”Dumnezeu sa binecuvanteze Africa!” Asa isi incepea discursul la ceremonia de decernare a Oscarului, in 2006, Gavin Hood, regizorul filmului ”Tsotsi”, difuzat in premiera la Pro Cinema, sambata, 8 noiembrie, incepand cu ora 23:15 si prefatat de Cristian Tudor Popescu.
Nominalizat la premiile Bafta si Globul de Aur si castigator al premiului Oscar pentru cel mai bun film strain, ”Tsotsi”, care in argoul celor din ghetourile sud-africane inseamna gangster, spune povestea lui David (interpretat de Presley Chweneyagae), un criminal adolescent din Johannesburg.
Dupa o noapte “grea”, marcata de violente extreme – batai, jaf si chiar crima - David “Tsotsi” fura o masina si o impusca pe proprietara acesteia. In timp ce conducea, Tsotsi isi da seama ca pe bancheta din spate se afla un bebelus. In numai sase zile, intre cei doi se naste o relatie aparte, iar Tsotsi, asasinul care nu are nimic sfant pe lume, descopera existenta unor sentimente profunde, precum cainta si dragostea.
Si Nelson Mandela a fost in tinerete ”Tsotsi”
Inspirat de romanul popularului scriitor sud-african Athol Fugard, ”Tsotsi” a batut toate recordurile la box-office si a avut numai in primele trei zile de la lansare, cu 40% mai multi telespectatori decat mult aclamatul ”Prietenie absoluta” (”The constant gardener”).
”Tsotsi este povestea unui tanar aflat in cautarea propriei identitati, a unui tanar care este pe cont propriu si care n-a stiut niciodata ce inseamna nici familie, nici solidaritatea oamenilor. Este o poveste care se poate intampla in orice timp si loc, pentru ca Tsotsi este un personaj fara frontiere”, spune Gavin Hood, regizorul acestei pelicule.
Iar una dintre primele persoane care s-au identificat cu Tsotsi a fost expresedintele sud-african Nelson Mandela. ”Foarte multi dintre liderii acestei tari si nu numai au comis in adolescenta tot felul de delicte, insa dupa ce au devenit persoane mature si-au servit tara foarte bine si au devenit cetateni responsabili. Eu spre exemplu, cand eram mic, am furat porci. |i ademeneam cu resturi de drojdie de bere in afara satului, ii prindeam si ii mancam impreuna cu prietenii mei”, marturiseste Mandela, care ii multumeste regizorului Gavin Hood ca a castigat primul premiu Oscar pentru cinematografia sud-africana si a ”pus pe harta aceasta tara”.
Hood insa i-a dat replica fostului presedinte spunandu-i ca, fara contributia sa politica, filmul ”Tsotsi” nu ar fi putut sa existe.
”Tsotsi”, un exemplu pentru gangsterii sud-africani?
”Am crescut intr-un ghetou”, marturiseste Presley Chweneyagae, interpretul rolului principal. ”Am cunoscut multi tipi ca Tsotsi. Cand ma pregateam pentru rol, m-am intalnit cu foarte multi dintre acestia, le-am observat comportamentul si l-am ”condensat” intr-o singura persoana - Tsotsi”, spune Chweneyagae.
Pentru unii locuitori ai ghetoului insa Tsotsi a fost o ”sursa de inspiratie” in viata reala. Regizorul filmului isi aminteste ca imediat dupa lansarea peliculei a citit in ziare un caz uluitor: un tanar a amenintat o femeie cu pistolul si i-a furat masina, fara a sti ca pe bancheta din spate, alaturi de poseta in care se afla telefonul mobil al victimei, era si copilul in varsta de numai o saptamana al acesteia. Politia a telefonat pe celularul femeii si a rugat insistent infractorul sa lase copilul intr-un loc anume, ceea ce – surprinzator – s-a si intamplat.
”Mi-am dorit foarte mult sa pot sta de vorba cu aceasta persoana”, spune regizorul. ”As fi vrut sa discut cu el despre Tsotsi si sa-l intreb daca a actionat astfel pentru ca a vazut filmul”, a mai adaugat acesta. Insa inspectorul care a anchetat acest caz e sigur de efectul pe care ”Tsotsi” l-a avut asupra acestei categorii de oameni.
”Cred ca filmul a influentat mult mentalitatea diferitelor tipuri de infractori; i-a incurajat sa creada ca, daca arati putina compasiune, nu inseamna ca esti slab”, a mai declarat acesta.
Starurile Colin Firth și Matthew Macfadyen au apărut amândoi în adaptări ale romanului „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen.