Cand auzi titlul filmului Abraham Lincoln: Vanator de Vampiri, probabil ca cea mai naturala reactie este sa te pufneasca rasul. Insa, surpriza placuta este ca filmul nu este o gluma si nici nu ia in deradere una dintre cele mai importante figuri ale istoriei americane. Printe vanatori, topoare, sange si dinti de vampiri, exista o poveste dusa decent pana la capat si un personaj construit atent si convingator. Daca al 16-lea presedinte din istoria Americii ar fi fost vanator de vampiri, asa ar fi aratat.
Uitati de tot ce stiti despre Abraham Lincoln, de sclavie, de razboi si incercati sa vi-l imaginati pe eroul Americii cu un topor, fugarind noaptea vampiri. Daca reusiti sa vizualizati mental imaginea, e perfect, puteti sa mergeti sa vedeti Abraham Lincoln: Vanator de Vampiri si poate chiar sa va distrati.
Romanul lui Seth Grahame-Smith a facut isterie in America si a fost destul de bine primit, asa ca autorul s-a ocupat si de scenariul filmului Abraham Lincoln: Vanator de Vampiri, regizat de rusul Timur Bekmambetov (Wanted).
Daca premisa de la care porneste filmul pare una absurda, scenaristii si regizorul au creat un mash-up ametitor, care imbina horrorul si actiunea cu istoria. Filmul se deschide cu o scena in care micutul Abraham asista la uciderea mamei sale de catre un vampir, motiv pentru care atunci cand ajunge adult cauta razbunare si sa-l ucida pe cel care i-a omorat mama. Lincoln il va intalni pe Henry (Dominic Cooper), care il invata cum sa devina vanator de vampiri si sa ii distruga. Doar ca lucurile iau o cu totul alta cale, iar Abraham Lincoln (Benjamin Walker) ajunge al 16-lea presedinte american, eroul care a luptat impotriva sclaviei. La un moment dat, un eveniment tragic, il va face pe Lincoln sa redevina vanator pentru a-si salva tara de o invazie a vampirilor, condusi de Adam (Rufus Sewell), dar si familia.
Bekmambetov stie sa isi tina spectatorii prinsi si exact cand crezi ca totul se potoleste, actiunea ajunge la un nivel exploziv. Abraham Lincoln: Vanator de Vampir nu trebuie privit ca un film istoric, desi este cat se poate de apropiat de atmosfera acelor ani. Nu este portretul istoric al lui Lincoln, dar in contextul dat, realizatorii filmului au facut o treaba decenta si convingatoare. Scenele de actiune si "vanatoare" sunt realizate superb si se simte influenta producatorului, Tim Burton.
Abraham Lincoln: Vanator de Vampiri nu este o capodopera si nici nu se vrea a fi, dar filmul este satisfacator in contextul dat si isi atinge scopul: Abraham este un vanator iscusit de vampiri, dar nu este niciodata ridiculizat, ba dimpotriva, ramane eroul Americii si unul dintre cei mai iubiti presedinti. Doar ca eroul lui Bekmambetov tine ascuns la brau un topor:).
Pentru cei care vor sa se aventureze intr-un rollercoaster ametitor, filmul este unul satisfacator. Si nu uitati, nu va asteptati la o poveste istorica, ci mai degraba un film care aduce un nou erou pentru o generatie satula de vampiri care stralucesc.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.