Studiourile Weinstein Co. fondate de producatorul de film Harvey Weinstein au dominat Oscarurile cu 8 premii dintre care 5 aduse doar de pelicula The Artist, primul film mut premiat cu Oscar dupa 83 de ani si prima pelicula alb negru care ia Oscarul dupa 18 ani.
Harvey Weinstein este unul din cei mai apreciati oameni din industrie, pentru modul in care a reusit sa transforme nisa filmelor independente intr-o adevarata industrie. In 2009, cand compania sa era aproape de faliment, Harvey Weinstein si-a folosit talentul si instinctul si a ales sa promoveze un film mai putin popular, The King’s Speech. Nu numai ca a castigat numeroase premii si a devenit cel mai bun film al anului, dar a scos din faliment studioul The Weinstein Company. Anul acesta producatorul a dat din nou lovitura cu The Artist.
In primavara anului trecut, Harvey Weinstein a fost invitat sa vizioneze filmul regizat de Michel Hazanavicius. Americanul de 59 de ani a sarit imediat in avion de la New York la Paris si a cumparat in timp fulgerator drepturile pentru distributia filmului dupa ce s-a indragostit de filmul care i-a transformat in vedete pe actorii francezi Jean Dujardin si Berenice Bejo.
Vara trecuta, Harvey Weinstein cel care punea bazele Miramax Films la sfarsitul anilor '70 a gandit campania de promovare a filmului dupa formula expunere maxima pentru maximum de timp posibil. Rezultatul a fost unul uluitor. Pelicula a luat 5 premii Oscar, 3 Globuri de Aur, 7 premii BAFTA si 6 premii Cesar.
"Am vazut cateva secvente de film si am fost cu totul impresionat. Si poate ca am fost nebun si melancolic, insa am stiut ca merita aceasta pelicula. Dar am fost constient de la inceput ca daca nu ma implic si nu cred cu adevarat in acest proiect, totul se poate duce pe apa sambetei, daca ma bazam doar pe recenzii si campania de marketing. Cineva trebuia sa se dedice cu totul promovarii acestui film. Trebuia sa ii facem pe spectatori sa inteleaga valoarea colosala pe care o are The Artist. Si am vrut sa fiu eu acel om care se zbate pentru el.
The Artist m-a facut sa vad lumea intr-un mod cu totul diferit. Maureen Dodd a spus ca dupa ce vezi acest film, cand iesi din sala de cinema, toate sunetele si zgomotele din jurul tau capata un alt sens. Am vazut acest film in Paris, prima data, si cand am iesit, eram coplesit de zgomotul traficului si toate sunetele din jurul meu, dar a fost primul moment in care am inceput sa apreciez galagia din jurul nostru. Pentru ca asta e efectul pe care ti-l transmite The Artist. S-a nascut in mine o pasiune pentru acest film, desi toti imi spuneau sa nu merg mai departe" a motivat Harvey Weinstein decizia de a paria pe The Artist.
Regizorul francez din sparele filmului, Michel Hazanavicius, a ajuns la ideea de a face un film mut cu 8 ani in urma cand s-a trezit cu reactii ciudate si amuzante din partea producatorilor. Pana si bunul sau prieten actorul Jean Dujardin a fost amuzat atunci cand a aflat de planurile cineastului.
In varsta de 45 de ani, nascut la Paris dintr-o familie de evrei veniti din Lituania, Hazanavicius a lucrat in televiziune inainte de a face cinematografie. A lucrat pentru Canal + incepand din 1988, a facut reclame pentru Reebok si Bouygues Telecom, iar in 1993 a realizat primul sau film pentru televiziune „La Classe americaine”. In 1997, a regizat primul sau film scurt, „Echec au capital”, urmat de o piesa de teatru in care a jucat fratele sau, actorul Serge Hazanavicius.In 2006, a scris si regizat OSS 117: Cairo, Nest of Spies, a parodie dupa seria de filme din anii 60 OSS 117. Filmul a avut un success de box office relative modest, dar a fost urmat de o continuare in 2009.
"Sunt cel mai fericit regizor din lume", a spus cineastul la primirea Oscarului, multumind intregii echipe a filmului, inclusiv catelului Uggie.
"Ca regizor se faci un film mut te provoaca sa-ti evaluezi responsabilitatile, te ajuta sa spui o poveste intr-un mod unic. In acest gen de film, totul este imagine, organizare si semnale pe care le transmiti publicului. Este un tip de cinematografie mult mai emotionala, este senzoriala. Este fascinant sa lucrezi la un astfel de film si o provocare pe masura" a declarat regizorul inainte de Oscaruri.
Producatorul Thomas Langmann nu doar ca a fost printre putinii oameni care l-a lut in serios, insa a crezut in proiectul sau. "I-am marturisit ca vreau sa fac un film mut si ca imediat ce gasesc o poveste am sa-l caut. Mi-am dorit ca filmul sa aduca in fata o poveste complexa" a marturisit acesta.
"Intotdeauna poti sa mizezi pe povestea unui om si a vietii sale, cu succese si esecuri, care este doborat de evolutie tehnologiei. Si fix despre asta e vorba in The Artist. Mi se intampla si mie, eu nici macar nu ma descurc sa imi deschid Blackberry-ul si copiii mei rad de mine. Povestea din The Artist este valabila pentru toata lumea: cum facem fata unei lumi care se dezvolta rapid, chiar sub ochii nostri. Dar mai mult de atat, este o poveste emotionanta si de dragoste, la finalul careia te simti maret. Adevaratele povesti nu mor niciodata" a povestit producatorul Harvey Weinstein despre The Artist.
Michel Hazanavicius si Jean Dujardin Michel Hazanavicius
Pentru Michel Hazanavicius, actorii Jean Dujardin si Berenice Bejo au fost ideali pentru acest film. Berenice este casatorita cu Hazanavicius din 2006 si au impreuna doi copii. "Jean este le fel de bun la capitolul expresii faciale pentru cadrele close-up cat si pentru cele mai indepartate unde este ajutat de limbajul corporal. Berenice a adus prospetime, bunatate, lumina", a povestit acesta.
Regizorul a dezvaluit ca la filmari nu le dadea indicatii actorilor, ci le punea muzica si ii lasa pe acestia sa fie purtati de ea. "Americanii au o relatie schizofrenica cu filmul francez. Multi au fost curiosi si impresionati de acest film" a mai povestit regizorul.
The Artist
Regie: Michel Hazanavicius
Distributie: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman
Buget: 15 de milioane de $
Sursa foto: Getty
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.