Din 2001 si pana astazi, cinefilii din lumea intreaga au asistat la cea mai spectaculoasa calatorie cinematografica. Seriile Lord of The Rings si The Hobbit au strans milioane de fani, dar la finalul acestui an, aceasta calatorie se incheie definitiv cu The Battle of Thr Five Armies.
"Will you follow me one last time ? (Thorin Oakenshield, The Battle of The Five Armies)
La indemanul lui Thorin Oakenshield (Richard Armitage) ne-am intors inca o data in lumea fantastica, inspaimantatoare, dar fascinanta din Middle-Earth. Cu nostalige, am privit cum hobbiti, dworfi, goblini sau elfi isi disputa inca o data puterea asupra Muntelui Singuratic. Ei bine, fiind o fana a acestui univers, pot sa spun ca The Battle of The Five Armies incheie onest si onorabil una dintre cele mai grandioase experiente cinematografice.
De la inceput, a fost clar ca The Hobbit nu va putea fi o trilogie la fel de complexa si de consistenta ca Lord of The Rings. Nici nu are cum, materialul sursa este mult mai mic, o carte de doar 300 de pagini, in timp ce "Stapanul Inelelor" este o serie de carti vaste, ce merita sa fie transpusa in trilogie.
Totusi, de fiecare data m-am intors cu bucurie in lumea lui Tolkien si m-am bucurat ca am avut ocazia inca o data sa mas las dusa pe niste taramuri deosebite, cu atat de multe personaje intersante. E drept, dragostea noastra pentru Middle Earth i se datoreaza si lui Peter Jackson, care este un povestitor desavarsit.
The Hobbit: The Battle of The Five Armies reia actiune din locul unde s-au incheiat in The Desolation of Smaug. Filmul este ultimul din trilogia creata in urma adaptarii capodoperei „Hobbitul”, scrisa de J.R.R. Tolkien, incheind si „calatoria” de 17 ani prin taramul Pamantului de Mijloc a lui Peter Jackson, regizorul si producatorul premiat cu Oscar, creator al francizelor cinematografice de succes „Stapanul inelelor” si „Hobbitul”.
„Hobbitul: Batalia celor cinci ostiri” aduce pe marile ecrane o incheiere de proportii epice pentru aventurile lui Bilbo Baggins (Martin Freeman), Thorin Oakenshield (Richard Armitage) si Compania Piticilor. Piticii din Erebor si-au recastigat bogatia vasta a tarii lor natale, dar acum trebuie sa suporte consecintele de a-l fi dezlantuit pe teribilul Dragon, Smaug, asupra barbatilor, femeilor si copiilor fara aparare din Orasul de pe Lac. Regele de sub Munte, Thorin Oakenshield, sacrifica prietenia si onoarea in cautarea legendarei pietre Arken. Neputand sa-l ajute pe Thorin sa vada lucrurile rational, Bilbo este determinat sa faca o alegere disperata si primejdioasa, nestiind ca pericole si mai mari se afla inainte.
Un vechi dusman s-a reintors in Pamantul de Mijloc. Sauron, Lordul Intunecat, a trimis patru legiuni de Orci, intr-un atac pe furis asupra Muntelui Singuratic. Pe masura ce intunericul se aproprie de conflictul intetit, Piticii, Elfii si Oamenii trebuie sa decida – fie sunt uniti, fie sunt distrusi. Bilbo se afla in situatia de a lupta pentru viata lui si a prietenilor sai, cand cinci ostiri marete pornesc la razboi.
Al treilea capitol este si cel mai scurt din intreaga trilogie si The Battle of The Five Armies ne arata totusi, cat de inutil a fost compromisul lui Jackson de a imparti The Hobbit in trei filme cand ar fi fost suficiente doar doua. Peter Jackson isi face treaba onorabil, oferind un final emotionant, dar si spectaculos. Fanii vor fi fericiti si bucurosi sa vada epica batalie dintre cele cinci armate, punctul culminant al cartii. Dar culmea, unul dintre cele mai emotionante momente este moartea uriasului Smaug, prezentata sublim in film.
Per total, The Battle of The Five Armies pastreaza acelasi ritm ca intreaga serie. Trilogia e mult slaba decat Lord of The Rings si nici nu au de ce sa mai fie comparate: The Hobbit nu mai poate sparge barierele asa cum a facut-o Lord of The Rings.Dar, eu ii multumesc lui Peter Jackson ca a avut curajul sa se intoarca in lumea imaginata de Tolkien, atat de complexa, sumbra si greu de expus. Jackson ne-a oferit un loc minunat in cinematografie, unde ne vom putea retrage mereu atunci cand cautam un story care sa ne transpuna pe alt taram, personaje curajoase si teme importante ca loialitatea, prietenia, curajul si onoarea.
Verdict: 8.5/10
Legendarul actor și-a pierdut în mod tragic casa în incendiul devastator din California care au cuprins Los Angeles-ul. Ce alți colegi de breaslă au rămas fără adăpost?