Rolul lui Walter White din Breaking Bad i-a schimbat viata starului Bryan Cranston, care il portretizeaza in prezent pe Lyndon B Johnson, al 36-lea presedinte american, intr-un spectacol pe Broadway. Insa, pentru fanii sai va fi intotdeauna Walter White, profesorul de chimie care decide sa isi traiasca ultimele luni de viata fiind stapanul propriei vieti.
Breaking Bad - integral si exclusiv pe voyo.ro. Il vezi aici
Un lucru distinctiv al actorului este expresia fetei. Desi zambeste mereu, trasaturile sale au ceva aspru, motiv pentru care de multe ori lumea l-a privit cu teama, il descriu cei de la The Guardian, intr-un interviu amplu acordat recent.
Actorul in varsta de 58 de ani joaca in prezent intr-un spectacol de pe Broadway ("All The Way"), in rolul presedintelui american Lyndon Johnson. Spectacolul, care dureaza trei ore, ii solicita actorului vocea intr-atat de mult, incat in restul timpului este nevoie sa nu mai vorbeasca deloc pentru a-si odihni corzile vocale. In cazul in care trebuie sa comunice, el se foloseste de un carnet si de un pix. Pentru a evidentia comicul situatiei, actorul a povestit momentul in care un chelner de la Starbucks este pus in fata faptului de a-l servi pe personajul din Breaking Bad, care nu vorbeste si are infatisarea unui criminal.
Pentru Cranston, universul Breaking Bad ramane la fel de intens si la un an de la finalizarea show-ului. "Imi lipseste personajul, imi lipseste chiar foarte mult". Actorul s-a atasat atat de mult de aceasta experienta, incat in ultima zi a filmarilor si-a tatuat discret logo-ul serialului de succes. "L-am facut intr-un loc discret fiindca am vrut sa-l vad doar eu. Si de fiecare data cand ma voi uita la el, imi voi aminti de faptul ca orice oportunitate din prezent mi se datoreaza acelui show".
Personajul lui Walter White nu este doar rezultatul unor ore bune de dezbateri, recitirea scenariului si analiza caracaterului, ci este si o dovada a abilitatilor lui Cranston de a se transpune complet in pielea acestuia.
"All The Way" surprinde unul dintre anii de presedintie ai lui Lyndon Johnson, de la asasinarea lui Kennedy pana la victoria sa in cadrul alegerilor din 1964, fiind evidentiate manevrele de manipulare pentru a forta drumul Civil Rights Act catre Congres, reusind sa puna astfel capat erei segregatiei rasiale ale lui Jim Crow. Multumita tehnicilor de machiaj si de costumatie, dar si gratie talentului sau actoricesc, Cranston s-a transpus perfect in pielea personajului si a oferit publicului o interpretare de exceptie.
"Lyndon Johnson ii cunostea pe toti si avea o memorie fantastica de a retine ceea ce voiau", a declarat actorul, care a citit toate cele mai bine de 3000 de pagini ale lui Robert Caro despre biografia presedintelui. "Pastra in minte proiectele pe care voia sa le realizeze. Si atunci cand avea timp sa faca ceea ce isi dorea, muncea din greu pentru a realiza diferitele obiective", a adaugat acesta.
In spectacolul "All The Way", Lyndon este prezentat in maniera unei figuri importante din istorie, care muncea constant pentru a-si atinge telurile. Bryan Cranston a vorbit despre personajele negative care sunt totodata eroi, manipulatori lipsiti de morala ale caror scopuri finale se pot dovedi finalmente onorabile. Iar actorul nu se poate abtine sa nu faca aluzie si la Walter White, personajul sau din Breaking Bad, un rol cu o gandire greu de descifrat. Acesta este un profesor de chimie fara o viata interesanta, care este diagnosticat cu cancer de plamani in faza terminala. Isi gaseste un partener de afaceri, cu care fabrica si vinde amfetamine, in lupta contra instabilitatii economiei americane.
Cranston si-a aparat rolul spunand ca nimeni nu este pur, in afara poate de Maica Tereza. "Nu toata lumea a constientizat asta. Dar intr-un context favorabil, oricine poate deveni indeajuns de speriat sau de amenintat. Walter era un om aflat in depresie. Emotiile sale erau blocate. Nu stia cum se simte. Iar diagnosticul terminal il elibereaza, dandu-i astfel curajul de a vinde droguri pentru a-si ajuta familia inainte de moarte", a explicat acesta. Actorul a mai vorbit despre faptul ca a aflat despre sfarsitul pesonajului sau abia cu cinci zile inainte de inceperea filmarilor pentru final: "Nu ma ajuta cu nimic sa stiu cu prea mult timp inainte ceea ce urmeaza sa se intample".
Actorul a oferit informatii si despre modul in care isi alege un rol. Astfel, mai presus de toate este calitatea scenariului si a povestii. Dupa aceea, acesta ia in considerare distributia si regizorul. Decizia este luata in urma unor analize atente ale tuturor acestor elemente pe care artistul le considera extrem de importante. El spune ca banii nu sunt niciodata o prioritate.
"Banii doar iti pot incetosa alegerile si judecata. Nu sunt un inamic al banilor: am avut si multi, dar si deloc, iar preferabil a fost mereu sa fie multi", a marturisit Cranston. Dupa succesul inregistrat cu Breaking Bad, nu doar ofertele de job s-au schimbat. Actorul a iesit din umbra si se bucura in prezent de celebritate, fiind recunoscut peste tot pe unde se duce. Acesta a povestit cum inainte era o simpla persoana, avand obiceiul de a observa comportamentul uman: "Apoi s-a intamplat ca observatorul sa devina observat si sa nu mai poata, la randul sau, observa".
Starul a mai jucat in filme precum Malcolm in the Middle, Seinfeld, Baywatch, LA LAW, Murder She Wrote, X-Files si Airwolf, film in care a avut sansa de a-si intalni sotia. Cranston a povestit cum a fost aproape de a deveni politist. Crescut intr-o suburbie din Los Angeles de catre doi actori saraci, copilaria sa a fost rareori stabila. In ciuda tuturor dificultatilor a reusit sa absolve ca sef de promotie stagiul de practica pentru a deveni politist, dar o experienta din cadrul unui curs de actorie avea sa-i schimbe cursul vietii si alegerile de viitor.
Dupa patru ani consecutivi in care a fost nominalizat la Globurile de Aur, actorului de 57 de ani i-a fost indeplinit visul, iar la inceputul lui 2014 a castigat ravnitul trofeu. Rolul lui Walter White, profesorul de chimie bolnav de cancer transformat in cel mai mare traficant de droguri, va ramane in istorie drept unul dintre cele mai reprezentative roluri din istorie.
"Cand am citit scenariul la “Breaking Bad: Pe cai gresite”, m-am gandit ca e genial. Dar nu credeam ca un serial in care eroul este bolnav de cancer si se apuca sa prepare si sa vanda metadona cristalizata va fi preluat. insa este genial scris! Nici nu incape indoiala, am fost foarte entuziasmat cand a aparut aceasta oportunitate", declara actorul in urma cu ceva vreme intr-un interviu acordat in Statele Unite.
Pentru acest rol, Bryan Cranston a facut numeroase sacrificii, actorul ajungand sa slabeasca peste 9 kg in primele 10-12 zile de filmare. In plus, starul din Breaking Bad s-a ras singur pe cap pentru a oferi credibilitate personajului. Dupa incheierea sa, reactiile fanilor, dar si a numelor importante de la Hollywood nu au intarziat sa apara, nu putini fiind cei care l-au considerat cel mai bun serial din istorie.
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.