mai 1977. A obtinut imediat un succes fara precedent de box office, devenind unul dintre cele mai mari triumfuri din istoria cinematografiei. Acest film, pe langa faptul ca a fost o veritabila revolutie cinematografica in sine, s-a impus si ca un fenomen cultural international. Intrucat a negociat drepturile pentru continuarile acestei pelicule si cele pentru produse derivate cu Twentieth Century Fox, Lucas a facut avere si a devenit unul dintre cei mai importanti si mai cunoscuti producatori independenti din Statele Unite.


George Lucas, Akira Kurosawa si  Steven Spielberg in 1990

A produs "Imperiul Contraataca" in 1980 si "Intoarcerea lui Jedi" in 1983. Pe langa companiile sale Lucasfilm si Industrial Light & Magic si infiintand apoi companiile Lucasfilm Games (LucasArts) in 1982 si THX Ltds. in 1983, Lucas a contribuit la aparitia noilor expertize si a incurajat dezvoltarea tehnicilor de postproductie avangardiste.
In anii 1980, George Lucas a produs alte filme cu priza la public, precum seria "Indiana Jones", regizata de prietenul lui Steven Spielberg, si "Willow" de Ron Howard, apoi a participat la proiecte artistice ambitioase, precum "Mishima", de Paul Schrader si "Tucker", de Francis Ford Coppola. Insa el inregistreaza si cateva esecuri comerciale, care ii zguduie imperiul. In plus, costisitorul divort de Marcia Lucas, in 1983, l-a obligat, trei ani mai tarziu, sa isi vanda compania de creare de imagini de sinteza (viitorul Pixar) lui Steve Jobs, care, tocmai fusese dat afara din grupul Apple.


In 1967, George Lucas l-a intalnit pe atunci tanarul Steven Spielberg. Acesta gaseste o mare sursa de inspiratie, dar si un mare respect, in persoana viitorului creator al francizei "Razboiul stelelor", iar ei devin buni prieteni aproape imediat. Cei doi tineri regizori se ajuta reciproc si isi telefoneaza adeseori. La scurt timp dupa lansarea filmului "Razboiul stelelor", Spielberg i-a vorbit lui Lucas despre dorinta lui de a regiza un film din seria "James Bond".


Lucas ii spune ca are o idee si mai buna si i-a prezentat proiectul sau "Indiana Jones", care a declansat entuziasmul lui Spielberg. Singura lui reticenta viza numele personajului, care era pe atunci "Indiana Smith". Lucas i-a propus numele "Indiana Jones", care a ramas in final atasat de acest personaj. Sase luni mai tarziu, Spielberg si Lucas au inceput sa pregateasca impreuna "Indiana Jones si Cautatorii arcei pierdute". Cei doi cineasti au ramas de atunci foarte apropiati si au lucrat din nou impreuna la continuarile primului film din franciza "Indiana Jones". Lucas a supervizat totodata si efectele sonore de la "Jurassic Park" si a acceptat sa aiba aparitii episodice in filmul "Hook" (1991).
 

Steven Spielberg, Harrison Ford, George Lucas

Anul 1999 marcheaza revenirea in mare pompa a francizei "Razboiul stelelor" pe marile ecrane si cea a lui George Lucas in scaunul regizorului, dupa 20 de ani de absenta. Prin "Star Wars Episodul I - Amenintarea fantomei", George Lucas a initiat o a doua trilogie, a carei actiune o precede cronologic pe prima. Vor urma "Razboiul stelelor: Atacul clonelor" in 2002 si "Star Wars: Episodul III - Razbunarea Sith" in 2005.


In 2006, George Lucas incepe productia celui de-al patrulea film din seria "Indiana Jones", intarziat mai multi ani din lipsa unui scenariu "la inaltime" si din cauza dificultatii corelarii programelor de lucru extrem de incarcate ale celor doi pioni principali ai francizei, Steve Spielberg si Harrison Ford.
Potrivit revistei Forbes, in 2010, George Lucas se afla pe locul al 316-lea in topul celor mai mari averi personale de pe planeta, cu 3 miliarde de dolari.

In ianuarie 2012, intr-un interviu acordat publicatiei New York Times, George Lucas a mentionat faptul ca doreste sa se retraga din productia de blockbuster-uri si sa se concentreze asupra unor proiecte mai mici.La inceputul anului 2012 a lansat  Red Tails o drama de actiune inspirata din evenimente reale petrecute in anul 1944, in timpul Celui de-al doilea Razboi Mondial si care aduce in fata viata pilotilor afro-americani ce au facut parte din programul de antrenament Tuskegee, fortati sa lupte zi de zi cu prejudecatile rasiale. Lucas a inceput sa lucreze la acest film in 1988 si, initial, pelicula era anuntata pentru 1992, insa nu a mai vazut lumina zilei. In 2007, John Ridley a fost angajat sa lucreze la scenariu iar Lucas si-a dorit ca Samuel L. Jackson sa regizeze si sa apara in film. Pe 30 octombrie 2012, grupul Disney a anuntat ca a achizitionat drepturile cinematografice asupra francizei "Star Wars" pentru o suma care depaseste 4 miliarde de dolari si ca va lansa un nou film din aceasta serie, in 2015, ce va fi urmat de alte doua pelicule, separate de intervale de doi sau trei ani.
 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Tom Hanks spune drama marinarilor capturați de pirații moderni

Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies