marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai bune 10 filme din 2013, alese de Institutul American de Film 

Institutul American de Film a ales cele 10 filme ale anului. Asa cum era de asteptat din top nu lipsesc filme ca 12 Years a Slave sau Captain Phillips, dar si super productia Gravity, care continua sa fie numit filmul anului. In Romania, doar doua dintre filme s-au lansat, urmand ca celelalte sa ajunga pe parcursul anului 2014. Lista este in ordine alfabetica, alegand titlurile cu cea mai mare valorea "culturala, estetica si cinematografica in acest an".

Cele mai bune 10 filme din 2013, alese de Institutul American de Film

1. 12 Years A Slave
Regie: Steve McQueen
Distributie: Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor, Brad Pitt

 

Drama Twelve Years a Slave este bazata pe romanul autobiografic al lui Solomon Northup, personaj interpretat in film de Chiwetel Ejiofor. Solomon este un om de culoare educat, cu familie, care a locuit in  New York, in 1853. Acesta este abordat intr-o zi de doi barbati, care ii ofera o slujba in Washington, dar cand Solomon apare pentru a incepe munca, acesta este rapit si fortat sa devina sclav pentru urmatorii 10 ani. Michael Fassbender va juca rolul lui Edwin Epps, stapanul de sclavi care timp de 12 ani, i-a marca viata fizic si psihic lui Solomon. Filmul are o distributie impresionanta" Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor,  Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Giamatti, Quvenzhane Wallis, Sarah Paulson, Paul Dano si este regizat de Steve McQueen, cunoscut pentru dramale Shame si Hunger, ambele cu Michael Fassbender in rol principal. Coloana sonora ii apartine lui Hans Zimmer. Cinefilii asteapta cu nerabdare acest proiect, pe care presa il considera un favorit in sezonul premiilor, dar si la Oscar, in 2014.

 

 

2. American Hustle
Regie: David O. Russell
Distributie: Christian Bale, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper

 

 

American Hustle este un thriller politic regizat de David O. Russell (dupa un scenariu de Eric Singer) care se va concentra pe un complicat caz de coruptie din anii ’70, cu ramificatii in Congresul SUA. Atunci 31 oficiali guvernamentali suspectati de acte de coruptie si trafic de influenta au fost cercetati penal, iar 11 dintre ei fiind pusi sub acuzare.Christian Bale il va interpreta pe genialul escroc financiar Melvin Weinberg care alaturi de amanta si partenera sa la crime - Amy Adams - este obligat sa lucreze cu un agent FBI scapat de sub control - Bradley Cooper - pentru a pacali o serie de politicieni. In centrul povestii se afla si primarul din Camden, New Jersey - Jeremy Renner. Iar Jennifer Lawrence joaca rolul sotiei lui Christian Bale.

 

 

3. Captain Phillips
Regie:
Paul Greengrass
Distributie: Tom Hanks
, Barkhad Abdi

 

In 2009, un grup de pirati somalezi au pus stapanire pe o nava maritima americana, primul cargobot jefuit in ultimii 200 de ani. Povestea reala este adusa pe marile ecrane de regizorul Paul Greengrass, cu Tom Hanks in rolul Capitanului Phillips, care era la conducerea vasului.

 


4. Fruitvale Station
Regie:
Ryan Coogler
Distributie:
Michael B. Jordan, Octavia Spencer

 

 

Marele castigator al editiei din acest an a Festivalului de la Sundance a fost Fruitvale, care a obtinut Premiul Juriului pentru cea mai buna drama americana, dar si Premiul Publicului, acordat tot pentru cea mai buna drama. Fruitvale a fost numit de cinefilii straini "noul Beasts of Southern Wild", filmul care anul trecut castiga Premiul Juriului si care a devenit unul dintre cele mai populare filme independente din 2012. Inspirat din fapte reale, filmul spune povestea lui Oscar Grant, un tanar de 22 de ani, rezindent al zonei Bay Area, San Francisco, care este impuscat si ucis fara motiv de un politist in Ajunul Anului Nou, in 2008, la statia de metrou Fruitvale. Filmul ii are in distributie pe Michael B. Jordan in rolul lui Grant, Octavia Spencer, castigatoarea premiului Oscar in 2011 pentru The Help, Melonie Diaz, Ahna O'Reilly, Kevin Durand si Chad Michael Murray.


 

5. Gravity
Regie: Alfonso Cuaron
Distributie: Sandra Bullock, George Clooney

 

Drama SF despre spatiu a lui George Clooney si Sandra Bullock se anunta a fi la fel de captivanta ca 2001: Odiseea spatiala, celebrul film al lui Stanley Kubrick. Filmul, cu buget de 80 de milioane de $, prezinta doi astronauti, o femeie si un barbat, care sunt singurii supravietuitori in urma unui accident petrecut pe o statie spatiala. Cei doi astronauti fac tot posibilul sa se intoarca pe Terra, inainte ca un alt dezastru sa se intample.Regia ii apartine lui Alfonso Cuaron, omul din spatele filmului Children of Men.
 

 

6. Her
Regie: Spike Jonze
Distributie: Joaquin Pheonix, Amy Adams, Scarlett Johansson

 

Theodoare (Joaquin Pheonix) un scriitor singuratic, dezvolta o relatie stranie cu un sistem de operare (voce Scarlett Johansson) creat pentru a-i indeplini nevoile zilnice. Acesta ajunge sa se indragosteasca in final de program.Her este regizat de Spike Jonze si are o distributie formata din nume ca Joaquin Pheonix, Scarlett Johansson, Amy Adams, Olivia Wilde si Rooney Mara. Filmul se va lansa in cinematografele din SUA pe 20 noiembrie 2013.

 

 

7. Inside Llewyn Davis
Regie:
Joel Coen si Ethan Coen
Distributie:
Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake

 

Fratii Joel Coen si Ethan Coen (“Burn After Reading”, “The Ladykillers”, “A Serious Man”), castigatori a cate patru premii Oscar fiecare, aduc in 2013 pe marile ecrane “Inside Llewyn Davis” - o cronica a tentativelor cantaretului de folk Llewyn Davis interpretat de Oscar Isaac de a-si castiga traiul in New York, in decursul perioadei de glorie din anii ’60 a acestui gen muzical, Oscar Isaac este partial creionat dupa chipul si asemanarea muzicianului Dave van Ronk, ale carui experiente de viata au fost consemnate in memoriile publicate postum “The Mayor of MacDougal Street”. Carey Mulligan joaca rolul iubitei lui Llewyn Davis in timp ce John Goodman este agentul sau. Din distributie mai fac parte Justin Timberlake, Garret Hedlund, Adam Driver si F. Murray Abraham

 

 

8. Nebraska
Regie: Alexander Payne
Distributie: Bruce Dern, Will Forte

 

 

Alexander Payne, nominalizat la Oscar pentru drama The Descendants, revine cu un film emotionant, Nebraska. Un tata calatoreste cu fiul sau, care s-a indepartat de el, de la Montana la Nebraska pentru a-si obtine premiul in valoare de un milion de dolari pe care l-a castigat.

 

 

9. Saving Mr. Banks
Regie: John Lee Hancock
Distributie: Tom Hanks, Emma Thompson

 

 

Saving Mr. Banks il aduce pe Tom Hanks intr-un rol memorabil, cel al lui Walt Disney. Filmul, in care joaca si actrita britanica Emma Thompson, va prezenta lupta dusa de directorii studiourilor Disney pentru a achizitiona drepturile de autor pentru romanele din seria "Mary Poppins". Scriitoarea australiana P.L. Travers a rezistat mult timp in fata eforturilor depuse de "mogulul" de la Hollywood Walt Disney, care incerca sa o convinga de faptul ca versiunea cinematografica a cartilor acesteia va fi o idee buna.

 

 

10. The Wolf of Wall-Street
Regie: Martin Scorsese
Distributie: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie

 

Drama biografica The Wolf of Wall Street  este o adaptare a cartii de memorii omonime a autorului Jordan Belfort. Distributia stralucitoare ii cuprinde pe Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Kyle Chandler, Jean Dujardin, Matthew McConaughey, Jon Favreau. Interpretat de DiCaprio, Belfort a fost unul dintre cei mai puternici oameni de pe Wall Street in timpul anilor ‘90, creand si conducand firma de Brokeraj Stratton Oakmont – probabil compania din care s-a inspirat filmul “Boiler Room”. A castigat milioane de dolari pe luna, se droga cu cocaina, frecventa zeci de prostituate, pe langa casatoria cu minunata doamna Belfort (interpretata de Margot Robbie), ale carei farmece si crize de isterie le mentioneaza foarte des in carte.

 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies