marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

23 de ani de la serialul cu cele mai triste 5 minute din istoria televiziunii americane. Povestea celui mai malefic psihopat creat vreodata

Anii '90 au fost puternic marcati de aparitia unui serial ce avea sa scrie istorie. Invaluit de mister, personaje enigmatice si o muzica pe care nu o poti uita, Twin Peaks a devenit o legenda in randul serialelor de televiziune cu cea mai mare popularitate din America.

23 de ani de la serialul cu cele mai triste 5 minute din istoria televiziunii americane. Povestea celui mai malefic psihopat creat vreodata

Unul din editorialistii de la Yahoo le-a readus aminte cititorilor de serialul creat de David Lynch si Mark Frost intr-un articol recent. Timothy Sexton a numit  Twin Peaks ca fiind serialul cu "cu cele mai triste 5 minute din istoria televiziunii americane".

 
Serialul creat de David Lynch in 1990 si derulat timp de 2 sezoane ( 30 de episoade )este considerat unul din cele mai tulburatoare seriale facute vreodata. Twin Peaks s-a ales cu 14 nominalizari Emmy si a reusit rapid sa atraga milioane de fani. Continua sa fie unul din cele mai apreciate show-uri TV, chiar si la 20 de ani de la lansare, datorita modului in care este prezentata povestea plina de umor bizar si suprarealism. A fost numit deseori drept serialul care a schimbat pentru totdeauna fata televiziunii americane si a declansat un adevarat fenomen cultural la inceputul anilor '90 sau Peaksmania.


GALERIE FOTO cu actorii din Twin Peaks!

 

Episodul pilot l-a incantat pe seful postului de televiziune ABC, insa acesta a fost rezervat in ceea ce priveste modul in care va fi primit de public. Surpriza a fost ca spectatorii sa fie innebuniti dupa serial. In prima faza, ABC a cumparat 7 episoade, fiecare cu 1 milion de dolari.

 

Twin Peaks este greu de plasat intr-un stil cinematografic:  serialul are elemente horror, parodiaza serialale americane siropoase si are personaje pline de secrete, dar modul in care David Lynch a imbinat toate aceste elemente, a transformat Twin Peaks intr-unul din cele mai fascinante seriale americane din istorie.

 

Pentru ca primul sezon a avut un succes fenomenal, ABC a mai comandat 22 de episoade. Astfel, producatorii au decis ca in acest sezon sa se dezvaluie identitatea ucigasului, desi David Lynch a fost total impotriva ideii, el dorind ca identitatea acestuia sa raman un mister pentru totdeauna. De altfel show-ul a ramas celebru si pentru faptul ca a avut una dintre cele mai zbuciumate productii din istoria televiziunii. Sefii de la ABC faceau presiuni ca sa fie rezolvata crima iar Linch s-a retras pentru o perioada de la carma serialului.
 

Pentru ca intriga a fost rezolvata, si multi fani au fost dezamagiti de solutie, audientele au inceput sa scada, ceea a dus la decizia postului ABC de a incheia seria in sezonul 2. Totusi, au existat numerosi fani care au trimis scrisori postului, pentru o continuare.
 

Povestea serialului incepe cu descoperirea cadavrului Laurei Palmer, infasurat in plastic, pe malul unui lac din Twin Peaks, un orasel din Washington. Agentul special al FBI-ului, Dale Cooper (Kyle MacLachlan), va incepe desfasurarea achetei, in urma careia fiecare locuitor al orasului este expus treptat cercetarilor. Insa, adevarul este  mult mai sumbru, iar investigatiile atente si incomode ale agentului Cooper si ale autoritatilor locale vor dezvalui latura intunecata a vietiilor multor personaje.


Atentie, spoilere pentru cei care nu au vazut serialul!

Timoty Sexton considera ca momentul in care Leland Palmer, tatal lui Laura Palmer, afla ca el este cel care si-au ucis propria fiica, este cel mai trist din istoria serialelor americane. Modul in care reactioneaza si accepta adevarul este regizat intr-un mod inedit,  este incarcat cu multa tristete si jucat exceptional de Ray Wise in rolul lui Leland.

Reactia lui Leland este cea a unui om cu grave tulburari psihice. Incapabil sa accepte ca si-a ucis fiica, acesta incepe  sa danseze intr-un mod bizar si sa aiba o atitudine de optimism, amestecata cu o reactie de nebunie. Talentul lui Ray Wise este complet expus in acele secvente, acesta reusind sa creeze  poate cel mai malefic psihopat din istoria televiziunii.  Mareatia talentului sau este dezvaluita in final, cand acesta accepta adevarul si se resemneaza.

Atunci cand Leland se roaga la Dumnezeu sa-l ierte si sa aiba mila asupra lui este unul din cele mai sfasietoare momente din istoria televiziunii americane, este de parere Timothy Sexton. Iar cei care au vazut serialul si nu au izbucnit in lacrimi sunt fara scrupule, in opinia lui Sexton.

Sigur, pentru a crea o atmosfera cat mai apasatoare, muzica exceptionala creata de Angelo Badalamenti a ajutat enorm. Dar ceee ce face ca aceste minute sa fie cele mai triste din istorie televiziunii americane este modul in care Ray Wise si-a interpretat personajul, la un nivel pe care foarte putini actori reusesc sa il atinga.

 



 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies