Zero Dark Thirty: ales cel mai bun film din 2012 de National Board of Review. Vezi clasamentul celor mai bune 10 filme ale anului
2103
0
17 august 2011 18:36
Zero Dark Thirty este unul dintre cele mai apreciate si laudate filme din 2012 de catre critici. Povestea capturarii lui Osama bin Laden a starnit reactii pozitive puternice, dar si cateva controverse legate de scenele de tortura din film.
Regizoarea Kathryn Bigelow a reusit inca o data sa ii dea pe spate pe critici cu noul ei film, Zero Dark Thirty, care a fost numit cel mai bun film al anului de catre asociatiile National Board of Review, New York Film Critics Circle si Boston Society of Film Critics.
Zero Dark Thirty este povestea femeii care a invins al-Qaeda si a avut un rol capital in prinderea si uciderea liderului terorist Osama Bin Laden in mai 2011. Filmul primei regizoare premiata cu Oscar - Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) - Zero Dark Thirty i-a cucerit pe criticii americani pe final de an. David Edelstein a scris in recenzia sa pentru New York Post: "Zero Dark Thirty este un film de actiune fenomenal, dar mai presus de toate, este o realizare cinematografica exceptionala".
Kathryn Bigelow, prima regizoare recompensata cu Oscar, in 2010 pentru The Hurt Locker, se intoarce in lumea agonizanta a razboiului, cu o poveste despre capturarea lui Osama bin Laden, cel mai vanat om de pe planeta si liderul terorist responsabil pentru atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 ce au avut loc in New York si Washington.
Kathryn Bigelow, impreuna cu scenaristul Mark Boal, care a lucrat multi ani ca jurnalist, aduc pe marile ecrane povestea impresionanta a soldatilor si agentilor speciali, care, timp de 10 ani, au fost pe urmele celui mai periculos terorist. Initial, cei doi doreau sa faca un film despre ciocnirea civilizatiilor, cand Estul intalneste Vestul si discrepantele culturale intre cele doua societati, pornind de la evenimentele tragice de la World Trade Center.
Boal, in varsta de 39 de ani, si-a petrecut un an intreg documentandu-se si cercetand evenimentele intamplate pentru a portretiza cat mai realist ce s-a intamplat. Inca dinaintea capturarii oficiale a lui bin Laden, Bigelow si Boal aveau in minte un film despre evenimentele din 11 septembrie, despre tentativa esuata de capturare a lui bin Laden, in Tora Bora, la doar cateva luni dupa atacurile de la Word Trade Center Dupa ce presedintele american Barack Obama a anuntat public ca bin Laden a fost capturat si ucis de catre trupele SEAL americane, in mai 2011, realizatorii filmului au schimbat planurile si povestea filmului.
Zero Dark Thirty acopera evenimente petrecute de-a lungul unui deceniu, intre 2001 si 2011, 10 ani de strategie militara, spionaj si operatiuni de capturare. Insa, spectatorii vor vedea si cat i-a costat pe americani indeplinirea acestei misiuni, dar si ce pret va avea de platit America de acum incolo.
In noaptea Oscarurilor din 2010, Bigelow a scris istorie, devenind prima femeie care obtinea Oscarul pentru regie, cu drama The Hurt Locker. Premiul a pus-o pe Bigelow pe lista celor mai puternice femei din industrie. Chiar si asa, i-a fost greu sa convinga un studiou sa preia proiectul Tora Bora, numit mai tarziu Zero Dark Thirty, mai ales ca The Hurt Locker era pelicula cu cele mai mici incasari din istorie care obtinea Oscarul pentru cel mai bun film. Mai mult, subiectul parea o adevarata crima pentru box-office.
Din acel moment, filmul Tora Bora pe care toti il respingeau si de care fugeau marile studiouri, devenea o adevarata comoara. Pana si Amy Pascal, co-presedinte al studiourilor Sony, a spus ca "pana cand a obtinut Oscarul, ea era una dintre cele mai neobservate si subestimate regizoare, chiar de propria comunitate".
Boal si Bigelow au reusit sa obtina finantare independenta de la compania Annapurna Pictures, conduse de tanara de 26 de ani, Megan Ellison, fiica CEO-ului companiei Oracle, Larry Ellison. Aceasta le-a oferit lui Katheryn Bigelow si Mark Boal suma de 45 de milioane de dolari pentru a finanta filmul.
"Cand am inceput proiectul Tora Bora, credeam ca va mai trece un deceniu pana cand il vor prinde pe Osama si ca il vor gasi ca un batranel, in Caracas sau ceva asemanator. Asa ca nu cred ca am fost singurul surprins cand s-a facut anuntul, cred ca jumatate din Congresul American a fost la fel de surprins" a spus Mark Boal pentru site-ul Vulture. "Mi-e greu sa recunosc, dar am sunat-o imediat ce am auzit vestea. Stiam ca au in minte un astfel de film, asa ca i-am sunat sa le propunem sa facem filmul impreuna" a spus Amy Pascal de la Sony Pictures.
Din versiunea initiala a filmului, au ramas doar 2 minute, care deschid Zero Dark Thirty - un colaj audio cutremurator din ziua evenimentelor tragice de la World Trade Center: apelurile de urgente, familiile disperate si victime supravietuitoare. In rest, doi ani de munca au fost stersi cu buretele. Mark Boal a reusit sa stea de vorba cu cei de la CIA si sa obtina in limita posibilitatii detalii si documente. Insa, "the girl" asa cum o numesc pe Maya, personajul central interpretat de Jessica Chastain in film, ramane un secret, pentru ca inca este agent in cadrul CIA.
"Zero Dark Thirty este un hibrid intre film live action si filmarea jurnalistica. Insa personajul Maya este elementul surpriza al filmului. Partea interesanta este personajul Maya, care este o surpriza pentru spectatori. Si daca era barbat, povestea era la fel de intensa" a mai spus Boal pentru Vulture.
Bigelow isi aduce aminte reactia unei spectatoare la una dintre primele vizionari: "La vizionarea respectiva, o femeie a iesit plangand si tremurand din sala. A venit la mine si mi-a spus <<Si totusi, in realitate, n-a fost o femeie, asa e?>>. Si i-am raspuns <<Ba da, a fost>>. Regizoarea a spus in nenumarate randuri ca filmul ei nu are nici o conotatie politica, presedintele nu apare deloc in film, iar povestea se axeaza pe cei care au condus misiunea de capturare.
Insa, Zero Dark Thirty nu este doar un film de actiune, ci si o drama impresionanta, care socheaza publicul din primele minute. In prima scena a filmului, un terorist cu legaturi in gruparea lui bin Laden, apare torturat, cu lanturi la maini si supus la "waterboarding" - o forma de tortura prin care victima simte acelasi efect ca si cand s-ar ineca. La scurt timp, liderul CIA, Maya (Jessica Chastain), obtine numele unui apropiat al lui bin Laden.
Scena a starnit controverse, pentru ca o parte dintre cinefili sustin ca realizatorii filmului promoveaza tortura ca singura forma de obtinere a informatiilor in astfel de misiuni si ca arma de lupta impotriva terorismului. Criticul de la New York Times, Frank Bruni sustine ca filmul ofera o singura solutie: "fara tortura, nu putea fi capturat bin Laden".
"Acest film nu este un documentar. Noi vrem sa aratam doar ca aceste tehnici violente faceau parte din programul CIA. Insa toate personajele noastre sunt bazate pe persoane reale, bazate pe informatii de prima mana " a mai spus Boal.
Pentru alti critici, Zero Dark Thirty este un film care promoveaza tortura, desi nu toti cei din CIA erau de acord cu asta si le reproseaza realizatorilor filmului ca i-au trecut cu vederea pe membrii CIA care erau ingroziti de aceste practici violente. Criticul de la The Guardian, Glenn Greenwald, a fost extrem de dur si a spus ca Zero Dark Thirty este un film propagandist, asemanator cu opera regizorului Leni Riefenstahl, un simpatizant al regimului nazist si ii acuza pe Bigelow si Boal ca au incercat sa se salveze, realizand un film la grantia dintre documentar si film artistic: "Nu cred ca acest film va fi bine primit, in ciuda faptului ca glorifica tortura folosita de americani. Cred doar ca este o admiratie fata de acest film. Normalizarea torturii - folosita de americani in numele razboiului - este o cauza si un efect ale succesului acestui film" a spus acesta ( desi nu a vazut filmul) intr-un articol scris pentru The Guardian.
Cei de la Vulture concluzioneaza totusi ca Zero Dark Thirty nu glorifica tortura si sustin ca nu datorita acestor metode ar fi fost prins bin Laden, insa este clar ca tortura a ajutat la indeplinirea misiunii. Indiferent de cum este expusa povestea, toti vor o bucatica din povestea membrilor SEAL. Cei de la National Geographic au lansat deja un documentar, iar anul trecut, a avut premiera Act of Valor, o drama propagandista, despre care cei de la Vulture sustin ca ar fi fost comandata chiar de catre membri ai Marinei Americane."Nu am crezut ca vom fi primii care realizam un film artistic despre aceasta misiune. Insa incerc sa fiu primul care aduce aceasta poveste pe marile ecrane, la un nivel ridicat de calitate si alaturi de o regizoare sclipitoare" a spus Mark Boal.
Kathryn Bigelow, in varsta de 61 de ani, a fost in centrul unui nou scandal in urma cu cateva zile dupa ce scriitorul Bret Easton Ellis, cunoscut pentru American Psycho, a numit-o pe aceasta o regizoare supraapreciata: "Kathryn Bigelow ar fi un regizor neinteresant daca ar fi fost barbat, dar pentru ca este o femeie foarte frumoasa este supraapreciata." Comentarile sale au stranit reactii foarte aprinse in massmedia americane.
Zero Dark Thirty nu are incao data de lansare in Romania.
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.