Din 6 martie la Filmul de 10 la Pro Cinema, telespectatorii vor intra in cursa pentru cucerirea Vestului salbatic prin miniseria semnata Steven Spielberg, „Calatori pe Pamantul Fagaduintei”.
Castigatoare a doua premii Emmy din nu mai putin de 16 nominalizari si nominalizata la Globul de Aur in anul 2006 pentru „Cel mai bun film de televiziune”, miniseria „Calatori pe Pamantul Fagaduintei” va fi difuzata la Pro Cinema in fiecare vineri din luna martie de la ora 22.00.
Steven Spielberg este cel care semneaza productia miniseriei, de trei ori castigator al premiului Oscar si de noua ori al premiului Emmy dintr-un numar spectaculos de 20 de nominalizari.
Steven Spielberg a primit anul acesta la ceremonia de decernare a Globurilor de Aur premiul onorific Cecil B. DeMille, premiu pe care l-a castigat anul trecut, dar din cauza anularii ceremoniei Globurilor de Aur din 2008 nu a putut intra in posesia lui.
„Calatori pe Pamantul Fagaduintei” are o distributie impresionanta, cu mai bine de 250 de roluri vorbite. Josh Brolin, nominalizat anul acesta la premiul Oscar pentru „Cel mai bun actor intr-un rol secundar” pentru rolul sau din filmul „Milk”, Keith Carradine, castigator al premiului Oscar si al unui Glob de Aur, Lance Henricksen, nominalizat la trei Globuri de Aur, Gary Busey, nominalizat si el la premiul Academiei Americane de Film si Beau Bridges, castigator a doua Globuri de Aur sunt doar cativa dintre actorii care fac parte din distributia miniseriei lui Steven Spielberg.
In rolurile feminine, telespectatorii le vor recunoaste pe frumoasele actrite Keri Russel, castigatoarea Globului de Aur pentru rolul din „Felicity”, Rachel Leigh Cook, castigatoarea unui premiu Teen Choice pentru filmul „O fata minunata” si pe exotica Tonantzin Carmelo, descendeta din indienii nativi din zona Los Angeles-ului, populatia Tongva.
Desi pe pelicula, Steven Spielberg si echipa sa de productie au incercat sa iasa din cliseele western-urilor clasice si sa prezinte o altfel de simbioza intre pieile rosii si fetele palide, in spatele camerelor de luat vederi se pare ca lucrurile au stat cu totul altfel.
Peste 1000 de indieni au facut parte din figuratia filmului, iar o buna parte dintre acestia s-au plans ca nu au fost tratati egal cu figuratia alba, ca nu li s-au oferit adaposturi si alimente pentru zilele lungi si friguroase de filmare si mai mult decat atat, producatorii ar fi incalcat legea, copiii de la figuratie fiind fortati sa filmeze acelasi numar de ore pe zi ca si adultii.
In plus, Steven Spielberg a trebuit sa plateasca suma de 250 de mii de dolari unei familii de amerindieni, dupa ce o fetita a fost tunsa fara acordul parintilor de unul din stilistii productiei, pentru ca aceasta sa semene mai mult cu un baietel.
„Pe tot parcursul filmului se observa un efort studiat de a darama cliseele western-urilor”, spune critica celor de la New York Times. "Calatori pe Pamantul Fagaduintei" acorda un mare respect experientei indiene”. Personajele vorbesc in limbi indigene, studiate atent de antropologii din echipa lui Spielberg.
In „Calatori pe Pamantul Fagaduintei” omul alb si nativii amerindieni incearca sa gaseasca o cale pasnica de a convietui.
„Primul masacru indian este comis de o cirada de bizoni si nu de cavaleria Statelor Unite. Prima scalpare nu este cea facuta de un indian razboinic, ci de un urs greezly”, continua cei de la New York Times.
Prima parte din miniseria semnata Steven Spielberg va fi difuzata la Pro Cinema pe 6 martie de la ora 22.00, pe 13 martie cea de-a doua si a treia parte din „Calatori pe Pamantul Fagaduintei” vor intra in casele telespectatorilor.
Partea a IV-a va fi difuzata pe 20 martie la Filmul de 10, iar Vestul va fi pe deplin cucerit pe 27 martie, la Pro Cinema, cand telespectatorii vor putea viziona ultimele doua parti ale miniseriei „Calatori pe Pamantul Fagaduintei”.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.