Mai putin cunoscut in Europa ca Mungiu, Puiu si Porumboiu, Calin Peter Netzer, cineastul in varsta de 37 de ani a reusit un mic miracol al filmului romanesc dupa ce a cucerit Berlinala, cel de-al doilea festival de film european ca importanta, dupa cel de la Cannes. Calin Peter Netzer a demonstrat ca cineastii romani au un loc binemeritat pe acelasi covor rosu cu nume uriase ale cinematografiei mondiale, considera presa europeana.
Festivalul de la Berlin a adus din nou in atentie cinematografia din Europa de Este scrie The Guardian care saluta faptul ca Festivalul, ajuns la a 63-a editie, a premiat doua filme cu bugete mici care portretizeaza viata post comunista - Pozitia Copilului a lui Calin Peter Netzer (Ursul de Aur) si drama bosniaca An Episode in the Life of an Iron Picker de Danis Tanovic (Ursul de Argint).
Ursul de Aur a ajuns la un film cvasi documentar - Pozitia Copilului de Calin Peter Netzer, un reprezentat al noului val de film romanesc aclamat de critici. Cu Luminita Gheorghiu in rol principal si o interpretare neinfricata filmul spune povestea unei mame si ale incercarilor ei disperate si adesea ilegale de a-si salva fiul de inchisoare, dupa ce acesta a ucis un adolescent sarac.
Netzer a spus ca filmul "reflecta degradarea morala si coruptia clasei de mijloc din Romania". De asemenea filmul se potriveste cu inclinatia Festivalului de a premia drame sociale contemporane cu mesaje politice, scrie The Guardian.
"Pozitia Copilului si An Episode in the Life of an Iron Picker reflecta frictiunile, dezacordurile si raspandirea coruptiei care abunda in fostul bloc comunist" mai scriu cei de la The Guardian.
"Pozitia Copilului este un film mininalist, turnat in mare parte in apartamente private. Luminita Gheorghiu intra in pielea unei mame ultra posesive care se foloseste de relatii si de bani pentru a evita ca fiul ei sa mearga la inchisoare pentru ca a ucis un adolescent dintr-o familie saraca in urma excesului de viteza. Camera practic nu-i paraseste niciodata pe cei doi actori principali mama si fiu intarind sentimentul de ralatie sufocanta" scrie Le Figaro.
"Luminita Gheorghiu este un fel de Jacki Weaver a Romaniei, a jucat in aproape toate filmele apartinand regizorilor romani aclamati in ultimii ani in Europa" scrie filmedeculte.com. Jacki Weaver este nominalizata la Oscar in acest an pentru rolul secundar din drama-comedie Silver Linings Playbook de David O. Russell.
Luminita Gheorghiu a vorbit in presa franceza despre cum a creat personajul central al filmului: "Am adorat sa joc acest rol, m-am apropiat mult de personajul meu, Cornelia. Nu este un simbol al Romaniei, ci al unui model matern universal. Copiii cer adesea sa fie lasati in pace. Cunosc foarte multe familii ca cea din film si cunosc acest gen de oameni foarte bine. Acest fenomen exista peste tot, nu doar in tarile defavorizate. Filmul vorbeste de o dragoste neconditionala. Acest gen de femeie puternica le vorbeste mai mult romanilor pentru ca traiesc intr-o societate in care femeia face totul..."