Una dintre sarbatorile cu traditie la TIFF, Ziua Diversitatii, va avea loc anul acesta pe 3 iunie, in spatiul TIFF Art din curtea Muzeului de Arta din Cluj. Un film multi-premiat, un atelier de mestesuguri traditionale ale romilor, un spectacol pus in scena de copiii de la Pata Rat, muzica de taraf si un concert Romano ButiQ fac parte din programul de manifestari culturale si artistice menite sa promoveze intelegerea interetnica si toleranta reciproca.
Ziua va incepe cu un film care a impresionat publicul si critica, anul trecut. De la ora 11.00, la Cinema Florin Piersic, spectatorii pot viziona, in premiera, Tigan/ Gipsy, in regia lui Martin Šulík. Filmul a obtinut mai multe premii importante la Festivalul de la Karlovy Vary, printre care si Premiul Special al Juriului, si a fost proiectat la Toronto, Pusan, Varsovia sau Salonic. Este povestea lui Adam, un adolescent de 14 ani care doar doua bucurii in lumea comunitatii sale romani: boxul si prietenul sau Julka. Insa, dupa moartea violenta a tatalui, incepe sa vada partea grea a vietii: mama lui se recasatoreste, iar tatal vitreg cere supunere fara a face nimic pentru a castiga respectul. Treptat, tot ceea ce are importanta pentru el se duce pe apa sambetei, iar Adam se va trezi intr-o situatie din care nu exista decat o cale de iesire.
Intre 14.00 si 18.00, Ziua Diversitatii, organizata in parteneriat cu Asociatia Romano ButiQ, cu sprijinul Departamentului pentru Relatii Interetnice, ii invita pe clujeni in lumea mestesugurilor traditionale ale romilor, in curtea Muzeului de Arta. Atelierul Itinerant Romano ButiQ le ofera vizitatorilor nu doar prilejul de a vedea obiecte faurite de mesteri romi - ibrice de cupru si cazane de tuica ale caldararilor, linguri si platouri sculptate din lemn de rudari, hamuri si potcoave pentru cai sau cosuri de nuiele – ci si de a urmari un impletitor de nuiele si un rudar la lucru si de a incerca sa mestereasca alaturi de ei.
Tot in spatiul TIFF Art, vizitatorii vor putea incerca costume traditionale romani, cu care sa se fotografieze, urmand sa descarce pozele de pe pagina de Facebook a proiectului.
Intre 16.00 si 17.00, pe clujeni ii asteapta un spectacol pus in scena de 15 copii de la Pata Rat pe baza povestilor de viata proprii, pe care le vor transfigura artistic in cadrul unor ateliere de scriere creativa la care participa si actori. Atelierele de scriere sunt un proiect al Asociatiei dramAcum, sprijinit de Institutul Cultural Roman, Asociatia Romano ButiQ, Fundatia Desire si Fabrica de Pensule.
Toti cei care vor fi in zona TIFF Art si Piata Unirii, pe 3 iunie, se vor bucura de acordurile muzicii traditionale romani, Taraful de la Cojocna urmand sa anime atmosfera din curtea muzeului si zona centrala a orasului. Cu muzica se va si incheia Ziua Diversitatii. De la 20.30, trupa Romano ButiQ, care reinterpreteaza muzica traditionala romani in cheie moderna, cu influente reggae, ska, punk-rock si chiar jazz, va sustine un concert la Muzeul de Arta. Trupa este compusa din Daniel Stan (voce), Mirel Lita (trombon), Daniel Margean (tobe), Constantin Anghel (chitara) si Sile Paizon (chitara-bas), Laurentiu Racaru (acordeon) si Puiu Ciuraru (trompeta).
Atelierul Itinerant Romano ButiQ face parte din proiectul Romano Cher - Casa Romilor, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013 si are ca obiectiv principal readucerea meseriasului traditional de etnie roma pe piata economica si in viata activa a comunitatii. Proiectul se desfasoara in perioada iunie 2010 - februarie 2013.
Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc in perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.