marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cannes 2024 - Greta Gerwig, de la succesul Barbie direct în juriul de la Cannes

Poate că n-a luat Oscarul, dar a prins lozul cel mare când a fost desemnată președinta juriului celebrului Festival de Film de pe Coasta de Azur.

Cannes 2024 - Greta Gerwig, de la succesul Barbie direct în juriul de la Cannes
În perioada 14 - 25 mai 2024 are loc ediţia cu numărul 77 a Festivalului de Film de la Cannes. Juriul competiţiei principale este prezidat de regizoarea şi actriţa americană Greta Gerwig, iar ceremoniile de deschidere şi de închidere au revenit în sarcina actriței franceze Camille Cottin.
 
Greta Gerwig, regizoarea care a devenit recent prima femeie care a depășit un miliard de dolari la box office cu un singur film, „Barbie”, marchează la Cannes o nouă etapă importantă în direcția egalității de gen în cinematografie, ca prima regizoare americană numită președinte al juriului Festivalului de Film de la Cannes. 
 
„Este mai mult decât un vis devenit realitate”, a declarat Gerwig, care prezidează un juriu format din nouă membri, din care mai fac parte regizorul japonez Hirokazu Kore-eda și actrițele Lily Gladstone și Eva Green. „Unul dintre lucrurile preferate pe care le fac este să mă uit la filme și să le discut - iar acum am ocazia să fac acest lucru cu cele mai minunate minți timp de 10 zile întregi. Sunt încă în stare de șoc că mă aflu aici.”



 

„Fac filme de aproape 20 de ani. Și niciodată nu s-a pus problema aceasta: creșterea numărului de femei regizor. În timpul vieții mele, lucrurile s-au schimbat și s-au îmbunătățit. În fiecare an mă bucur pentru că sunt mai multe femei regizor. Nu am terminat încă, dar cu siguranță ne îndreptăm în direcția bună. Totul ține de lungul arc al istoriei.”
 
Decizia de a o invita pe Greta Gerwig a fost considerată un pas simbolic important pentru un festival care, în trecut, a fost criticat pentru lipsa sa de sprijin pentru talentele feminine. Ea urmează numirii la Cannes a producătoarei veterane Iris Knobloch, care se află la al doilea an în funcția de președinte general al festivalului. „Simt că apărarea cauzei femeilor este o parte importantă a rolului meu”, a declarat Knobloch. „Și, dacă este ceva, o simt mult mai puternic decât anul trecut. Putem vedea progresele înregistrate, cu mult mai multe filme realizate de femei care vin și mai multe femei care vorbesc. De aceea, faptul că Greta Gerwig este președinta juriului este atât de important. Ea este viitorul cinematografiei. Dar, desigur, mai este încă un drum lung, foarte lung de parcurs.”
 
Industria cinematografică franceză a fost tulburată de un scandal #MeToo, când, la începutul acestui an, actrița franceză Judith Godrèche a acuzat doi regizori de viol și abuz sexual pe vremea când era adolescentă. Miercuri, Godrèche a prezentat în premieră scurtmetrajul „Moi Aussi” („Me Too” în franceză). Întrebată despre extinderea #MeToo în Franța, Greta Gerwig le-a spus reporterilor de la Cannes că vede motive de optimism.


 
De-a lungul festivalului, au fost programate trei premiere onorifice. Primul Palme D’Or i-a fost deja înmânat actriţei americane Meryl Streep, în timpul ceremoniei de deschidere. Al doilea îi revine studioului japonez de animaţie Studio Ghibli, creatorul personajului Totoro şi al unor titluri precum „Porco Rosso”, „Princess Mononoke”, „Spirited Away” sau „My Neighbor Totoro”. În cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, cineastul american George Lucas, creatorul francizei „Star Wars”, va deveni cel de-al treilea laureat al Premiului Palme d'Or onorific din cadrul ediţiei 2024 a Festivalului de la Cannes.
 
 
FOTO: Profimedia

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies