Al treilea film al regizorului Steve McQueen il reuneste pe acesta cu Michael Fassbender si il alatura productiei si pe Brad Pitt intr-un rol secundar dar care conform renumitului regizor,da sare si piper peliculei.
In cadrul premierei mondiale de a Festivalul de Film de la Telluride, 12 Years a Slave a facut valuri si a devenit evident faptul ca Chiwetel Ejiofor a urcat in topuri pentru premiul de cel mai bun actor la Oscar iar Michael Fassbender si Lupita Nyong’o au sanse la categoriile secundare, conform presei americane.
Filmul are o distributie impresionanta: Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Giamatti, Quvenzhane Wallis, Sarah Paulson, Paul Dano si este regizat de Steve McQueen, cunoscut pentru dramale Shame si Hunger, ambele cu Michael Fassbender in rol principal. Cinefilii asteapta cu nerabdare acest proiect, pe care presa il considera un favorit in sezonul premiilor, dar si la Oscar, in 2014.
Twelve Years of Slave este inspirat din fapte reale si din autobiografia lui Solomon Northrup, un new yorkez de culoare, care este rapit in Washington in 1841 si este trimis pe post de sclav pe o plantatie din Louisiana. Acesta este salvat abia 12 ani mai tarziu, in 1853, cand barbatul ajunge la Samuel Bass, un tamplar alb care ii ofera inapoi libertatea. Pelicula aduce in prima plan evenimente din istoria Americii si viata sclavilor din a doua jumatate a secolului XIX.
Pelicula debuteaza cu o scena de dragoste care iti taie rasuflarea dar continuarea taie brusc elanul de la inceput lasand loc teribilelor evenimente cu urmeaza. Dupa acest salt in timp, il vedem pe Solomon Northup (Eijofor) fericit impreuna cu familia sa ca un negru liber si educat din New York inainte de a fi rapit, transportat catre Sud unde va fi vandut imediat pentru un pret de nimic. Personajul in cauza va incerca sa isi prezinte cazul diferitilor oameni pe care ii va intalni, dar nimeni nu il va lua in seama. E genul de incurcatura clasica: omul gresit la locul nepotrivit.
Desi ar parea nepotrivit sa acuzi un film despre sclavie ca prezinta rasa alba intr-o maniera negativa, scenariul lui John Ridley chiar vede totul in alb si negru fara exceptie, ceea ce inseamna ca toti albii din Sud au macar o caracteristica ce le va face necinste in desfasurarea evenimentelor; astfel, Fassbender este un personaj transfigurat de o incredibila implicare emotionala in ceea ce poate fi numit sadism rasial.
Lupita Nyong’o, in rolul unei sclave amanta a lui Epp care isi pierde din privilegii in loc sa castige pentru serviciile ei sexuale, reuseste sa rupa inimile audientei si a fost laudata de critici, care considera ca poate smulge o nominalizare pentru rol secundar la Oscar.
Indiewire noteaza ca McQueen a intrecut asteparile ca rezultatul final e ceea ce ai astepta sa iasa mai degraba dintr-un studio de fotografie dar si momente de dulce agonie pe care putini regizori au taria sa le exprime. "Un triumf artistic, o opera de arta realizata cu o tehnica impecabila, ce te face sa se simti un participant direct la o poveste impresionanta".
The Washington Post apreciaza ca „12 Years a Slave este o traspunere formidabila a cruzimii dusa la extrem. Jos palaria pentru McQueen, Ejiofor, Brad Pitt, Fassbender si superba Lupita Nyong’o!” in timp ce Awards Daily considera ca „este o alta colaborare de calitate intre McQueen si Fassbender. Ei doi chiar fac lucruri magice impreuna!!”. HitFix spune despre productia lui McQueen ca este „fenomenala!!! O profunda si impresionanta realizare cinematografica. A face filme la nivelul cel mai inalt. Chiwetel pentru Oscar! Este al lui!!”
The Huffington Post apreciaza performanta de la Festivalul de Film Telluride ca fiind o surpriza impresionanta si observa deja agitatia din randurile criticilor pentru drama despre sclavie oferita de McQueen; iar expertul celor de ;a The Hollywood Reporter , Scott Feinberg, a adaugat ca nu ar trebui sa fie nominalizat doar pentru Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Regizor si Cel Mai Bun Actor ci si pentru categoriile secundare, pentru interpretarile fenomenale ale lui Michael Fassbender si Lupita Nyon’o.
Cinefilii care au avut ocazia sa vizioneze deja pelicula in cadrul Festivalului de Film Telluride au lansat deja primele comentarii pe Twitter. Astfel Tomris Laffly apreciaza ca „tinta camerei lui McQueen sunt efectele violente. 12 Years a Slave –cea mai dura colectie de rasism pe care am vazut-o vreodata. Pregateste-te SUA, o sa te loveasca in stil mare! WOW!”, Erickohn spune ca „12 Years a Slave este probabil cel mai bun film despre sclavie facut vreodata. Asa ca Ejiofer merita un Oscar!” iar Alex Billington spune ca „sunt scene in 12 Years a Slave in care doar urmarind fetele actorilor te trec fiorii iar Chiwetel Ejiofor te va aduce in pragul lacrimilor.”
The Hollywood Reporter comenteaza ca la fel ca celelalte lucrari ale lui McQueen- Hunger din 2008, despre irlandezul Bobbs Sands si Shame din 2011 care prezinta povestea unui dependent de sex- 12 Years a Slave este o lucrare tulburatoare care prezinta aspecte negre ale istoriei si care va rezona mai degraba in randul criticilor decat in public dar care spre deosebire de celelalte doua filme care nu au primit nicio nominalizare la Oscar, acesta are cu siguranta sanse sa ii cucereasca pe cei de la Academia Americana de Film datorita profunzimii subiectului si a puternicului accent istoric.
Filmul va aparea pe marile ecrane din SUA pe 17 octombrie 2013.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.