12 Years a Slave a fost marele castigator al premiilor Oscar, filmul castigand trofeul Oscar pentru Best Picture.
"Multumesc Academiei, frumoasei mele echipe, lui Brad Pitt, fara el nu puteam face acest film. Ma scuzati, sunt extrem de emotionat. Mama, iti multumesc, la fel si copiiilor mei. Povestea uimitoare a lui Solomon ne-a adus aici, toata lumea merita sa traiasca, nu sa supravietuiasca. Dedic acest trofeu tuturor celor care au fost chinuiti de sclavie si milioanelor de oameni care sufera si azi din aceasta cauza.", a declarat regizorul Steve McQueen.
12 Years a Slave este un film bazat pe memoriile care au expus publicului american din secolul 19 mecanismele sclavagismului, o poveste fascinanta si emotionanta a omului de familie new-yorkez Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), despre rapirea sa neasteptata, vremurile grele traite pe plantatiile de sclavi din Louisiana... si despre incercarea sa neistovita de a se intoarce acasa la familia lui.
Povestea reala a lui Northup, omul care isi pierde libertatea, este presarata de momente transcendentale de frumusete, bunatate si amintiri ale legaturilor interumane. Un muzician si mester realizat, cu sotie si copii in Saratoga Springs, statul New York, Northup se gaseste intr-o situatie cutremuratoare: drogat, cu documentele furate, incatusat si vandut unui comerciant de sclavi nemilos pe nume Freeman (Paul Giamatti). Este transportat in Louisiana, unde soarta sa e la mana unor proprietari de plantatie precum William Ford (Benedict Cumberbatch) si Edwin Epps (Michael Fassbender), care il schimba pe Solomon in feluri diferite.
"Este o poveste extraordinara si emotionanta. Si ne-a oferit perspectiva pe care o urmaream: o perioada din trecutul indepartat care sa ne permita sa intelegem si sa investigam ce insemna sclavia si sa traiesti ca sclav zi de zi", a explicat producatoarea Dede Gardner.
Regizorul Steve McQueen si-a dorit ca povestea sa fie accesibila oamenilor secolului 21 si sa-l prezinte pe Northup asa cum se cuvine, ca pe o personalitate inaltatoare, care inspira la maretie. „Este o poveste universala si atemporala.” - spune McQueen. „Priviti in jur si veti remarca repercusiunile sclavagismului. Efectele nu s-au stins cu totul. Urmarind povestea lui Northup, putem sa analizam si sa ne amintim ce s-a intamplat si de ce si cum se reflecta in prezent faptele trecutului. Este o poveste cu semnificatie si relevanta, pentru ca fiecare dintre noi este Solomon Northup. Pe masura ce povestea se desfasoara, te pui in locul lui Solomon.
Productia regizata de Steve McQueen va fi introdusa in curriculum scolar din Statele Unite, urmand ca elevii americani sa urmareasca filmul in timpul orelor de curs, hotararea intrand in vigoare din septembrie 2014.
NSBA (The National School Boards Association) a decis ca drama care a primit 12 nominalizari la Oscar sa fie introdusa in programa scolara in toate liceele publice.
"Cand Hollywood-ul este la nivelul sau cel mai bun, puterea filmelor poate fi transformata intr-o capacitate educativa. Productia prezinta o perioada trista din istoria Americii si le poate insufla studentilor dorinta de a nu repeta rautatile din trecuta si ii poate motiva pentru a aspira la un viitor mai bun si mai glorios", a declarat Montel Williams, un prezentator de talk show care a sustinut initiativa.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.