marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Tony Kaye, "nebunul" care a zguduit Hollywood-ul cu un film tulburator: American History X. De ce i-a luat 14 ani sa revina cu un nou film dupa un scandal memorabil

Considerat un geniu de catre cei din industria publicitara, insa un "nebun" de catre cei de la Hollywood din cauza temperamentului sau aprins, Tony Kanye a reusit sa isi lase amprenta puternic in cinematografia mondiala cu un singur film devenit memorabil: American History X. In 2011, regizorul a revenit pe marile ecrane cu Detachment, care il are in rol principal pe Adrien Brody si care sa lanseaza pe DVD in aceasta perioada.

Tony Kaye, nebunul care a zguduit Hollywood-ul cu un film tulburator: American History X. De ce i-a luat 14 ani sa revina cu un nou film dupa un scandal memorabil

 

Tony Kaye, poate cel mai premiat regizor de reclame din lume,  s-a intors la 14 ani de la controversatul film American History X cu drama Detachment lansata de curand pe DVD. Pelicula a avut premiera anul acesta, la Festivalul de Film Tribecca.

Kaye este recunoscut in industria publicitara ca unul dintre regizorii care a revolutionat complet tehnica de creatie a spoturilor publicitare, apropiindu-se mult de tehnica fotografica si punand accent mult pe personaje excentrice. A castigat 5 premii Leul de Aur (Golden Lions) la Cannes si detine un numar impresionant de 26 de premii Silver Pencils oferite de D&AD.

In 1998, Kaye a facut trecerea de la reclame la film si a debutat in forta cu un film tulburator, dar fascinant in acelasi timp, American History X, care i-a adus lui lui Edward Norton a doua nominalizare la Oscar pentru cel mai bun acto . Insusi regizorul a marturisit ca s-a pregatit timp de 14 ani pentru acel moment:  "Am asteptat 14 ani sa lansez un astfel de film. Eram pe val in America in industria reclamelor, dar eu am ales sa fiu regizor de reclame doar pentru ca stiam ca asa pot ajunge mai usor sa fac filme.

Cand am facut American History X nu ma preocupa daca va fi bine primit, daca voi fi apreciat sau daca imi voi distruge o posibila cariera la Hollywood. Cand cei de la New Line mi-au trimis scenariul de la acest film simteam ca scartaie un pic povestea, dar asta m-a ambitionat pentru ca puteam improviza si crea ceva neobisnuit. De asta am fost si de acord cu distribuirea lui Edward Norton in rolul principal. Nimeni nu putea juca mai bine acest rol" a spus Kaye intr-un interviu acordat celor de la The Guardian.

Povestea de cosmar despre cainta aproape imposibila a unui fost neonazist interpretat de Edward Norton care este transformat total de inchisoare si, odata eliberat incearca, sa-si salveze fratele mai mic de aceeasi soarta, a fost unul dintre cele mai controversate filme din 1998.


Filmul scris de  David McKenna in care Norton s-a remarcat in rolul unui skinhead cu o zvastica tatuata pe piept si cu mesajul "White Power" inscriptionat pe brat, a fost primul film de lungmetraj al regizorului britanic. Dupa ce a terminat filmarile, Kaye a prezentat producatorilor doua variante de film cea de-a doua complet diferita fata de prima, la care cinefilii au reactionat pozitiv in ciuda temelor controversate.

Producatorii de la New Line s-au speriat, dar i-au dat sansa lui Tony Kaye sa faca o a treia varianta. Insa 10 saptamani mai tarziu acesta vine la intalnirea cu producatorii de la New Line impreuna cu un preot catolic, un rabin si un calugar tibetan pentru "a face mai spirituala discutia". Ulterior Edward Norton a preluat montajul filmului. Kaye a numit versiunea lansata de New Line in cinema un "viol" si i-a dat in judecata pe producatori pentru suma de 270 de milioane de $.

 


Regizorul a incercat sa-si retraga numele de pe genericul filmului. Cand i s-a interzis acest lucru a incercat sa-l schimbe cu pseudonimul "Humpty Dumpty". Bineinteles ca nu a reusit. Mai mult, desi la inceput a agreat ideea de a lucra alaturi de Norton, pe parcurs regizorul a ajuns sa se certe cu toata lumea. "Toata lumea imi trimitea notite despre cum sa arate filmul, inclusiv Norton. Nu pot sa spun ca sunt <<user friendly>> si stiu ca sunt o persoana dificila. Abia acum am inteles ca atunci cand cineva iti ofera sfaturi e bine le iei in considerare. Dar la American History X problema principala e ca nimeni nu stia ce vrea sa spuna cu acest film. De multe ori nici eu nu mai stiam ce vreau sa fac. De multe ori renuntam sa mai spun ceva si eram intimidat de procesul realizarii filmului. Problema la Edward Norton era ca indicatiile lui nu aveau nici o treaba cu regia, asa ca montajul lui lasa de dorit."

 


 

 

Controversele nu s-au oprit aici. Nemultumit de versiunea pe care producatorii au lansat-o in cinema, regizorul a cedat nervos, s-a dus in Canada si a cerut ca filmul sau, American History X, sa fie  scos din competitie la Festivalul de Film de la Toronto.  Regizorul a fost atat de infuriat incat a inceput un razboi dur cu New Line inclusiv in presa si a trimis o serie de reclame in publicatia Variety in care ii ataca direct pe producatori.


"In ochii mei, acel gest era cea mai sangeroasa batalie dusa la Hollywood de la Citizen Kane incoace. Problema era ca am visat momentul in care voi debuta cu un lungemtraj atat de mult incat nimeni nu se putea ridica la standardele mele. Din acel moment, am pierdut pasiunea, am devenit rational. M-am indepartat de toti cei de la Hollywood. Nu m-am uitat la Oscaruri in acel an, desi imi plac aceste ceremonii. Stiam ca Norton va fi nominalizat, dar si azi cred ca daca ma lasau sa fac filmul cum imi doream eu, Edward Norton ar fi castigat Oscarul" a mai spus regizorul pentru The Guardian.

 

Tony Kaye


 

In ultimii ani, Kaye si-a schimbat atitudinea fata de cei de la Hollywood, adoptand o strategie diplomatica. Cel mai recent film al sau Detachment, a demonstrat ca in Kaye exista un talent colosal, dar caruia nu trebuie sa i se impuna reguli.

 

Detachment este o cronica a 3 saptamani din viata mai multor profesori de liceu, a administratorilor si a liceenilor vazuta prin ochii unui suplinitor pe nume Henry Barthes. Henry colinda din scoala in scoala, oferind moduri de cunoastere, dar niciodata nu sta indeajuns intr-o scoala pentru a se atasa de ea. O profesie perfecta pentru un om care se vrea sa se ascunda. Intr-o zi, Henry soseste la noul loc de munca. La intrarea lui in scoala, o lume secreta a emotiilor este trezita in el de catre 3 femei. O liceana pe nume Meredith, profesoara Ms. Madison si o prostituata Erica. Fiecare din aceste 3 femei, la fel ca si Henry se lupta sa gaseasca frumusetea intr-o lume a viciilor si lipsita de iubire. Din distributie fac parte Bryan Cranston, Christina Hendricks si Adrien Brody.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies