1.Conan The Barbarian
Data lansarii in SUA: 14 mai 1982
Regie: John Milius
Distributie: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones
Buget: n/a
Incasari: 68 de milioane de $
Cea mai cunoscuta creatie a lui Robert E. Howard a ajuns in sfarsit pe marile ecrane in 1982. Dupa jumatate de secol de la aparitia seriei de scrieri fantastice, Hollywoodul a decis sa ii ofere o sansa barbarului neinfricat, jucat in aceasta versiune de Arnold Schawrzenegger, care, pentru o generatie intreaga a fost mult timp Conan Barbarul.
Lansarea pe casete video a filmului a adus profituri triple fata de incasarile din cinematografe si a fost primul film din istorie care a reusit performanta de a incasa mai multi bani din casetele video vandute decat din biletele de la cinema. Desi privit acum, pare simplut, la vremea sa Conan The Barbarian era esential atat pentru genul fantasy, dar si pentru industria filmului. Povestea fantasy a barbarului a fost readusa la viata si in 2011, intr-un remake, in care Jasnon Mamoa l-a jucat pe Conan.
2. Mad Max 2: The Road Warrior
Data lansarii in SUA: 21 mai 1982
Regie: George Miller
Distributie: Mel Gibson, Bruce Spence, Michael Preston
Buget: 4 milioane de $
Incasari: 23 de milioane de $
Mad Max 2, cum este cunoscut in restul lumii mai putin America de Nord, fusese deja lansat in Australia pe 24 decembrie 1981, insa adevaratul succes l-a avut abia cand s-a lansat si in SUA. Sequelul filmului din 1977 a avut mai mult succces decat prima parte, iar 90% din americani nici nu stiau ca e vorba de o continuare, pentru ca titlu cu care s-a lansat la ei a fost doar The Road Warrior. Numit un western post-apocaliptic, Mad Max 2 l-a transformat pe Mel Gibson intr-un adevarat star la Hollywood. Chiar si dupa 30 de ani, Mad Max 2 este considerat ca un film revolutionar, de la efecte speciale si pana la regie si muzica, un deschizator de drumuri pentru blockbusterele de actiune de astazi.
3.Poltergeist
Data lansarii in SUA: 4 iunie 1982
Regie: Tobe Hooper
Distributie: Craig T.Nelson, JoBeth Williams, Heather O'Rourke
Buget: n/a
Incasari: 76 de milioane de $
Tobe Hooper, cel care a regizat originalul Texas Chainsaw Massacre, a imbinat intr-un mod stralucit genul horror cu cel fantasy in Poltergeist. Teroarea, frica si inspaimantarea predomina pe tot parcursul filmului, si asta datorita atmosferei sumbre pe care acesta a reusit sa o creeze. Cu un scenariu scris de Steven Spielberg (despre care s-a zvonit ca ar fi fost si adevaratul regizor al filmului), Poltergeist ramane un film de referinta pentru amatorii genului horror-paranormal. Filmul a reusit sa inspaimante la fel de tare si adolescentii, dar si oamenii maturi, insa in moduri diferite. Poltergeist este considerat o adevarata capodopera a genului si continua sa fascineze milioane de oameni. A primit 3 nominalizari la Oscar, pentru cea mai buna coloana sonora, cele mai bune efecte vizuale si cel mai bun montaj de sunet.
Data lansarii in SUA: 11 iunie 1982
Regie: Steven Spielberg
Distributie: Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote
Buget: 10.5 milioane de $
Incasari: 792 de milioane de $
ET: The Extra-Terrestrial a fost cel mai profitabil film din 1982, incasand numai in America 359 de milioane de $ si ramane cel mai bine vandut film al lui Spielberg, si ajustat la inflatie, se afla printre cele mai profitabile 10 filme din toate timpurile. Desi n-a fost considerat un film cult, ramane o opera de arta a regizorului american, care a imbinat tematica SF cu cea cea copilariei, astfel incat ET a devenit rapid unul dintre cele mai iubite filme din lume, care a marcat copilariile a generatii intregi. Dupa Star Wars, ET a fost printre cele mai de succes filme SF, din punct de vedere financiar.
Data lansarii in SUA: 25 iunie 1982
Regie: Ridley Scott
Distributie: Harrison Ford, Sean Young, Rutger Hauer, Daryl Hannah
Buget: n/a
Incasari: 32 de milioane de $
Azi, alaturi de Star Wars si 2001: Odiseea spatiala, Blade Runner este considerat de critici si fani unul dintre cele mai bune si importante filme SF din istorie, care au schimbat pentru totdeauna genul SF in industria cinematografica. Culmea, la lansarea in SUA, Blade Runner n-a fost foarte bine primit, incasarile au fost slabe, iar recenziile erau predominant nefavorabile. Se pare ca motivul pentru care n-a fost bine primit a fost faptul ca era total diferit de hit-urile marca Harrison Ford de dinainte, The Empire Strikes Back (1980) si Raiders of the Lost Ark (1981). Primul trailer infatisa un univers noir, combinat cu elemente de actiune si aventura, iar Rick Deckard, personajul principal, era o combinatie intre cele doua personaje iconice ale lui Ford, Han Solo si Indiana Jones.
Abia in 1992 Blade Runner devenea un film cult, cand Ridley Scott a lansat versiunea Director's Cut, in care a scos voice-overul de la inceput (considerat un element negativ al filmului) si a mai adaptat finalul, considerat un cliseu in stilul "happy ending". Insa, nimeni nu poate contesta valoarea filmului lui Ridley Scott, considerat azi o capodopera la nivel vizual, pe care putini au reusit sa-l depaseasca inclusiv cu tehnologia de azi.
6. The Thing
Data lansarii in SUA: 25 iunie 1982
Regie: John Carpenter
Distributie: Kurt Russell, Wilford Brimley
Buget: 15 milioane de $
Incasari: 19 milioane de $
The Thing este un film care si-a castigat statutul de film cult pentru genul horror aproape in intregime dupa ce a fost lansat pe caseta video. Desi este un remake al filmului din 1951 "The Thing from Antoher World", al lui Howard Hawks, The Thing a reusit sa ii cucereasca pe fani, datorita stilului lui Carpenter, care a ales sa se intoarca la povestirea scurta din 1938 "Who Goes There?" a lui John W. Campbell. Creatura capabila sa se isi schimba infatisarea si sa se transforme in orice fiinta vie din jurul ei a bagat spaima in milioane de oameni. Multe dintre scenelele horror sunt incredibil de bine realizate, iar Carpenter a reusit sa scrie istorie cu acest film.
7.Tron
Data lansarii in SUA: 9 iulie 1982
Regie: Steven Lisberger
Distributie: Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, Cindy Morgan
Buget: 17 milioane de $
Incasari: 33 de milioane de $
Tron a socat pe toata lumea la lansare cu efectele speciale incredibile pentru acei ani. Si azi este considerat filmul care a revolutionat tehnologia si a fost pionier pentru tehnologia CGI de azi, care domina filmele SF. Tron a intins la maxim barierele tehnologice din industria filmului in anii '80, iar rezultatul a uluit pe toata lumea. Pe langa imagine si poveste, coloana sonora electronica a lui Wendy Carlos a transformat Tron intr-o adevarata experienta cinematografica. Lumea interioara din computerul in care Jeff Bridges devine captiv a fost creata de artistul de benzi desenate Moebius, care a mai lucrat si la Alien si Al Cincilea Element. Nimeni n-a indraznit timp de 30 de ani sa faca un sequel, dar in 2012 a aparut si continuarea, Tron Legacy, care, desi n-a fost la fel de palpitant ca poveste, a creat inca o data un univers vizual deosebit.
Sursa: denofgeek.com