Berenice Bejo a invins-o pe Marion Cotillard: rolul cutremurator care a i-a adus premiul pentru cea mai buna actrita la Cannes
1579
0
26 mai 2013 21:51
In acest an la Cannes, publicul si cinefilii au avut ocazia sa vada filme variate, cu interpretari complexe si actori de prima mana in roluri neobisnuite. De la Michael Douglas in Behind The Candelabra, considerat de multi cel mai bun actor la acest festival si pana la actorul revelatie Oscar Isaac din Inside Llewys Davis, filmul fratilor Coen, iata 10 interpretari care au uluit la Cannes in 2013.
Robert Redford – All Is Lost
Veteranul actor american a revenit la Cannes intr-un film original, lipsit de dialog si in care Robert Redford apare singur aproape tot filmul. Desi are peste 70 de ani, starul nu se teme de nimic si inca mai cauta roluri provocatoare. All is Lost a fost trecut de critici pe lista celor mai bune interpretari din cariera lui Redford. Acesta joaca rolul unui marinar care naufragiaza pe apa, singur. Actorul reuseste sa demonstreze ce forta actoriceasca are, fara sa spuna mai mult decat cateva cuvinte pe toata durata filmului.
Octavia Spencer – Fruitvale Station
Octavia Spencer, castigatoare a premiului Oscar, continua sa impresioneze cinefilii. La fel a facut-o si in Fruitvale Station, o drama cutremuratoare, care a castigat marele premiu la Sundance si a fost nominalizat la categoria Un Certain Regard la Cannes. Spencer o joaca pe Wanda, mama personajului principal Oscar (Michael B Jordan) care incearca sa-ti tina fiul sub control dupa ce a facut cativa ani de inchisoare. Actrita straluceste atunci cand in seara de Revelion se petrece ceva tragic in familia ei. Spre final, ea isi transforma furia in rugaciune intr-unul dintre cele mai emotionante momente ale filmului.
Marine Vacth – Jeune & Jolie
Cannesul a iubit dintotdeauna controversele si nici in acest an festivalul n-a fost lipsit de astfel de evenimente. Sexul a continuat sa domine competitia oficiala prin filme cu tematica sexuala, casatorii intre gay si scene de lesbianism. La fel s-a intamplat si in Jeune&Jolie, al regizorului Francois Ozon, in care o adolescenta de 17 ani alege sa se prostitueze de placere. Frumoasa Marine Vacth, in varsta de 23 de ani, a trecut de pe podiumul de modeling direct in fata camerelor. Fara sa aiba alta experienta actoriceasca, Marine Vacht a impresionat cu naturaletea ei si curajul de a se dezbraca atat de haine cat si de emotii. Ea este cosmarul tuturor mamelor de fete adolescente si visul oricarui barbat, dar mai presus de atat este o tanara fragila in cautarea afectiunii.
Bruce Dern – Nebraska
Un actor legendar, Bruce Dern a lucrat cu regizori de la Alfred Hitchcock si pana la Quentin Tarantino. Dar iata ca o drama despre regasire, a lui Alexander Payne l-a readus in centrul atentiei si i-a adus premiul pentru cel mai bun actor la Cannes in 2013. Actorul de 76 de ani joaca in Nebraska rolul unui tata care porneste la drum alaturi de fiul sau pentru a isi castiga premiul castiga la loterie. Aceasta calatorie ii va apropia si va scoate la iveala adevaratele neintelegeri dintre cei doi. Dern joaca onest rolul unui barbat incapatanat, alcoolic si orgolios in acest road movie filmat alb-negru. Presa straina il considera deja un candidat pentru Oscaruri in 2014.
Rob Lowe – Behind The Candelabra
Behind The Candelabra a ajuns dintr-un film pe care nu l-a dorit nici un studiou unul dintre cele mai apreciate filme ale momentului. La Cannes, pelicula cu Michael Douglas in rolul celebrului artist Liberace a primit numai recenzii pozitive si toti actorii au fost laudati pentru interpretarile lor. Michael Douglas si Matt Damon fac doua dintre cele mai bune roluri din cariera lor, insa cel care fura show-ul este Rob Lowe, un doctor chirurg care le face diverse operatii celor doi iubiti, Liberace si Scott, interpretat de Matt Damon. Insa, el insusi este un personaj interesant, iar dependenta sa de anumite pastile dubioase pune stapanire pe viata sa. Personajul interpretat de Lowe este un doctor obsedat de operatiile estetice, o caricatura in sine a unui individ cu probleme emotionale si de identitate.
Kristen Scott Thomas – Only God Forgives
Nimeni nu si-ar fi imaginat ca rafinata Kristen Scott Thomas, obisnuita pana acum cu drama, filme romantice si filme de epoca, poate sa injure ca la usa cortului si sa fie o ticaloasa de prima mana. Asta se intampla in Only God Forgives, filmul ultra violent al lui Nicolas Winding Refn, ce s-a aflat in competitie la Cannes. Ryan Gosling joaca rolul unui barbat prins in lumea murdara din Bangkok, iar Kristen Scott Thomas este mama acestuia. Egoista, superficiala, rea si fara scrupule, personajul lui Thomas fura toate scenele si este principalul atu al acestui film. Criticii nu s-au dat in vant dupa noul film al lui Refn: o parte au declarat ca este genial, altii insa considera ca este fortat, mult prea violent si fara sens. Insa toti au laudat interpretarea actritei de 52 de ani si curajul de a schimba complet registrul. Ea insasi a spus ca acest gen de filme n-o atrage, insa i s-a oferit o provocare unica.
Berenice Bejo - The Past
Berenice Bejo, frumoasa actrita cu origini argentiniene a reusit in acest an sa impresioneze total la Cannes cu interpretarea ei din drama The Past. Rolul i-a adus premiul pentru cea mai buna actrita, prima distinctie de acest fel la Cannes din cariera ei. Actrita devenita cunoscuta cu The Artist, a reusit sa o invinga pe Marion Cotillard, una dintre cele mai iubite actrite ale momentului. Le Passé prezinta povestea unui barbat de origine iraniana, Ahmad (Ali Mossafa) care isi paraseste sotia frantuzoaica, Marie (Bérénice Bejo) si pe cei doi copii pentru a se intoarce in tara sa. Dupa patru ani, Ahmad revine in Franta pentru a semna actele de divort si descopera ca sotia sa are un nou iubit, pe Samir (Tahar Rahim), cu care locuieste impreuna cu cele doua fiice si fiul sau.
Michael B Jordan – Fruitvale Station
Fruitvale Station a captivat pe toata lumea la Sundance, dar si la Cannes. Insa fara intepretarea puternica si carismatica a lui Michael B. Jordan, acest film nu ar fi avut acelasi impact. Actorul portretizeaza un personaj complex, un fost puscarias, un baiat rau care incearca sa ramana pe drumul cel drept, sa aiba grija de familie si sa fie un tata responsabil. Spre final, ajungi sa te atasezi enorm de mult de personaj si asta datorita lui Michael B. Jordan
Oscar Isaac – Inside Llewyn Davis
Oscar Isaac este revelatia acestui festival. Actorul din Inside Llewys Davis joaca rolul unui cantaret folk, iar cadrele in care apare cu o pisica in brate au devenit la fel de celebre ca scenele in care Jean Dujardin dansa alaturi de catelul Uggie in The Artist. Eroul fratilor Coen a gasit echilibrul perfect intre vulnerabilitate si caracterul puternic al personalitatii sale, oferind o interpretare emotionanta si plina de carisma. Filmul a fost ridicat in slavi si considerat un rival puternic pentru Palme d'Or.
Michael Douglas – Behind The Candelabra
Michael Douglas face unul dintre cele mai bune roluri din cariera sa in filmul lui Sodebergh, pe care il considera un cadou de la Dumnezeu. E un pacat imens faptul ca toate marile studiouri au respins acest film de frica sa nu fie prea gay si nici unul dintre actori nu se va putea bucura de atentie in urmatorul sezon la Oscaruri. Behind The Candelabra, produs de HBO, il aduce pe Douglas in rolul lui Liberace, excentricul artist din anii '70, a carui viata intima depaseste barierele unei societati inchistate. La 57 de ani, Liberace a inceput o aventura cu Scott, un tanar de 18 ani, iar aventura lor s-a transformat intr-o poveste de dragoste cu totul deosebita. Douglas, care a facut acest film imediat dupa ce invins cancerul, da tot ce are mai bun si se vede ca a primit acest film ca pe un dar. Liberace, in versiunea lui Michael Douglas, este un om al contrastelor: un barbat care isi doreste sa fie ca un tata dar si iubit pentru Scott, sa aiba prieteni buni, sa aibe succes, dar in acelasi timp sa poata trai o viata retrasa si normala, dar promiscua in acelasi timp. Douglas ii arata si latura umana, dar si pasiunea, calitate care i-a condus viata pana in clipa mortii. Probabil ca daca Bruce Dern nu se afla in competitie la Cannes, Douglas primea premiul pentru cel mai bun actor.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.