marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Blestemele Oscarurilor: 10 actori care au esuat dupa ce au atins gloria

Blestemul Premiilor Oscar a devent aproape un mit la Hollywood. Faptul ca viata si cariera multor actori a luat-o rau de tot la vale dupa ce s-au ales cu un Oscar si si-au trait momentul de glorie nu mai este pus doar pe seama unor simple coincidente. Iata 10 celebritati care s-au bucurat pentru cateva momente de faima, ca mai apoi sa intre in declin pana la disparitia de pe ecrane.

Blestemele Oscarurilor: 10 actori care au esuat dupa ce au atins gloria

10. Halle Berry

O stea in ascensiune ce s-a remarcat in 1991, odata cu Jungle Fever in regia lui Spice Lee, Berry este prima actrita de culoare care a primit un Oscar in 2002. Dupa un deceniu de roluri minore, in 2001 primeste aprecieri pentru drama Monster's Ball, unde a aparut pe marile ecrane alaturi de Billy Bob Thornton si Heath Ledger.

Berry putea fi atenta la alegerea rolurilor, dar perioada urmatoare a fost presarata doar cu esecuri: dupa filmele Die Another Day si X-Men: United, a aparut in Gothika, un thriller psihologic ce a primit numai review-uri negative. In 2004 a urmat Catwoman, rol ce i-a adus lui Berry Zmeura de Aur pentru cea mai proastra actrita, la numai 3 ani dupa ce primea un Oscar.



9. Mira Sorvino

Si-a inceput cariera la inceputul anilor '90 si in '95 Woody Allen a distribuit-o in filmul sau, Mighty Aphrodite, in rol de prostituata si star porno cu vocea pitigaiata si cam naiva. Sorvino a fost nominalizata la Oscar si a castigat.

In ciuda inceputului promitator, fiica actorului Paul Sorvino n-a reusit sa valorifice obtinerea prestigiosului premiu. In anii urmatori a jucat in comedia Romy and Michele's High School Reunion, Mimic si The Replacement Killers, toate cotate slab. Niciunul nu se potriveste cu statutul de castigator al Oscarului, iar Sorvino a ramas fidela rolurilor de duzina. 



8. Cuba Gooding, Jr.

In 1996 in filmul Jerry Maguire, Cuba Gooding Jr. l-a interpretat pe jucatorul de fotbal, Rod Tidwell. A castigat Oscarul pentru performantele sale si parea a fi destinat filmelor de succes.

Nu s-a intamplat asa. Gooding a facut alegeri destul de ciudate in privinta rolurilor, Pearl Harbor al lui Michael Bay sau comedia homofoba Boat Trip pe care celebrul critic de film  Ebert a descris-o ca fiind "atat de proasta in atat de multe feluri, nu numai ca jigneste homosexualii, jigneste pe toata lumea". Filmul i-a adus o nominalizare la Zmeura de Aur, dar a avut noroc sa fie in competitie cu Ben Afflck  pentru rolul din Gigli.



7. F. Murray Abraham

Este cunoscut pentru rolul lui Salieri din filmul Amadeus regizat de Milos Forman datorita caruia a castigat premiul Oscar pentru rol secundar in 1984. Apoi a facut parte din distributia unor filme ca, National Lampoon's Loaded Weapon si Muppets From Space.

A recunoscut ca "Oscarul este cel mai important eveniment din cariera mea. Am cinat cu regi, am impartit nota cu idolii mei, am tinut discursuri la Harvard si Columbia. Daca asta e blestem, as vrea doua".

6. Marlee Matlin

In drama romantica din 1986, Children of a Lesser God, este prezentata povestea unui profesor de la o scoala cu deficiente care se indragosteste de o femeie surda, interpretata de Matlin.

In timp ce realizatorii puteau alege o actrita fara probleme cu auzul, pentru efectul de realism au ales-o pe Matlin, care este surda in viata reala. A debutat la 21 de ani si nici dizabilitatea sau lipsa experientei nu au impedicat-o sa castige un Oscar pentru cea mai buna actrita, fiind cea mai tanara femeie din istorie care primeste premiul.

In ciuda unui inceput glorios, Matlin a fost mereu distribuita in rolul de femeie surda si cariera sa a disparut extrem de repede. In 1993 a aparut intr-un episod memorabil in serialul Seinfeld in care juca rolul de cititoare pe buze si in 2008 a aparut in show-ul Dancing With The Stars.

5. Geena Davis

In anii '80 actrita a devenit celebra la Hollywood destul de repede. S-a remarcat cu un rol mic in Tootsie din 1982 si a castigat un Oscar pentru rol secundar pentru The Tourist. Spre deosebire de cei care au suferit de blestemul premiului, ea a mai jucat intr-un film de succes, Thelma&Louise din 1991, alaturi de Susan Sarandon.

In 1995 a aparut in Cutthroat Island, un film scump care a esuat la box offce si care a adus falimentul studioului Carolco. A urmat The Long Kiss Goodnight, care a fost ignorat de public si apoi a aparut in comedia cu soricelul vorbitor, Stuart Little.Cu cariera in declin, a ales televiziunea si reclamele, de asemenea a fost protagonista in propriul sitcom, The Geena Davis Show, care a fost anulat dupa doar un sezon.

4. Linda Hunt

Cu al doilea sau film, The Year of Living Dangerously, Hunt a castigat stima si atentia criticilor cu rolul de pitic pe nume Billy. A castigat si un Oscar pentru rol secundar, a fost pentru prima data in istorie cand un actor este premiat pentru ca a interpretat un rol de sex opus.

Apoi a iesit din peisaj dupa ce a ales cateva filme slabe: Dune 1984, unul dintre cele mai proaste filme realizate vreodata, She-Devil din 1989, un alt esec. Si de atunci s-a orientat catre filmele animate si jocurile video pentru care pune voce, iar faima de care s-a bucurat in 1983 e doar o amintire.



3. Marisa Tomei

Si-a construit cariera in anii '80, aparand regulat in serialul TV, A Different World. In 1992 a facut senzatie interpretand-o pe Mona Lisa Vito in My Cousin Vinny . A castigat premiul pentru rol secundar, chiar daca a fost nominalizata alaturi de Vanessa Redgrave si Joan Plowright.

Apoi a aparut in filme care au intarit ideea ca Oscarul ei a fost o intamplare. In 2001 a fost nominalizata din nou la Oscar (In The Bedroom), si a lasat impresia ca poate inversa blestemul, dar n-a reusit sa-l castige si a inceput sa apara in filme de categorie B, cum ar fi Anger Management si Wild Hogs. Dar, ca o urma de revenire, Tomei a fost nominalizata in 2008 pentru rol secundar in The Wrestler.



2. Roberto Benigni

In 1997 Benigni a realizat Life Is Beautiful, drama care spune povestea lui Guido, un italian evreu in timpul celui de-al doilea razboi mondial care foloseste comedia pentru a-si ajuta familia sa supravietuiasca lagarelor de concentrare. Benigni l-a jucat pe Guido, a fost co-scenarist si a regizat filmul. Benigni a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor.

Begnini nu a mai reusit o alta performanta ca aceasta. A mai realizat 5 filme dupa Life is Beautiful, unul dintre ele este o adaptare dupa Pinocchio primita cu ostilitate de critici, astfel a fost singurul film strain nominalizat la Zmeura de Aur. Ultimul film este The Tiger and the Snow din 2005, o comedie romantica ce se desfasoara in Bagdadul ocupat.

1. Adrien Brody

In 2003 Adrien Brody, la numai 29 de ani, era cel mai tanar actor care primeste un Oscar. Premiul i-a fost oferit pentru rolul spectaculos din The Pianist. Momentul acceptarii statuetei este printre cele mai memorabile faze de la Oscaruri: s-a sarutat patimas pe scena cu Halle Berry, cea care i-a inmanat premiul. Ziua urmatoare criticii au inceput sa-l compare cu Al Pacino si i-au anticipat o cariera plina de roluri provocatoare.

Dupa ce a castigat premiul, Brody a aparut in filme care au contrazis calea prevazuta de oamenii din lumea filmului. Unul dintre primele filme de dupa The Pianist a fost The Village regizat de N. Shyamalan, care a fost slab primit de public. Un remake dupa King Kong, in 2005 care n-a reusit la box office si care a dezamagit multi entuziasti, in 2009 a fost Splice si in 2010 Predators, iar Brody a fost departe de Oscar.

Sursa: cnbc.com/



Modifică setările cookies