marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Doliu în lumea artistică! A murit Vangelis, creatorul coloanei sonore a filmului „Carele de foc“

Celebrul compozitor grec s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani.

Doliu în lumea artistică! A murit Vangelis, creatorul coloanei sonore a filmului Carele de foc
Unul dintre cei mai mari artiști ai Greciei, considerat un geniu al muzicii intrumentale și un futurist al sound-ului, s-a stins din viață într-un spital din Franța, unde primea tratament după infecția cu Covid-19.
 
Evángelos Odysséas Papathanassíou, cunoscut publicului sub numele de scenă Vangelis, imagina universuri acustice inedite, alăturări instrumentale originale, compoziții rupte parcă din domeniul science fiction-ului. Toate născute din curiozitatea sa fără limite și din micile experimente pe care le făcea în copilărie, lovind în oale și tigăi sau sau ataşând cuie, pahare sau alte obiecte la corzile pianului părinţilor săi.
 
Unul dintre pionierii mondiali ai muzicii electronice, alături de Jean-Michel Jarre, Kraftwerk și Klaus Schulze, Vangelis a câștigat mai multe premii internaționale pentru partiturile sale de film, cel mai notoriu fiind Oscarul obținut în 1981 pentru piesa care a dat coloana sonoră a filmului „Chariots of Fire“/„Carele de foc“, regizat de regizorul britanic Hugh Hudson.


 
De altfel, tema sa a fost folosită în repetate rânduri, în special în spoturile publicitare realizate pentru un lanț american de fast-food, un producător de automobile și pentru Crucea Roșie.

 


Câștigarea premiului Oscar din 1982 i-a deschis larg porțile Hollywood-ului. A devenit colaboratorul preferat al lui Ridley Scott, care i-a oferit în același an partitura filmului „Blade Runner“. Zece ani mai târziu, cei doi au lucrat la ”1492”, povestea descoperirii Americii de către Cristofor Columb. A compus coloana sonoră a filmului „Lune de Fiel“, al lui Roman Polanski, în 1993, înainte de a se retrage din muzica de film.

 
A revenit la muzica de film alături de americanul Oliver Stone, în 2004, cu filmul premiat „Alexander“. A fost membru al juriului Festivalului de Film de la Cannes din 1991, sub președinția lui Roman Polanski, anul în care filmul Barton Fink al fraților Coen a câștigat Palme d’Or.
 
Tot el a fost autorul melodiei oficiale a Cupei Mondiale de fotbal, care a avut loc în Coreea de Sud și Japonia.
 
FOTO: Profimedia, pagina oficială

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies