marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

TIFF 2014: Tudor Giurgiu a anuntat lansarea proiectului "TIFF salveaza Depozitul de Filme"

Festivalul International de Film (TIFF) a inceput, vineri seara, la Cluj-Napoca, directorul Tudor Giurgiu anuntand lansarea proiectului "TIFF salveaza Depozitul de Filme", care isi propune revitalizarea unui fost depozit al RADEF din oras ce ar putea deveni primul muzeu al filmului din Romania.

TIFF 2014: Tudor Giurgiu a anuntat lansarea proiectului TIFF salveaza Depozitul de Filme

Gala de deschidere a celei de-a 13-a editii a TIFF a inceput, vineri seara, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, in prezenta a circa 1.000 de persoane, directorul festivalului, Tudor Giurgiu, anuntand lansarea proiectului "TIFF salveaza Depozitul de Filme", parte a campaniei "Salvati marele ecran", conform celor de la Mediafax.


"Avem 217 filme la TIFF, e o editie de maturitate, incercam sa inovam si in acest an. Pentru mine, provocarea majora este sa conving clujenii sa investeasca suflet si putini bani in proiectul "TIFF salveaza depozitul de filme", depozit care este, acum, un loc plin de gunoaie si lasat in paragina de peste opt ani si pe care ne propunem sa il revitalizam. Proiectul face parte din campania "Salvati marele ecran", in care initiem o ampla dezbatere despre cinematografele din Romania, o tara in care 78 la suta dintre orase nu au nicio sala de cinema. In tara mor salile de cinema si nimanui nu-i pasa, salile sunt in pericol”, a spus Giurgiu.


"Depozitul de Filme” din Cluj-Napoca a fost depozit al RADEF Romaniafilm si este, in prezent, un spatiu parasit, plin de mii de pelicule de film abandonate. Spatiul va fi deschis, provizoriu, ca spatiu de proiectie pentru TIFF.
In cadrul Galei, a avut loc o transmisie in direct de la "Depozitul de Filme" din municipiu, care ar putea deveni, peste zece ani, primul muzeu al filmului din Romania. In cadrul campaniei, initiatorii intentioneaza sa stranga o suma de 7.000 de euro pentru ecologizarea spatiului si amenajarea acestuia.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prezent la Gala de deschidere a TIFF, a anuntat, la randul sau, ca orasul va avea, in premiera in Romania, un fond de dezvoltare locala pentru sustinerea cinematografica.

 

 

 


"TIFF este un brand de Cluj si vreau sa ne uitam la viitor. Avem cateva ambitii, printre care faptul ca orasul doreste sa devina un centru de productie cinematografica. Este un obiectiv care figureaza in strategia Primariei pentru perioada 2014 - 2020 si se va concretiza prin doua proiecte : un centru de industrii creative, finantat din fonduri europene, un Hollywood transilvanean, si prin crearea, in premiera in Romania, a unui fond de dezvoltare locala pentru sustinerea cinematografica", a spus Boc.


La Gala TIFF au mai fost prezenti, printre altii, actorii Cristina Flutur, Dan Chiorean, Ilinca Tomoroveanu, regizorul francez Nicholas Philibert. In deschiderea TIFF a rulat filmul "Philomena", nominalizat la Oscar.Un numar de 217 filme din 55 de tari, concerte, expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri vor avea loc la cea de-a XIII-a editie a Festivalului International de Film Transilvania, care a inceput, vineri, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca.

 


 


Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana. Anul acesta, TIFF Cluj-Napoca va avea loc intre 30 mai si 8 iunie, TIFF Bucuresti va avea loc intre 10 si 19 iunie, iar TIFF Sibiu, intre 25 si 29 iunie.

 

Sursa: Mediafax.ro
 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies