In 1982, Ridley Scott impartea cinefilii in doua: unii erau fascinati de pelicula sa, Blade Runner, altii o desfintau. Azi, la 30 de ani de la lansare, Blade Runner este considerat o capodopera a genului SF si care i-a confirmat statutul de regizor genial lui Ridley Scott.
GALERIE FOTO Ce s-a intamplat cu actorii din Blade Runner
Ridley Scott a fost fascinat de romanul lui Philip K. Dick, "Do Androids Dream of Electric Sheep", incat a decis sa faca un film inspirat din povestea cartii.
Roboti, androizi, masini care zboara, ploaie acida. La lansare, Blade Runner era considerat filmul care arata viitorul peliculelor SF si a schimbat cu totul fata cinematografiei. Imaginea Los Angeles-ul din 2019 cu care deschide filmul este una iconica pentru lumea filmului.
In acel an, favoritele SF ale publicului erau E.T., unul dintre cele mai populare filme ale lui Steven Spielberg, The Thing al lui John Carpeter si Star Trek: The Wrath of Khan. Blade Runner era considerat o ciudatenie, tocmai pentru ca iesea din tipare si aducea o noua perspectiva asupra modului in care trebuie sa arate un film.
Fara sa aiba mare succes in box-office, Blade Runner n-a fost un film cu mare priza la public. Dar, in timp a reusit sa fie considerat o capodopera si printre filmele care a influentat cel mai mult cinematografia moderna.
"Ce film superb. Nu cred ca exista un SF noir mai bun ca Blade Runner" a spus Len Katz, presedintele magazinului de benzi desenate The Joker's Child. Cinefilii considera Blade Runner ca fiind cel care a influentat cel mai mult productii ca Matrix, Dark City, RoboCop, chiar si Inception.
Abia dupa ce a fost lansat pe caseta video, popularitatea lui Blade Runner a crescut covarasitor de mult. Viitorul sumbru si distopic, scenariul destul de confuz, dar impresionant, personajele enigmatice, scene vizuale exceptionale si muzica lui Vangelis au contribuit toate la farmecul nemuritor al filmului.
"Oamenii se tem de ceva sumbru. De aceea Blade Runner n-a fost initial bine primit de decat de un grup minoritar, care a vazut si partea optimista din acea lume greoaie. Pana la urma, a fost un film romantic facut intr-o maniera noir, intr-un oras intunecat si apasator. Cred ca multi s-au deprimat atunci cand au vizionat prima data Blade Runner" a spus Ridley Scott intr-un interviu pentru The Record.
Indiferent de cum este vazut, nimeni nu poate contesta geniul lui Ridley Scott cand vine vorba de crearea unui oras futurist ca Los Angeles-ului anului 2019 din Blade Runner. Ploaia acida care pare sa nu se mai termina niciodata, masinile zburatoare, piramida in stil maias, cladirile lungi si futuriste sunt elementele definitorii pentru Blade Runner. Din pacate, azi Los Angelesul real nu seamana nici pe departe cu cel imaginat de Scott acum 3 decenii.
Povestea filmului il urmareste pe Rick Deckard, interpretat superb de Harrison Ford in si vanatoarea sa de androizi capabili sa se confunde cu oamenii. Replicantii, asa cum sunt numiti in film, trebuie eliminati cu orice pret.
"Filmul are o atmosfera complet desoebita. Ai impresia ca aerul e irespirabil, ca si cum ar fi fost un incediu cu 3 minute inainte." a spus Katz.
Ceea ce e si mai atractiv la Blade Runner este faptul ca e un film neconventional, Scott incercand pe cat posibil sa iasa din tipare. Asa ca producatorii au incercat sa aduca schimbari majore. Ei au insistat ca la inceput sa se auda vocea lui Harrison Ford pe fundal in scena de inceput si ca finalul sa fie unul cu happy ending, asa cum apare in versiunea originala. Diferite versiuni "director's cut" ale lui Scott au eliminat toate elementele cu care n-a fost de acord de la inceput atat el, cat si Harrison Ford.
Lansat acum 30 de ani, valoarea filmului sta in primul rand in felul in care este reprezentat Los Angelesul anului 2019: amestec de promiscuitate si opulenta, de kitsch, mizerie si tehnologie inalta.
"Viitorul nu cred ca va fi roz, nu va fi ca in 2001. Va fi unul concentrat pe avansarea tehnologiei, sigur, dar de ce tot insistam sa credem ca asta va fi un lucru benefic? Viitorul va fi sumbru si violent" a mai spus Daniel M. Kimmel, critic de film.
Dupa 30 de ani de la lansare, Ridley Scott va regiza Blade Runner 2, continuarea filmului cu Harrison Ford care a uimit lumea genului SF. Regizorul a dezvaluit ca Blade Runner 2 va avea in centru o femeie.
"Sunt obisnuit sa vad femei puternice pentru ca mama mea era o femeie puternica si tatal meu era plecat mai tot timpul. Mama a jucat un rol important in a creste 3 baieti, asa ca am fost constient de mic de forta unei femei curajoase si am acceptat acest status quo. Cred ca sunt multi barbati care sa tem ca sunt emasculati atunci cand o femeie se afla la conducere. Pentru mine asta n-a fost o problema. Din copilarie am avut doar relatii cu femei puternice. De 30 de ani sunt intr-o relatie cu o femeie puternica din Costa Rica. Poate e ciudat, insa mi se pare interesant sa lucrez cu o femeie cand regizez." a declarat Ridley Scott pentru thedailybeast.com.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.