Cascadorul Szobi Cseh a murit, in noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni, la varsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu, informeaza Mediafax.ro
Cascadorul a murit, vineri, in jurul orei 03.00, dupa o grea suferinta, in urma complicatiilor renale hepatice, cardiace si pulmonare severe, care nu au raspuns la tratamentul intensiv aplicat, precizeaza, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.
A fost diagnosticat in iulie 2012 cu mielom multiplu in forma avansata, complicata cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoza si boala renala. A primit tratament citostatic si radioterapie, avand atunci o evolutie a bolii buna, insa din mai 2013 au aparut semne de progresie a bolii. In 2012, Szobi Cseh a aflat ca are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu si tumoare la coloana, la Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice.
Anul trecut, cascadorul a fost din nou internat la Institutul Clinic Fundeni din Capitala, cu o suferinta hematologica grava. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes", din cauza unei stari febrile cauzate, probabil, de o infectie, dupa cum au declarat la momentul respectiv surse medicale.
Szabolcs (Szobi) Cseh s-a nascut la data de 11 decembrie 1942, in orasul Miercurea Ciuc (judetul Harghita), intr-o familie de secui. Inca din timpul facultatii, el a lucrat ca zburator la trapez la Circul de Stat din Bucuresti, in trupa "Ganea". Aflat in anul trei de facultate, el a colaborat in calitate de cascador la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi in anul urmator in filmele "Impuscaturi pe portativ" (regizat de Cezar Grigoriu), "Tom Sawyer si Huckleberry Finn" (productie franceza) si "Serbari galante" (in regia lui René Claire).
Intre 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post in Romania, in cadrul Studioului Cinematografic Bucuresti si apoi in Centrala RomaniaFilm - Centrul de Productie Cinematografica, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice romane ce contineau secvente de actiune-lupte si a executat multiple cascadorii dificile si spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial. Intre 1999 si 2002 a colaborat la realizarea secventelor de actiune in peste zece filme artistice straine realizate in tara, inclusiv "Amen", in regia lui Costa-Gavras.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.