Putine filme au reusit sa ma impresioneze atat de mult cum a facut-o The Artist, o pelicula absolut surprinzatoare si care te lasa fara cuvinte, la propriu.
Sa faci un film mut si alb-negru intr-o epoca a filmelor 3D si blockbusterelor rasunatoare, in care sunetul exploziilor si al impuscaturilor primeaza in fata unei povesti fermecatoare, pare nebunie curata.
Insa necunoscutul Michel Hazanavicius, care a devenit unul dintre cei mai respectati regizori ai momentului, a avut nebunia si curajul de a sparge toate barierele la Hollywood.
The Artist este un film mut, alb-negru, in care cuvintele ar fi de prisos, pentru ca povestea impresionanta si jocul fara cusur al actorilor sunt suficiente pentru ca orice spectator sa fie prins in mrejele unei lumi uluitoare. Cu 10 nominalizari la Oscar, The Artist a reusit sa faca Hollywood-ul sa vuiasca si sa sparga bariere pe care nimeni n-a avut curaj pana acum. Iar daca duminica seara, The Artist va lua marele premiu la Oscar, n-ar fi de mirare.
Cele doua personaje principale, George Valentin (Jean Dujardin) si Peppy Miller (Berenice Bejo) se intalnesc in doua momente diferite ale vietii lor: in timp ce cariera tinerei Peppy se afla in ascensiune, o data cu aparitia sunetului in filme, starul de film mut George Valentin se indeparteaza tot mai mult de culmile gloriei, iar cariera sa se naruie.
Incapabil sa inteleaga rostul sunetului in film si convins ca poate reusi in continuare sa cucereasca publicul, George incearca din rasputeri sa isi revitalizeze cariera, insa acesta ajunge in pragul falimentului si complet deziluzionat de lumea filmului.
Desi a fost catalogat drept o comedie romantica, pentru ca cele doua personaje se indragostesc, The Artist este mult mai mult de atat: este un omagiu adus inceputurilor cinematografiei, dar aduce in prima plan si o tema actuala: omul devine infrant in fata tehnologiei, cu care nu mai tine pasul din cauza evolutiei mult prea rapide.
George este complet bulversat de aparitia sunetului, si exact ca in acea perioada, are de ales: ori se adapteaza si se reinventeaza, ori moare, din punct de vedere profesional.
Vizionarea filmului The Artist este o experienta unica. Spectatorii obisnuiti cu 3D-uri si filme spectaculoase din punct de vedere grafic, s-ar putea sa nu fie incantati, insa pentru cei care iubesc si traiesc filmul prin fiecare por , acesta va fi o adevarata capodopera.
Jean Dujardin si Berenice Bejo, care este si sotia regizorului, par sa se fi nascut pentru acest gen de filme: extrem de expresivi, talentati si sclipitori, cei doi actori reusesc sa insufleteasca o poveste fara cuvinte. De altfel, intreg filmul traieste prin intermediul celor doi actori, care transmit prin privire si limbajul corpului toate emotiile. Alaturi de ei, isi fac impecabil treaba si actori de prima mana ca John Goodman, Penelope Ann Miller si James Cromwell. Dar poate ca vedeta cea mai mare este catelul Uggie, care aduce farmec filmului si este esential in unele scene cheie.
Lipsa cuvintelor este compensata cu o coloana sonora minunata, care iti da fiori. Desi nu exista decat doua replici,The Artist spune mult multe prin tacere.
The Artist este o bijuterie cinematografica, un film optimist, impresionant si care te suprinde placut pentru ca reuseste sa te tina prins pe toata durata. Regizorul Michel Hazanavicius demonstreaza inca o data ca arta nu inseamna vorbe, ci inseamna emotie, iar The Artist este un film care te coplesete prin frumusetea sa.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.