In sezonul din 2002, cel mai prost platita echipa de baseball din prima liga in SUA, Oakland Athletics a reusit o performanta uluitoare: a facut un record de 20 de meciuri neinfrante intr-un sezon inceput de echipa cu 11 infrangeri consecutive.Ce s-a intamplat in toata aceasta perioada este povestea filmului Moneyball: Arta de a invinge, unul din cele mai apreciate filme din 2011, pentru care Brad Pitt ar putea primi primul Oscar din cariera sa.
Billy Beane (Brad Pitt) este managerul echipei de baseball Oakland Athletics si incearca din toate puterile sa formeze o echipa cu adevarat puternica. Dupa ce a avut o cariera ratata ca jucator, acesta isi incearca norocul ca manager. Din dorinta de a face performanta, acesta reuseste cu un buget restrans sa transforme echipa intr-un club celebru.
Atras de teoriile statistice ale lui Peter (Jonah Hill), managerul apeleaza la un sistem computerizat de analiza, ce il va ajuta in motivarea si dezvoltarea jucatorilor si la obtinerea succesului pe care si-l doreste atat de rau.
Atat Peter Brand, cat si Billy Beane sunt personaje inspirate din romanul "Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game" scris de Michael Lewis. Frumusetea acestui film este data de interpretarile excelente ale celor doi actori, Brad Pitt si Jonah Hill.
Daca va asteptati sa fie previzbil, avand in vedere subiectul, filmul regizat de Bennet Miller este foarte inteligent si profund. Daca va asteptati la discursuri impresionante menite sa stoarca lacrimi ca in Any Given Sunday, de aceasta data situatia este mult mai cinica si mai realista.
Tanarul Jonah Hill joaca superb in rolul pustiului care, desi nu a jucat niciodata baseball in viata sa, a analizat zeci de meciuri din istoria baseball-ului si a ajuns la niste concluzii uluitoare, bazandu-se pe statistica. Scenele cheie in care joaca alaturi de Brad Pitt si dialogurile savuroase fac din Moneyball: Arta de a invinge unul din cele mai inteligente filme din acest an.
Brad Pitt face cel mai bun rol din cariera sa, intepretandu-l pe Beane. Un singuratic, divortat si care incearca sa isi salveze relatie cu fiica sa, Casey (Kerris Dorsey) se retrage tot mai mult in obsesia sa pentru baseball si de a invinge. Este atat de determinat sa castige incat nu suporta sa vada nici un meci, preferand sa conduca, ascultand radio pana la incheierea partidei. Dar ambitia sa este atat de puternica incat e dispus sa se foloseasca de teorille si statisticile lui Peter pentru a salva de la pierzanie echipa.
Interpretarea lui Pitt este puternica, profunda si impresionanta. Desi n-a fost un fan al baseball-ului in tinerete, Brad Pitt este mai mult decat credibil in Moneyball, construind un personaj pe care il vei admira si invidia pentru curajul sau nebun.
Moneyball: Arta de a invinge nu este un film traditional despre lumea sportului, ci este vorba despre razboiul dintre intuitie si statistica, cand vine vorba de alegeri in sport. Asa ca Bennet Miller a facut un film accesibil atat pentru fanii sportului, cat si pentru cei neavizati.
Brad Pitt este senzational si face rolul carierei sale in Moneyball: Arta de a invinge, un film emotionant si inteligent, care nu o sa va lase deloc indiferenti si care are toate sansele la Oscar in 2012, asa ca nu trebuie sa il ratati.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.