marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Bernardo Bertolucci: cel mai celebru regizor italian va fi presedintele juriului celei de-a 70-a editii a Festivalului de Film de la Venetia

Regizorul italian Bernardo Bertolucci a fost desemnat presedintele juriului celei de-a 70-a editii a Festivalului de Film de la Venetia, care va avea loc in perioada 28 august - 7 septembrie, au anuntat joi reprezentantii Bienalei de la Venetia.

Bernardo Bertolucci: cel mai celebru regizor italian va fi presedintele juriului celei de-a 70-a editii a Festivalului de Film de la Venetia

"Bernardo Bertolucci poate fi considerat cel mai celebru regizor italian in activitate", se afirma intr-un comunicat al Bienalei de la Venetia. "Bertolucci a fost intotdeauna un apropiat al celui mai vechi dintre toate festivalurile de film", cel de la Venetia, infiintat in anul 1932.


La randul sau, cineastul italian, regizorul unor filme celebre precum "Ultimul tango la Paris" si "Ultimul imparat", a declarat ca a acceptat cu multa bucurie sa prezideze juriul celei de-a 70-a editii a Mostrei. "Va fi pentru a doua oara pentru mine", spune Bertolucci, care reaminteste faptul ca in 1983 juriul pe care l-a prezidat a decernat trofeul Leul de Aur cineastului francez Jean-Luc Godard pentru filmul "Prénom Carmen".

"In acea epoca, ceream de la filme doua lucruri: surpriza si placere. Nu m-am schimbat prea mult de atunci", a declarat Bernardo Bertolucci.

Bernardo Bertolucci, nascut pe 16 martie 1941, in apropiere de Parma, a realizat aproximativ 15 filme notabile, printre care se numara "Ultimul imparat" (1987), recompensat cu noua premii Oscar, si "Micul Buddha" (1993). Cel mai cunoscut film al regizorului este insa "Ultimul tango la Paris" (1972), care prezinta o relatie scandaloasa, bazata pe sex, intre un barbat in varsta si o femeie tanara. Un alt film celebru regizat de Bernardo Bertolucci, "The Dreamers/ Visatorii", a fost lansat in anul 2003.

Bernardo Bertolucci a primit un Leu de Aur pentru intreaga cariera la editia din 2007 a Festivalului de Film de la Venetia si a fost recompensat cu o stea pe Hollywood Walk of Fame in anul 2008. Bernardo Bertolucci a primit si Palme d'Honneur, la Festivalul International de Film de la Cannes din 2011, si premiul pentru intreaga cariera din partea Academiei Europene de Film, pe 1 decembrie 2012, la Valletta, in Malta.

Sursa: Mediafax.ro



Modifică setările cookies