marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Americanii le-au ales pe cele mai bune actrite din istorie! Vezi clasamentul si voteaza si tu!

Cei de la Huffington Post au realizat un clasament al celor mai mari actrite din istoria cinematografiei americane. Meryl Streep, Katharine Hepburn si Judie Foster sunt primele 3 actrite cele mai votate de americani. Tu pe cine preferi?

Katharine Hepburn

Considerata “prima mare doamna a filmului”, Katharine Hepburn  ramane in amintirea tuturor ca fiind cea mai buna actrita a secolului XX, conform sondajului organizat de Entertainment Weekly. Interpetarile sale sunt printre cele mai deosebite de la Hollywood, jucand cel mai des personaje  femine extrem de puternice si independente. A ramas celebra prin rolurile din “The Lion in Winter”, “Guess Who’s Coming  to Dinner”, “On Golden Pond” . A intrat in istorie ca prima actrita care a luat  patru premii Oscar, toate pentru rol principal. Povestea de dragoste din ea si Spencer Tracy ramane celebra, desi acesta nu a divortat niciodata de sotia sa. Actrita a mai avut relatii cu regizorul John Ford si Howard Hughes, aventura care a fost pusa pe marile ecrane in “Aviatorul”, cu Cate Blanchett in rolul lui Hepburn si Leonardo DiCaprio in rolul lui Hughes. Nu a vazut niciodata “Guess Who’s Coming to Dinner” pentru ca era ultimul film in care a jucat marea sa iubire, Spencer Tracy.

Bette Davis

Bette Davis s-a remarcat prin faptul ca a jucat de cele mai multe ori personaje antipatice. A jucat in filme de toate genurile de la drama la filme istorice si doar ocazional comedii. Intre anii ’30 si anii ’40 a fost actrita cu cele mai multe aparitii, reusind sa isi impuna un stil caracteristic, pe care alte actrite au incercat sa il imite de-a lungul  timpului. Perfectionista si severa, actrita nu s-a ferit sa intre in conflicte atat cu reprezentanti ai studiourilor de productie, cat si cu regizori sau actori. A obtinut doua premii Oscar pentru “Jezebel” si “Dangerous”, ambele pentru rol principal, a fost prima actrita care a strans zece nominalizari la Oscar si este prima care a obtinut Oscarul pentru intreaga activitate din partea Academiei. In 1999, a fost plasata  pe locul al doilea in topul celor mai mari actrite din toate timpurile, dupa Katharine Hepburn.

Judy Garland

Toti o stim din “Vrajitorul din Oz”, insa rolurile din “ A Star is Born” si “Judgment at Nuremberg” i-au adus nominalizari la premiile Oscar. Considerata un copil-minune al Hollywood-ului, in 1940 primeste Oscarul pentru interpretarile sale deosebite ca adolescenta.  Pe langa talentul actoricesc deosebit, Garland era inzestrata cu o voce superba, jucand in mai multe musical-uri. Este plasata de Academia Americana de film in top 10 cele mai bune actrite din toate timpurile.

Meryl Streep

Meryl Streep este considerata una dintre cele mai talentate actrite din epoca moderna. Aproape toate filmele sale au primit critici pozitive, inclusiv interpretarile din “The Deer Hunter”  si “Kramer vs. Kramer”, pentru cel din urma obtinut premiul Oscar pentru rol secundar. Abia in 1982, a obtinut premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru filmul “Sophie’s Choice”.  Dustin Hoffman, colegul ei de platou de la “Kramer vs. Kramer” a descris-o ca fiind “o persoana extrem de muncitoare, perfectionista, uneori chiar obsesiva in ceea ce priveste munca ei. Cred ca nu se gandeste la nimic altceva decat cum sa ii iasa mai bine ceea ce face”.  Streep a primit 16 nominalizari la premiile Oscar, din care a castigat doua, 25 de nominalizari la premiile Globul de Aur, fiind actrita cu cele mai multe nominalizari la ambele categorii.

Joan Crawford

Joan Crawford si-a inceput cariera in cinema in 1925, cand a semnat un contract cu Metro-Golwyn-Mayer. Initial, actrita era frustrata si dezamagita de calitatea rolurilor ei, asa ca inceput o campanie de autopromovare. In anii ’30 devenea rivala celor doua alte doua mari stature ale studioului, Norma Shearer si Greta Garbo, devenin vedeta numarul 1 de la Hollywood, insa spre sfarsitul anilor filmele ei pierdeau foarte multi bani. Dupa o absenta de cativa ani, in 1945 Crawford a revenit pe marile ecrane cu pelicula “Mildred Pierce”, pentru care a obtinut premiul Oscar pentru cea mai buna actrita. In 1955 s-a implicat intr-o campanie de promovare a brandu-ului Pepsi Cola, fiind casatorita cu presedintele companiei. Ea a fost votata de Academia Americana de Film ca fiind a zecea mare actrita americana din toate timpurile. Filme celebre: “Mildred Pierce”, “Whatever Happened to Baby Jane?”, “Sudden Fear”, “Possessed”.

Ginger Rogers

De-a lungul timpului, Ginger Rogers a jucat in 73 de filme si s-a remarcat ca fiind iubita lui Fred Astaire intr-o serie de zece musicaluri la Hollywood, care au revolutionat genul. Pentru rolul ei din “Kitty Foyle” din 1940 a castigat Premiul Oscar. Ocupa locul al 14-lea in topul celor mai mari actrite din ultimii o suta de ani, alcatuit de Institutul de Film American.

Mae West

Considera a fi un sex-simbol al anilor  ‘40-‘50, Mae West a fost una dintre cele mai controversate actrite de la Hollywood, fiind nevoita sa se lupte inclusiv cu cenzura. Hotarata sa spuna intotdeauna ce gandeste, nefacand compromisuri, personalitatea ei puternica a cucerit, dar a si starnit antipatii. Inainte de a face filme, multi ani a aparut in mai multe piese de teatru si spectacole puse in scena pe Broadway. In 1932 si-a facut debutul pe marile ecrane cu filmul “Night After Night”, continuand cu filme ca “She Done Him Wrong”, pentru care a primit nominalizare la Oscar, “I’m No Angel”. De asemenea, ea s-a remarcat si ca o scenarista de succes, insa scenariile  ei au fost masiv cenzurate.  “Klondike Annie”, considera de multi a fi capodopera actritei, a suferit cel mai mult din cauza cenzurii datorita subiectului care nu era pe gustul celor din lumea filmului. Mae West este una dintre putinele actrite care a lucrat si la scenariul celor mai multe filme in care apare. Una dintre cele mai populare legende asociate cu numele ei afirma ca ea ar fi fost sursa de inspiratie pentru poza de pe sticla de Coca-Cola din anii aceia.

Shirley Temple

Shirley Temple  a fost cel mai popular  copil de la Hollywood, cariera ei incepand de la varsta de 3 ani. Shirley era capabila sa faca de toate, la fel de bine: canta, juca, dansa si toate la varsta de cinci ani. Si-a castigat repede fani, care o adorau pentru cat de vesela, energica si placuta era. Talentul ei a adus milioane studiourilor de productie. In perioada respectiva, o puteai vedea peste tot, facandu-se papusi, tricouri, rochii, sepci cu imaginea ei. Actrita a fost lider de box-office intre 1935-1938, intrecand actori mari ca Clark Gable, Gary Cooper si Joan Crawford. Dar in 1939, popularitatea ei a inceput sa scada. Desi a mai facut cateva filme bune, cariera ei avea sa atinga sfarsitul. Lasand actoria in urma, ea a devenit Ambasodor al tarilor Ghana si Cehoslovacia. A  fost prima persoana din istorie care  a reusit performanta de a obtine premiul Oscar la doar 6 ani pentru contributia ei adusa industriei. “The Little Princess”, “Heidi”, “Bright Eyes”, “The Little Colonel”, “Since You Went Away”, “Child Star” sunt doar cateva dintre titlurile pentru care a ramas celebra.

Rita Hayworth

Rita Hayworth este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari vedete ale Hollywood-ului in anii ’40. A aparut in 61 de filme in 37 de ani de activitate si este considerata de Institutul American de Film ca fiind una dintre cele mai mari actrite ale tuturor timpurilor.  Si-a facut debutul pe marile ecrane la doar 16 ani, cand a aparut in “Dante’s Inferno”. Desi studiourile Fox au renunta la ea dupa cateva mici roluri, ajutata si de sotul ei, Edward Judson, actrita  revenit in prim plan, de aceasta data la studiourile Columbia Pictures. Insa nici aici nu a avut succesul asteptat, acestia lasand-o sa plece la Warner Bros. Abia aici a gustat succesul cu rolul din “The Strawberry Blonde” din 1941, iar aparitia ei alaturi de Fred Astaire in “You’ll Never Get Rich” a transformat-o intr-o adevarata vedeta. Daca in viata reala era timida, pe marile ecrane era un adevarat sex-simbol, mai ales dupa ce a a aparut in “Gilda”, filmul cel mai important din cariera ei. Ramane celebru citatul actritei: “Toti barbatii pe care i-am cunoscut s-au indragostit de Gilda, dar s-au trezit alaturi de mine”.  A mai jucat in “Cover Girl”, “The Lady from Shanghai”, “The Story on Page One”.

Lauren Bacall

Frumoasa, talentata, expresiva si cu o fire extreme de puternica, Lauren Bacall si-a inceput cariera aparand in filme alb-negru ca “The Big Sleep”, “Dark Passage”, dar si in comedii ca “How to Marry a Milionaire” sau “Designing Woman”.  La 19 ani i-a fost oferit rolul din “To Have or Not to Have”, primul film in care a jucat alaturi de Humprey Bogart. Acest film nu numai ca a dat nastere uneia dintre cele mai frumoasa colabarari, cei doi jucand impreuna in mai multe filme, dar  a dat nastere si uneia dintre cele mai frumoase povesti de dragoste din istoria Hollywood-ului.  Bacall s-a casatorit cu Bogart in 1945 si au fost casatoriti pana la moartea acestuia, in 1957. Alaturi de el a mai jucat in “The Big Slepp”, “Dark Passage”, “Key Largo”. Dupa moartea sotului ei, ea s-a retras o perioada de pe marile ecrane, preferand sa joace pe Broadway. A revenit dupa cativa ani, cu “Harper”, in care a jucat alaturi de Paul Newman si care a fost apreciat de critici. “Murder on Orient Express” si “The Fan” au fost doua filme din cariera ei tarzie, care au mai avut succes. Ea a fost de multe ori numita printre cele mai mari actrite din lumea si printre cele mai frumoase femei din lume. A fost foarte buna prietena toata viata cu Katharine Hepburn.

Shirley MacLaine

Shirley MacLaine a a cucerit pe toata lumea cu pofta de viata si enegia ei. Este sora mai mare a actorului Warren Beaty si a primit prenumele dupa faimoasa actrita Shirley Temple. Inainte de a primi Oscarul pentru rolul din “Terms of Endearment”, in 1984, a fost nominalizata de cinci ori. Debutul pe marile ecrane si l-a facut intr-un film al lui Hitchcock, “The Trouble with Harry”. A mai ajucat in filmele : “Hot Spell”, “Around the World in Eighty Days”, “Some Came Running” (nominalizata la Oscar), “The Apartment” (in care a jucat alaturi de Jack Lemmon si a primti a doua nominalizare), “Irma is a Douce”, “Turning Point”, “Steel Magnolias”, “Postcards from the Edge”.

Jane Fonda

Fiica celebrului Henry Fonda, Jane Fonda a inceput sa fie interesata de actorie in 1954, cand s-a intalnit cu directorul unui studio de film, care i-a prezis o cariera tumultoasa si a incurajat-o. Asa a decis tanara Jane Fonda ca o poate lua pe urmele tatalui ei. Pentru prestatia ei din “Walk on the Wilde Side” a primit Globul de Aur pentru cea mai buna  actrita tanara. Dupa ce a aparut “Sunday in New York”, Newsday a numit-o “cea mai adoribila actrita din generatia noua”. Primul Oscar l-a primit in 1971, dupa ce a jucat rolul unei prostituate in thriller-ul “Klute”. A aparut alaturi de Robert Redford in “Barefoot in the Park” si “Any Wednesday”. Al doilea premiu Oscar l-a primit in 1978, pentru pelicula “Coming Home”.  Alte filme celebre: “Barbarella”, “They Shoot Horses, Don’t They?”, “Cat Ballou”, “Julia”, “The China Syndrome”, “On Golden Pond”, “The Morning After.” Fost model, actrita are si la aceasta varsta (74 de ani) o conditie fizica demna de invidiat.

Jodie Foster

Celebra inca de mica, Jodie Foster a acceptat roluri tulburatoare, demonstrand talentul ei uimitor. Aparand in reclama inca de la 3 ani, ea a dat lovitura la Hollywood cu rolul din “Taxi Driver”, pentru care a si primit o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar. Primul Oscar l-a obtinut in 1989 pentru rolul principal din “The Accused”, jucand rolul unei femei violate care incearca sa demonstreze ca a fost o victima.  In 1991, a primit al doilea premiu Oscar pentru cea mai buna actrita cu pelicula “The Silence of the Lambs”, in care a jucat alaturi de magnificul Sir Anthony Hopkins.  Alte filme populare in care a jucat: “Nell”, “Bugsy Malone”, “Freak Friday”, “Maverick”, “Contact”, “Panic Room”, “Fightplan”, “Inside Man”, “The Brave One”.  Foster a abordat aproape toate genurile, trecand de la roluri in drame, la roluri in filme horror, castigand aproape toate premiile importante pentru cariera unui actor.

Annette Benning

Desi nu a luat inca premiul Oscar, dar a fost nominalizata de mai multe ori, Annette Bening a facut cateva roluri memorabile. “The Grifters”, “American Beauty”, “Being Julia”, “The Kids All Alright” sunt filmele pentru care a primit nominalizari la Oscar.  Alte filme notabile: “Bugsy”, “Valmont”, “The American President”.  In 1991 a inceput o relatie cu Warren Beaty, cei doi casatorindu-se in 1992.

Diane Keaton

Niciodata casatorita, Keaton este considerata una dintre cele mai inteligente, rafinate si amuzante femei de la Hollywood.Si-a inceput cariera in teatru si a debutat in cinematografie in 1970. Primul ei rol intr-un film major a fost in "Nasul" (1972), dar productiile care i-au modelat primii ani de cariera au fost cele regizate de Woody Allen, precum "Mai canta o data, Sam" (1972). Dupa ce a primit premiul Oscar pentru Annie Hall (1977), Diane Keaton a mai fost nominalizata de doua ori la premiile Academiei de film americane, pentru rolurile din filmele "Rosii" (1981) si "Camera lui Marvin" (1996).

Susan Sarandon

Susan Sarandon a cunoscut faima dupa ce a trecut de varsta mijlocie, remarcandu-se datorita interpretarilor magistrale din filme precum "The Rocky Horror Picture Show", "Atlantic City" sau "Thelma and Louise".
Rolul din "Dead Man Walking", film in care joaca alaturi de Sean Penn, i-a adus vedetei, in 1995, Oscar-ul pentru cea mai buna actrita. S-a iubit cu Catherine Deneuve in The Hunger si s-a suparat pentu ca Thelma & Louise a fost criticat din cauza atitudinii puternic feministe. Susan Sarandon este o persoana activa si din punct de vedere politic, si social, sprijinind cauzele politice, precum si organizatii caritabile.

Marilyn Monroe

Sex icon-ul numarul unu din secolul trecut pentru care diamantele sunt cele mai bune prietene ale femeilor ramane unul din cele mai ciudate mistere de la Hollywood.Cu o cariera in cinematografie de 16 ani, desi fara niciun fel de experienta in domeniu inainte de a fi promovata ca sex simbol, Marilyn Monroe a devenit o legenda de talie internationala, cu 29 de filme in palmares, aparitii in reviste si muza pentru numerosi artisti. Monroe este detinatoarea a trei premii Globul de Aur. Marilyn Monroe a murit in august 1962, la varsta de 36 de ani, din cauza unei supradoze de droguri si medicamente.A ramas in istorie pentru rolurile din Gentlemen Prefer Blondes (1953, The Prince and the Showgirl (1957) Some Like It Hot (1959).

Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor ( nascuta din parinti americani) este considerata drept una dintre cele mai mari actrite ale Hollywood-ului. S-a lansat in industria cinematografica in anii ‘40, intr-o adaptare a nuvelei Jane Eyre si a avut peste 70 de roluri in filme pe marele ecran, dar si la televiziune. A jucat in pelicule clasice precum "Cleopatra" sau "Pisica pe acoperisul fierbinte". A debutat la 10 ani in filmul There's One Born Every Minute (1942)

Frumoasa cu ochi violeti a Hollywoodului a luat 2 Oscaruri pentru Butterfield 8 (1960) si  a primit alte 3 nominalizari pentru Suddenly, Last Summer (1959), Cat on a Hot Tin Roof (1958) si Raintree County (1957).

Grace Kelly

Combinatia intre prospetime, virtuozitate si sex appeal au comparat-o pe Kelly cu actrite precum Ingrid Bergman. Grace Kelly a avut o frumusete aparte avand un trup elegant si un chip angelic, o personalitate calma si calda, fiind una dintre cele mai interesante si talentate actrite ale Americii din acea perioada.

S-a nascut in 12 noiembrie 1929 si a inceput cariera in actorie la varsta de 20 de ani. Pana la varsta de 23 de ani, cand a devenit o stea de cinema, Kelly a fost prezenta pe scena teatrului si in televiziune.Primul sau rol a fost in “Fourteen Hours” in 1951, iar anul urmator a fost partenera de platou a lui Gary Cooper in filmul “High Noon”, un foarte popular western.“Mogambo” este filmul care a confirmat-o in lumea cinematografica primind un Glob de Aur si o nominalizare la Oscar. In aceasta drama a reusit sa fie uluitoare alaturi de doi mari actori ai epocii, Clark Gable si Ava Gardner.

Chiar daca a fost remarcata datorita performantelor sale actoricesti, dar si frumusetii sale, abia cand a inceput sa lucreze cu celebrul Alfred Hitchcock pentru filmele “Dial M for Murder” si “Rear Window” a capatat notorietate international. In 1955 a castigat premiul Oscar pentru rolul principal din filmul “The Country Girl” si tot atunci a mai lucrat la un film cu Hitchcock, “To Catch a Thief” unde a jucat alaturi de Gary Grant. Un an mai tarziu a interpretat rolul lui Tracy Lord intr-o comedie muzicala, “High Society” alaturi de Frank Sinatra si Bing Crosby. Filmul a fost indragit de public, cu acest rol Kelly luandu-si ramas bun de la cariera sa in cinematografie.

Glenn Close

Glenn Close si-a inceput cariera cinematografica jucand in filmul "Lumea lui Garp", o adaptare dupa romanul lui John Irving, lansata in 1981, dupa care a realizat roluri memorabile in filme precum "Atractie Fatala" (1987), alaturi de Michael Douglas, "Legaturi periculoase" (1988) si "Misterul familiei Von Bulow" (1990).

Dupa succesul repurtat cu "101 Dalmatieni", in care a interpretat rolul Cruellei De Vil, Glenn Close a aparut cu precadere in diferite seriale de televiziune politiste sau cu tematica judiciara: "The Shield - Lege si faradelege" si "Damages", care i-a adus un premiu Emmy in vara lui 2008.

A fost nominalizata de 5 ori la Oscar si a luat doua Globuri de Aur si este cunoscuta pentru rolurile sale de femeie puternica, manipulatoare si plina de intrigi.


Care crezi ca este cea mai buna actrita americanca din istorie? (783 voturi)
Katharine Hepburn
16.48%
Bette Davis
2.30%
Judy Garland
0.38%
Meryl Streep
22.09%
Joan Crawford
0%
Ginger Rogers
0.51%
Mae West
0.13%
Shirley Temple
2.04%
Rita Hayworth
1.28%
Lauren Bacall
0.89%
Shirley MacLaine
0.77%
Jane Fonda
1.66%
Jodie Foster
7.28%
Annette Benning
1.15%
Diana Keaton
1.66%
Susan Sarandon
3.45%
Marilyn Monroe
15.45%
Elizabeth Taylor
17.50%
Grace Kelly
3.96%
Glenn Close
1.02%

Modifică setările cookies