marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Transformers 3: alta fata, aceeasi tabla, mai multe efecte

Franciza robotilor care se transforma in masini, avioane sau alte chestii mecanice isi da obstescul sfarsit trilogic dupa inca o creatie marca Michael Bay. De data asta in deplinatatea celor trei dimensiuni. 

Transformers 3: alta fata, aceeasi tabla, mai multe efecte

articole relationate

X-Men: First Class blockbuster

X-Men: First Class blockbuster

Popper prezinta: pinguinii poznasi

Popper prezinta: pinguinii poznasi

Cum Fu Panda 2? Citeste review-ul

Cum Fu Panda 2? Citeste review-ul

Transformers: Dark of the Moon

Transformers: Dark of the Moon

 

   Americanii au cam inceput sa dea cu flit asa-ziselor filme 3D care i-au dezamagit. Dupa boom-ul avatarist, avalansa de filme vanduta ca 3D-uri a lasat mult de dorit. Pentru bani in plus, clientul se astepta la o experienta extra. Si de multe ori ea nu a avut loc. Asa ca americanii s-au reorientat rapid. Spre exemplu, la Piratii din Caraibe 4 si la Kung Fu Panda 2 au fost mai multi cei care au ales doua banale dimenisuni la pret normal in loc de trei modeste la suprapret. Si cine sa incerce sa salveze situatia daca nu Michael Bay? Unii il considera, rautacios sau nu, un Anticrist mititel (cel mare e Uwe Boll!) pogorat in sferele cinematografiei. Totusi His Bayness era omul perfect pentru slujba revitalizarii 3D-ului cu Transformers 3. Iubeste pana la obscenitate exploziile, e grandios in efectele speciale pe care le foloseste (sa fim drepti si pentru care cheltuie orbeste!), filmeaza pana in pragul unui abuz intim gagici care arata trasnet, nu se jeneaza de un umor de joasa speta.

   Totusi o intrebare nu-mi da pace: de ce se incapataneaza Bay sa faca filme de 150 de minute? Era o vreme cand Woody Allen povestea cum indiferent de cat material filmat avea, intra cu el in montaj si nu-si cruta filmul pana nu incapea in 90 de minute. Ce bine ar fi daca Bay ar prelua modelul. Industriasii din bransa ar trebui sa stie ca ochelarii de la IMAX sunt grei si purtati atata vreme ajung sa-ti raneasca nasul. In plus sinergia zgomotos metalica redundanta poate provoca efecte adverse. Chiar si product placement-ul in exces (Chevrolet, Mercedes, Ferrari ca sa vorbim doar de brandurile auto din film) risca sa-ti dea ameteli. Sau asta mi s-o fi intamplat de la cladirea aia care statea sa se prabuseasca, aici nu-mi e clar. Oricum cu niste frustrari pleci sigur din sala de cinema: ce norocos Witwicky asta, domne, ce masini conduce si ce gagici saruta. Basca mai salveaza si lumea din 2 in 2 ani! Eu ce naiba fac cu viata mea?

   Cum e povestea? Ha-ha. De parca ar conta... Amalgam de momente istorice explicate alternativ (aselenizarea, accidentul de la Cernobal), fire narative lipite stupid evident, exces de prezente prezidentiale (Kennedy, Nixon si Obama), cate putin din Men in Black, Avatar, X-Men, Cars si War of the Worlds, niste piloni cu care Cybertron (planeta robotilor) va fi “adusa” pe Pamant, capcana Decepticonilor si o batalie finala de tipul “salvati omenirea de la sclavie” in care tocurile lui Rosie Huntington-Whiteley (intrata in cinematografie pe usa modelelor de lenjerie intima) raman, desigur, intacte. Domnisoara mai sus mentionata este in film noua iubita a lui Sam (un Shia Lebeouf mai umflatel la fata), asta dupa ce remarcile lui Megan Fox la adresa lui Michael Bay (cum ca se poarta la filmari precum un nazist) au scos-o pe aceasta (intentionat?) pe tusa. Totusi cele doua mentiuni la Fox – un Autobot mic spune “I didn’t like her, she was mean”, iar Sam insusi dicteaza “I moved to something better” ma fac sa cred ca si Bay a ramas cu o cicatrice. 

Verdict: 2½/5, acceptabil

Pentru: boys... will be boys

   Slava Domnului ca am trecut cu bine si peste ultimul tango al Autobotilor. Sa curga banii la box office si traiasca resurectia industriei 3D!  Daca totusi vreti sa vedeti un film, inca mai gasiti in cinematografe: Incendies (2010). L-am vazut la TIFF, merita 4/5 si calificativul excelent.



Modifică setările cookies