marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

10 ani, 2 razboaie,1 tinta. Cine este in realitate agenta CIA cu sange rece care l-a prins pe bin Laden si a plans dupa moartea sa in Zero Dark Thirty

Cine este in realitate femeia blonda, agent CIA din spatele personajului Maya interpretat de Jessica Chastain in Zero Dark Thirty, filmul care reia cea mai mare vanatoare din istorie: prinderea si uciderea liderului terorist Osama bin Laden? Washington Post a mers pe urmele ei.

10 ani, 2 razboaie,1 tinta. Cine este in realitate agenta CIA cu sange rece care l-a prins pe bin Laden si a plans dupa moartea sa in Zero Dark Thirty


A fost liderul Al Qaeda distrus de o agenta CIA, blonda, ucigatoare, imbracata in Calvin Klein si care se certa constat cu sefii ei? In versiunea hollywoodiana da, insa nici in realitate lucrurile nu au stat atat de departe. Una dintre cele mai de succes misiuni din istorie ale serviciilor secrete americane  a avut in centru o femeie agent, care ramane inca sub acoperire. Numele ei nu a fost facut public , insa dupa ce The Washington Post i-a realizat un profil pe prima pagina in urma cu cateva zile, cei de la CIA i-au interzis sa mai vorbeasca cu presa.


Washington Post
a relatat ca misteriosul agent secret s-a intalnit pentru a sta de vorba cu scenaristul Mark Boal si regizoarea Kathryn Bigelow (Oscar pentru "The Hurt Locker" ) in prezenta unor oficiali CIA atunci cand cei doi cineasti au demarat noul lor proiect - filmul Zero Dark Thirty, o pelicula cu pretentii la Oscar 2013, la multiple categorii.  Productia a primit deja 4 nominalizari la Globurile de Aur 3013.


Filmul Zero Dark Thirty sustine ca fara femeia agent CIA portretizata de Jessica Chastain, Osama bin Laden nu ar fi fost capturat si ucis atat de curand sau poate niciodata. Cine este insa in realitate aceasta femeie? The Washington Post o descrie ca pe o tanara in varsta de 30 de ani, o eroina reala si tenace, competitiva si bataioasa care si-a dedicat aproape 10 ani din viata prinderii lui Osama bin Laden.

 

Jessica Chastain in rolul Mayei

 

Desi in Zero Dark Thirty numele agentei secrete este Maya, in realitate nu se numeste asa. Femeia nu a avut insa o perioada plina de succes dupa ce a avut un rol cheie in uciderea liderului terorist. A fost trecuta cu vedere de superiorii ei pentru o promovare pe care multi cred ca o merita tinand cont de rolul jucat in faimoasa misiune a servicilor secrete americane. Desi i s-a acordat un prestigios premiu pentru munca depusa in aceasta misiune, aceasta s-a luptat adesea cu colegii ei pentru a primi integral meritul succesului in misiune. Potrivit fostilor si actualilor oficiali CIA aceasta ar fi trimis un mail colegilor ei in care sustinea ca nu este corect sa imparta premiul cu alti agenti.
 

Jessica Chastain

 

 

Potrivit colegilor ei, aceasta este printre primii agenti ce a sustinut teoria conform careia cheia prinderii lui Osama bin Laden a stat in descifrarea retelei de curieri a acestuia. Aceasta a ajuns expertul CIA de legatura cu trupele SEAL ce l-au descoperit si ucis pe Osama bin Laden in ascunzatoarea sa din Abbottabad in 2011.  Tanara femeie a intrat in CIA inainte de atacurile de la 11 septembrie 2001 si a fost folosita ca "targeter" - alegea "tinte"- tineri ce puteau fi folositi ca spioni in  Islamabad, Pakistan. Aici s-a aflat femeia cand cautarile americanilor s-au intensificat dupa o perioada in care eforturile pentru prinderea lui bin Laden se domolisera. Cand Obama a ajuns la Casa Alba, CIA a abordat o noua metoda pentru a-l captura pe Osama - lantul de curieri care ii aduceau acestuia mesaje. Toata lumea isi asuma merite pentru acest lucru, cand in realitate ea a sustinut aceasta strategie de la inceput, a declarat un fost agent CIA, citat de Washington Post.

 


Dupa uciderea lui Osama, aceasta s-a intors In SUA in lacrimi, a primit o prima pentru rolul ei in acest caz si i-au fost acordate alte misiuni de contra spionaj. CIA a refuzat sa ofere informatii presei despre ea spunand ca aceasta misiune a fost rezultatul muncii a zeci de analisti si agenti pe o perioada de peste 10 ani. Filmul Zero Dark Thirty a fost o sursa neincetata de controverse inca de cand s-a descoperit, in acest an, ca cineastii din spatele sau au avut acces la informatii secrete puse la dispozita lor de Casa Alba, Pentagon si CIA. Pelicula regizata de Kathryn Bigelow este promovata de producatori spunand ca Maya, personajul central, este o "persoana reala".


Agentul CIA nu a stat ca sursa de inspiratie doar pentru Maya din Zero Dark Thirty , presa americana a facut comparatii intre ea si personajul serialului premiat cu Globul de Aur - Homeland  - Carrie Mathison interpretata de Claire Danes. Potrivit lui Washington Post agentul CIA nu doar ca a discutat cu cineastii Mark Boal si Kathryn Bigelow, ci le-a arata camera secreta in care s-a pus la cale raidul si o versiune a buncarului din Abbottabad unde a fost ucis Osama.

 

 

 


 

Se pare insa ca entuziasmul serviciilor secrete americane in legatura cu acest film a mai scazut dupa ce s-a aflat ca una din scenele de deschidere a filmului are in centru torturarea violenta a unui curier al lui Osama. Din distributia lui Zero Dark Thirty mai fac parte Chris Pratt, Joel Edgerton, Kyle Chandler, James Gandolfini .

Zero Dark Thirty  nu are inca o data de lansare in Romania.

 

 

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies